МОТИВИ

 

по АНД № 130 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Н.П.В., ЕГН **********,***, за това, че на 12.06.2019 година в село Бяла река, община Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – съцветия, представляващи марихуана, с общо нето тегло 1,759 (едно цяло седемстотин петдесет и девет) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол (ТХК) 14 (четиринадесет) тегловни % на стойност 10,55 лева (десет лева и петдесет и пет стотинки) – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1. от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението; намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага Н.П.В. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба по чл. 78а от НК, чийто размер да бъде съобразен с ал. 5 на посочената разпоредба.

За веществените доказателства предлага опаковките, запечатани в бял полиетиленов плик с поставени силиконови печати – да останат приложени по делото; пакетът от нарязан тютюн с надпис OLD HOLBORN с намиращата се в него растителна маса 6,575 грама тютюн – да се унищожи като вещ без стойност; наркотичното вещество – марихуана с нето тегло 1,165 грама и съдържание 14 тегловни процента тетрахидроканабинол (остатък от 1,759 грама след експертното изследване), предадено на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” - София, – да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК и да се унищожи.

Моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Защитникът на обвиняемия адвокат А.Г.Ч. от Адвокатска колегия - Стара Загора се съгласява с казаното от представителя на Държавното обвинение, изтъква, че подзащитният му е признал вината си, съжалява за стореното и моли единствено размерът на санкцията да е в минимално предвидения.

Н.П.В. се присъединява към защитника си. При последна дума изразява съжаление за стореното. Признава вината си, потвърждава заявеното от него на досъдебното производство и се възползва от правото си да не дава обяснения в съдебно заседание.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Н.П.В. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, със средно специално образование, неработещ, с адрес: ***.

На същия с Присъда № 162 / 23.08.2007 година по НОХД № 1219 / 2007 година на Районен съд - Пловдив, влязла в сила на 11.09.2007 година, за извършено на 18.08.2007 година престъпление по 343б, ал. 1 от НК на основание чл. 78а, ал. 1 от НК са наложени наказания глоба в размер на 600 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от влизане на съдебния акт в сила.

Глобата е платена на 14.11.2007 година, а лишаването от право е изтърпяно за времето от 18.08.2007 година до 25.03.2008 година и в съответствие с указанията по Постановление № 7 от 04.11.1985 година по н. д. № 4 / 1985 година на Пленум на ВС (т. 4) лицето се счита с чисто съдебно минало от 25.03.2009 година.

 

На 12.06.2019 година по получен в РУ на МВР - Първомай оперативен сигнал, че две лица, живеещи на територията на град Първомай, смятат да посетят село Драгойново, община Първомай, област Пловдив, с товарен автомобил, за да си купят марихуана, са извършени мероприятия, при които е установено, че това са обвиняемият Н.П.В., който управлява „Фолксваген Транспортер” с ДК № ***, и свидетелят М.И.С..

Организирано е наблюдение, при което е констатирано, че на беседка на пътя за село Буково, община Първомай, двамата се срещат с Г.П.В., който дава на всеки по пакет, след което се разделят и В. и С. продължават пътя си с товарния автомобил.

Малко по-късно са спрени от автопатрул при РУ на МВР - Първомай на влизане в село Бяла река, община Първомай, и като водач на моторното превозно средство обвиняемият е изпробван за употреба на наркотични вещества, отчетен е положителен резултат за използван канабис и метамфетамин и срещу В. е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На място е проведена беседа с обвиняемия, той отрича да държи забранени от закона предмети и вещества и незабавно в негово присъствие е предприето претърсване на фолксвагена, при което от пластмасов джоб на предна лява врата е иззет пакет с нарязан тютюн с надпис OLD HOLBORN, съдържащ седем топчета суха зелена тревиста маса, за които Н.П.В. дава обяснения (вписани в протокола) че вещите са негови, представляват тютюн с трева и са закупени от него за лична употреба.

Оперативните и процесуално-следствените действия дават основание да се счете, че обвиняемият укрива у себе си подобни вещи и за времето от 20:00 часа до 20:10 часа му е извършен обиск, но не са открити предмети, свързани с предмета на доказване, след което В. е задържан на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 20:50 часа на 12.06.2019 година.

От заключението на извършената в досъдебното производство химическа експертиза се установява, че иззетата при претърсването и обиска на обвиняемия суха зелено-кафява растителна маса представлява смес от тютюн и марихуана с общо нето тегло 8,334 грама, а седемте топчета суха зелена тревиста маса са съцветия марихуана с общо нето тегло 1,759 (едно цяло седемстотин петдесет и девет) грама и съдържание на активен компонент 14 (четиринадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол.

Във връзка с резултатите от проведените оперативни и процесуално-следствени действия срещу Г.П.В. е образувано досъдебно производство № 155 / 2019 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно Постановление № 23 на министерски съвет от 29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството по Приложение 2 към член единствен (цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството) стойността на инкриминираното количество марихуана е 10,55 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: протоколи за претърсване и изземване и за обиск с приложени фотоалбум с искане и със съдебен акт за одобрение на действията (л. 6 - л. 15 от досъдебното производство), Протокол за химическа експертиза № 1141 / 13.06.2019 година (л. 21 от досъдебното производство), справка за съдимост (л. 25 от досъдебното производство), справка от АИС на МВР (л. 26 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 27 от досъдебното производство), заповед за задържане на лице (л. 28 от досъдебното производство), Писмо № УРИ 325000 - 3165 / 17.06.2019 година (л. 29 от досъдебното производство), справки от водещия разследването (л. 31, л. 47 от досъдебното производство), Писмо изх. № РД - 16 - 3056 / 19.06.2019 година на ТД на НАП - Пловдив (л. 42 от досъдебното производство), Писмо рег. № 1030р - 16693 / 19.06.2019 година на Сектор „Пътна полиция“ - Пловдив (л. 43 от досъдебното производство), справка за нарушител / водач (л. 44 - л. 45 от досъдебното производство), приемо-предавателен протокол (л. 46 от досъдебното производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 38 от досъдебното производство) и от показанията на свидетелите (л. 16, л. 17, л. 18, л. 38, л. 40 от досъдебното производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

 

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Н.П.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1. от НК, защото на 12.06.2019 година в село Бяла река, община Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – 1,759 (едно цяло седемстотин петдесет и девет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 14 (четиринадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол на стойност 10,55 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява признаците от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи марихуана високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието с пряк умисъл – съзнава обществено опасния характер на стореното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, защото целенасочено държи у себе си високорисково наркотично вещество, с което иска настъпването им.

Престъплението се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид неголямото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия: чистото съдебно минало, семейната ангажираност, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина с направеното самопризнание и описание на механизма на престъплението и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от Н.П.В. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. Н.П.В. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало (предвид настъпила реабилитация), друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

С оглед на горното и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК Съдът счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Предвид обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив направените в досъдебното производство разноски за химическа експертиза в размер на 75,44 лева (седемдесет и пет лева и четиридесет и четири стотинки).

Остатъкът от наркотичното вещество след проведеното експертно изследване – 1,165 (едно цяло сто шестдесет и пет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 14 (четиринадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол, предаден за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”, следва да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК и да се унищожи съгласно чл. 91 от ЗКНВП, а приложеният на л. 32 от досъдебното производство, запечатан в хартиен плик със силиконови печати на МВР, пакет с надпис OLD HOLBORN с нарязан тютюн в него – да се унищожи като вещ без стойност.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ