МОТИВИ

 

по АНД № 123 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Н.Д.И., ЕГН **********,***, за това, че на 15.06.2019 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха зелена листна маса под формата на глави – марихуана с общо нето тегло 0,83 (нула цяло осемдесет и три) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол (ТХК) 9,16 (девет цяло и шестнадесет) тегловни %, на стойност 4,98 лева (четири лева и деветдесет и осем стотинки) – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1. от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението; намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага Н.Д.И. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба по чл. 78а от НК.

За веществените доказателства предлага опаковките от наркотичното вещество, поставени в бял хартиен плик като л. 36 от досъдебното производство, – да останат приложени по делото, а наркотичното вещество 0,68 грама марихуана (остатък от 0,83 грама след експертното изследване) със съдържание на активен компонент 9,16 тегловни процента тетрахидроканабинол, предаден в Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” - София, – да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК и да се унищожи, съгласно чл. 91 от ЗКНВП.

Моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Защитникът на обвиняемия адвокат Д.Д.М. *** се придържа към заявеното от представителя на Държавното обвинение на подзащитния му да бъде наложено наказание по чл. 78а от НК.

Н.Д.И. се присъединява към защитника си. При последна дума изразява съжаление за стореното. Признава вината си, потвърждава заявеното от него на досъдебното производство и се възползва от правото си да не дава обяснения в съдебно заседание.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Н.Д.И. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, крупие в игрална зала на ***, с адрес: ***.

 

След завършване на училище в град Пловдив деветнадесетгодишният свидетел Д.И.Д. идва да живее при баба си и дядо си в квартал Дебър на град Първомай, област Пловдив. Решава, че му трябват пари и от непознати хора в квартал Изгрев на град Пловдив започва да купува марихуана и да я продава на различни лица в град Първомай, между които и на обвиняемия пет-шест пъти за лична употреба.

Около 17:30 часа на 15.06.2019 година Н.И. телефонира на Д.Д., казва му да приготви марихуана за 20,00 лева и няколко минути по-късно се среща с него до НУ „Христо Ботев“, град Първомай, където отива с лек автомобил „Ауди А 3“ с ДК № ***, собственост на брат му Д.Д.И.. През прозореца на предната дясна врата обвиняемият получава от Д.Д. три топчета марихуана, разбират се да му я плати по-късно, защото не носи пари у себе си, и свидетелят си тръгва.

На същата дата полицаи при РУ на МВР - Първомай Т.А.Х. (младши автоконтрольор) и А.А.П. (младши инспектор по охрана на обществения ред) са дежурен автопатрул и към 18:00 часа до кръстовището на улица „Стефан Стамболов“ с улица „Христо Ботев“ в града забелязват пред магазин за строителни материали аудито с Н.И. на шофьорската седалка, който тъкмо е потеглил от мястото на срещата си, но, щом ги вижда, преустановява движението на автомобила.

Моторното превозно средство се струва подозрително на органите на реда и те спират със служебната кола пред него, а в този момент Н.И. изхвърля марихуаната през десния прозорец. Полицаите отиват до обвиняемия и му разпореждат да излезе, проверяват от другата страна на аудито и констатират на около 50 сантиметра от него на земята три топчета с неправилна форма, като едното е с безцветна опаковка, през която се вижда суха зелена тревиста маса. Х. пита за съдържанието на топчетата, И. отговаря, че не знае какво е това, а П. уведомява дежурния в оперативната част на Управлението за случая.

Местопроизшествието е запазено от автопатрула до пристигане на дежурната оперативна група, през което време обвиняемият, на когото е ограничено правото на свободно придвижване на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 18:00 часа на 15.06.2019 година, признава, че топчетата са негови и ги е изхвърлил от страх.

Извършен е оглед, при който е иззето изхвърленото от Н.И. наркотично вещество – едно топче с безцветна опаковка и две топчета с бяло-розова полиетиленова опаковка със суха зелена тревиста маса в тях.

При изготвената на 16.06.2019 година експертна справка е констатирано, че трите обекта съдържат суха зелено-кафява растителна маса (съцветия – главичка с листа).

От заключението на извършената в досъдебното производство химическа експертиза се установява, че иззетата при огледа тревиста маса е марихуана с общо нето тегло 0,83 (нула цяло и осемдесет и три) грама и съдържание на активен компонент 9,16 (девет цяло и шестнадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол.

Във връзка с резултатите от проведените процесуално-следствени действия срещу Д.И.Д. е образувано досъдебно производство № 160 / 2019 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно Постановление № 23 на министерски съвет от 29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството по Приложение 2 към член единствен (цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството) стойността на инкриминираното количество марихуана е 4,98 лева (четири лева и деветдесет и осем стотинки“.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: справка за съдимост (л. 9 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 10 от досъдебното производство), справки от АИС на МВР (л. 11 - л. 13 от досъдебното производство), заповед за задържане на лице (л. 15 от досъдебното производство), протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум (л. 17 - л. 26 от досъдебното производство), Протокол за химическа експертиза № 1164 / 17.06.2019 година (л. 30 - л. 31 от досъдебното производство), Експертна справка № 1154 / 16.06.2019 година (л. 33 от досъдебното производство), Писмо рег. № 325000 - 3174 / 2019 година (л. 34 от досъдебното производство) ), приемо-предавателен протокол (л. 35 от досъдебното производство), справка от водещия разследването (л. 37 от досъдебното производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 7 от досъдебното производство) и от показанията на свидетелите (л. 27 - л. 29 от досъдебното производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

 

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Н.Д.И. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1. от НК, защото на 15.06.2019 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – 0,83 (нула цяло осемдесет и три) грама марихуана със съдържание на активен компонент 9,16 (девет цяло и шестнадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол на стойност 4,98 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява признаците от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи марихуана високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието с пряк умисъл – съзнава обществено опасния характер на стореното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, защото целенасочено държи у себе си високорисково наркотично вещество, с което иска настъпването им.

Престъплението се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид неголямото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия: младежката възраст, чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, трудовата ангажираност, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина с направеното самопризнание и описание на механизма на престъплението и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от Н.Д.И. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. Н.Д.И. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

С оглед на горното и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК Съдът счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието – ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Предвид обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив направените в досъдебното производство разноски за химическа експертиза в размер на 85,21 лева (осемдесет и пет лева и двадесет и една стотинки).

Остатъкът от наркотичното вещество след проведеното експертно изследване – 0,68 (нула цяло шестдесет и осем) грама марихуана със съдържание на активен компонент 9,16 (девет цяло и шестнадесет) тегловни процента тетрахидроканабинол, предаден за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”, следва да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК и да се унищожи съгласно чл. 91 от ЗКНВП, а приложените на л. 36 от досъдебното производство опаковки от наркотичното вещество, поставени в хартиени пликове със силиконови печати – да се оставят между кориците на делото.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ