МОТИВИ

 

по АНД № 215 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия К.Т.Р., ЕГН **********,***, за това, че на 21.08.2019 в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена растителна маса марихуана с общо нето тегло 0,22 (нула цяло двадесет и два) грама и съдържание на активен компонент 6,9 (шест цяло и девет) тегловни процента тетрахидроканабинол на стойност 1,32 лева (един лев и тридесет и две стотинки).

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението; намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага К.Т.Р. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба по чл. 78а от НК в размер, съобразен с разпоредбата на ал. 5 от същия закон.

За веществените доказателства – опаковки, запечатани в бял хартиен плик с поставени силиконови печати, приложени като л. 25 от досъдебното производство, – предлага да останат по делото.

За наркотичното вещество сочи, че е изразходвано в хода на експертното изследване.

Моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Обвиняемият К.Т.Р. разбира обвинението и казва, че е виновен, за стореното; възползва се от правото си да не дава обяснения в съдебно заседание и потвърждава заявеното от него на досъдебното производство; при последна дума изразява съжаление за стореното и твърди, че повече няма да се повтори.

 

Съдът, след запознаване с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемият К.Т.Р. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с постоянен адрес:***, живущ ***,

 

Около 14:00 часа на 21.08.2019 година по получена в РУ на МВР - Първомай оперативна информация, че К.Т.Р. държи наркотични вещества в жилището, обитавано от него и сестра му в град Първомай, област Пловдив, улица „***” № *, полицейски служители установяват лицето на улица „Братя Миладинови“ в град Първомай и го отвеждат в сградата на РУ на МВР - Първомай, където при проведена оперативна беседа то потвърждава, че държи в дома си марихуана в неизползвана печка в една от стаите на къщата.

С цел да не бъдат укрити веществените доказателства е сформирана група с разследващ полицай и за времето от 14:30 часа до 14:55 часа е извършено претърсване в имота на улица „***” № * в град Първомай – двуетажна къща, и в североизточния ъгъл на едната от трите стаи в димоотвода на неизползваема печка на дърва (несвързана към комин) е намерен жълт пакет от тютюн с надпис OLD HOLBORN с филтри за цигари, нарязан тютюн и две полиетиленови топчета, съдържащи суха зелена тревиста маса с различни размери. Топчетата са иззети, описани са като „Обект № 1“, запечатани са в бял хартиен плик, подписан от поемните лица.

К.Т.Р. ***, където е ограничено правото му на свободно придвижване със задържане на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 15:00 часа на 21.08.2019 година.

От заключението на извършената в досъдебното производство химическа експертиза се установява, че намерената и иззета от дома на обвиняемия суха зелена растителна маса представлява марихуана с общо нето тегло 0,22 грама и съдържание на активен компонент 6,9 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 1,32 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: справка за съдимост (л. 7 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 8 от досъдебното производство), протокол за претърсване и изземване с фотоалбум, прокурорско искане и съдебно определение по чл. 164, ал. 3 от НПК (л. 9 - л. 18 от досъдебното производство), Протокол № 1603 / 26.08.2019 година (л. 21 от досъдебното производство), заповед за задържане (л. 32 от досъдебното производство), справки от АИС на МВР (л. 33 - л. 35 от досъдебното производство), обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 6), от показанията на свидетелите (л. 19, л. 20 от досъдебното производство), както и от веществените такива – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

 

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият К.Т.Р. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК за това, че на 21.08.2019 в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена растителна маса марихуана с общо нето тегло 0,22 грама и съдържание на активен компонент 6,9 тегловни процента тетрахидроканабинол на стойност 1,32 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява признаците от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи марихуанависокорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняеми извършва престъплението с пряк умисъл – съзнава обществено опасния характер на стореното от нея, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, защото целенасочено държи у себе си високорисково наркотично вещество, с което иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество и личността му: чистото съдебно минало и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина, и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от К.Т.Р. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. К.Т.Р. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

С оглед на горното и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК Съдът счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Предвид обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив направените в досъдебното производство разноски за химическа експертиза в размер на 75,44 лева (седемдесет и пет лева и четиридесет и четири стотинки).

Липсва остатъкът след проведеното експертно изследване от наркотичното вещество и за него не се дължи произнасяне на основание чл. 354а, ал. 6 от НК, а опаковките от наркотичното вещество, поставени в хартиен плик със силиконови печати, следва да останат между кориците на делото.

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ