МОТИВИ

 

по НОХД № 98 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесета от НПК.

Повдигнато е обвинение от Районна прокуратура - Първомай против подсъдимия В.М.Р., ЕГН **********,***, за това, че на 01.01.2019 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Б.Б.Е., ЕГН **********, противозаконно са унищожили чужди движими вещи, както следва: 3 (три) броя маси с промяна на нивата, с размери 140 см / 80 см всяка, на обща стойност 225,00 лева; 14 (четиринадесет) броя дървени столове от текстил на обща стойност 280,00 лева и 5 (пет) броя стъклени чинии на обща стойност 7,50 лева – всичко на обща стойност 512,50 лева, собственост на Община Първомай – престъпление по чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК.

 

За съвместно разглеждане е приет предявен от Община Първомай, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: град Първомай, област Пловдив, улица „Братя Миладинови” № 50, със законен представител А.А.П. – кмет, срещу подсъдимия В.М.Р., ЕГН **********, граждански иск за сумата от 512,50 лева (петстотин и дванадесет лева и петдесет стотинки) – обезщетение за причинените от престъплението по чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата.

Ощетеното юридическо лице Община Първомай с кмет А.А.П. е конституирано като граждански ищец с повереник главен юрисконсулт П.А.П..

 

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото на подсъдимия обвинение и счита за безспорно установено от доказателствата по делото същият при пряк умисъл да е извършил престъплението по чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и фактическата обстановка, подробно описана в Обвинителния акт.

Сочи при определяне на наказанието да се имат предвид като смекчаващи вината обстоятелства чистото съдебно минало на дееца, самопризнанието и оказаното съдействие на досъдебното производство, сравнително невисоката стойност на унищоженото имущество, а като отегчаващи – предишните регистрации в съответната система на МВР и предишни противоправни прояви, за които са му налагани възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, недобрите характеристични данни.

Предлага, след редукцията по НК, предвидена за непълнолетните извършители, какъвто подсъдимият е към момента на извършване на деянието и към настоящия момент, при условията на чл. 54, ал. 1 от НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер около минимума за съответното престъпление, изпълнението на което на основание чл. 69, ал. 1 във връзка с чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок също в размер около минимално предвидения, а алтернативно – ако Съдът счете, че са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства и наказанието лишаване от свобода е несъразмерно тежко, да бъде наложено наказание по чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК – обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на осъдителния съдебен акт пред учениците и учителите в учебното заведение, в което подсъдимият е ученик, или пред служители и потребители на Центъра, където е настанен.

По отношение на гражданския иск изразява становище да бъде уважен изцяло така, както е предявен.

Моли Съдът да осъди подсъдимия да заплати и направените по делото разноски.

Община Първомай чрез повереника главен юрисконсулт П.А.П. депозира писмено становище, с което поддържа приетия за съвместно разглеждане граждански иск и моли Съдът да го уважи изцяло в предявения размер, ведно със законната лихва от датата на деянието.

Служебният защитник на подсъдимия адвокат С.Д.К. *** моли при вземане на решението за постановяване на присъда да се вземе предвид най-вече младата възраст и ниската правна култура на подзащитния й, като счита, независимо от становището на психиатричната експертиза, че В.М.Р. е действал с характерните за възрастта му лекомислие и самонадеяност. Моли да се отчетат като смекчаващи вината обстоятелства и съдействието на досъдебното и в съдебното производство, признаването на вината и изразеното съжаление за случилото се.

Присъединява се към казаното от Прокурора, че една минимална присъда би постигнала заложените в закона цели на наказанието – превенция и превъзпитание, и намира, че деецът вече уважава и пази чуждата собственост.

За гражданския иск предоставя на Съда.

Подсъдимият В.М.Р. се присъединява към казаното от защитника си; при последна дума изразява съжаление за извършеното и обещава да не се повтаря, моли за възможно най-ниското наказание.

 

Съдът след проверка на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

 

Подсъдимият В.М.Р. е роден на *** *** ****, ЕГН **********, самоопределящ се като българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, ученик в 6. клас в ****, квартал Дебър, с адрес: ***(****).

Подсъдимият не е осъждан, но спрямо него от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Първомай са налагани възпитателни мерки, както следва:

1. По Възпитателно дело № 40 / 2016 година (Преписка № 561 / 06.06.2016 година на Районна прокуратура - Първомай) за извършено на 27.05.2016 година престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК с Решение от 18.07.2016 година е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗБППМН предупреждение.

2. По Възпитателно дело № 51 / 2016 година (Преписка № 593 / 04.07.2016 година на Районна прокуратура - Първомай) за извършено на 10.06.2016 година престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК с Решение от 29.08.2016 година е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 4 от ЗБППМН поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи.

3. По Възпитателно дело № 37 / 2018 година (Преписка № 325р-9148 / 19.10.2018 година на РУ на МВР - Първомай) за извършена на 18.10.2018 година противообществена проява – бягство от Център за настаняване от семеен тип - Първомай, с Решение от 05.12.2018 година е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗБППМН предупреждение.

4. По Възпитателно дело № 40 / 2018 година (Преписка № 325р-8460 / 2018 година на РУ на МВР - Първомай) за извършена на 24.10.2018 година противообществена проява – увреждане на имущество (шкаф) в Център за настаняване от семеен тип - Първомай, с Решение от 13.12.2018 година е наложена възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗБППМН задължаване да се извини на пострадалия.

 

По силата на сключен на 28.12.2017 година (в сила от 01.04.2018 година) между „Соник Старт” ООД - София и Община Първомай договор предоставяната социална услуга „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания” на територията на община Първомай с капацитет 14 места се управлява и изпълнява от търговското дружество и се финансира чрез общинския бюджет по субсидия от републиканския бюджет, съобразно установените за съответната финансова година стандарти за издръжка на делегирани от държавата дейности. Във връзка с договореностите от Община Първомай на „Соник Старт” ООД - София са предоставени с приемо-предавателен протокол изграден специално за целта сграден фонд, обзаведен и снабден с всичко необходима за нормално човешко съществуване.

През 2016 година подсъдимият В.М.Р., който е без баща и около пет години преди това пребивава с майка си в Република Гърция, е настанен в ЦНСТ - Първомай, а родителят му остава в чужбина, като го вижда един-два пъти в годината.

Към инкриминирания период в Центъра са настанени още свидетелите Б.Б.Е. (на 16 години), З.И.Д. (на 16 години) и А.А.Д. (на 12 години).

След обяд на 01.01.2019 година децата в социалната институция празнуват тринадесетия рожден ден на А.А.Д., като за целта в трапезарията са подредени чинии с храна. Тържеството приключва към 18:00 часа – децата се разотиват по стаите, а възпитателят П.К.М. отива при болно дете, за да му даде лекарство, като в помещението остават само подсъдимият и свидетелите.

Четиримата си общуват за общи неща, когато тема на разговора им става възникнало по-рано през деня скарване между В. и други деца от Центъра. Тогава подсъдимият се ядосва и започва за чупи вещи в трапезарията – първо хвърля на пода останали върху масите стъклени чинии, а след това троши на парчета с блъскане в земята маси и столове. Към действията му се присъединяват и Б. и А., докато З. само наблюдава отстрани случващото се.

Чула шума, в помещението идва П.М., която, щом вижда поведението на децата, сигнализира органите на реда, а след това и ръководителя на Центъра – тогава Л.Ю.Р., която е извън града в отпуск, и В., Б. и А. спират противоправния си акт.

Същия ден местопроизшествието е посетено от служители на РУ на МВР - Първомай и е извършен оглед, от който и от констатациите на персонала на Центъра и ръководителя му, върнал се на работа на 03.01.2019 година, е установено, че са унищожени 3 броя маса с промяна на нивата 140/80, 14 броя стол текстил-дървен стол и 5 броя стъклени чинии.

За деянието срещу В.М.Р. е образувано настоящото наказателно производство, а по отношение на малолетния А.А.Д. и непълнолетния Б.Б.Е. с Постановление № 6 / 2019 / 24.04.2019 година на Районна прокуратура - Първомай (приложено към настоящия обвинителен акт) са отделени материали и изпратени на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Първомай за налагане на възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

 

По заключението на проведената в хода на досъдебното производство стоково-оценъчна експертиза (л. 67 от дознанието) стойността на инкриминираните вещи е както следва: 225,00 лева за 3 броя маса с промяна на нивата 140/80, 280,00 лева за 14 броя стол текстил-дървен стол и 7,50 лева за 5 броя стъклени чинии, или унищожените предмети са на обща стойност 512,50 лева.

В съдебно заседание вещото лице К.И.И. потвърждава заключението си.

 

Съгласно заключението на съдебнопсихиатричната експетриза (л. 71 - л. 74 от дознанието) непълнолетният В.М.Р.:

o  не страда от психично заболяване и не се води на психиатричен отчет;

o  към момента на инкриминираното деяние е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си;

o  може да дава достоверни обяснения по факти, имащи значение за делото, и да участва пълноценно във всички фази на наказателния процес;

o  по време на инкриминираното деяние не е действал по увлечение или лекомислие.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от обясненията на подсъдимия В.М.Р. от досъдебното производство (приобщени по реда на чл. 279, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 4, предложение 2. от НПК), от показанията на свидетелите Л.Ю.Р., П.К.М., З.И.Д. и А.А.Д., от приложените писмени доказателства: Справка за съдимост рег. № 249 / 25.06.2019 година на Районен съд - Първомай (л. 30 от делото), социален доклад от Дирекция „Социално подпомагане” - Първомай (л. 31 - л. 33 от делото), протоколи за предупреждение по Закона за МВР (л. 13 - л. 15 от дознанието), протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум (л. 22 - л. 32 от дознанието), инвентаризационен опис на материалните активи в ЦНСТ - Първомай (л. 35 - л. 38 от дознанието), Договор за управление на социална услуга - „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания” с годишна програма за предоставяне на услугата и приемо-предавателен протокол с приложения (л. 41 - л. 61 от дознанието), характеристична справка (л. 79 от дознанието), справки от АИС на МВР (л. 80 - л. 87, л. 96 - л. 100 от дознанието) информация от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Първомай за наложени по ЗБППМН възпитателни мерки по отношение на В.М.Р. и Б.Б.Е. (л. 89 - л. 90 от дознанието).

 

Съдът възприема гласната и писмена доказателствена съвкупност като обективна и взаимосвързана, въз основа на чието логическо единство се установява изложената фактическа обстановка, като липсват противоречия, касаещи обстоятелства, свързани с предмета на доказване, и които да са в състояние да повлияят върху преценката му за вината на подсъдимия и участието му в престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност.

Всяко от експертните заключения се кредитира като компетентно изготвено с необходимите професионални познания и опит в съответната област, неоспорено от страните и съответстващо на събрания по делото доказателствен материал.

 

Съгласно константната съдебна практика, за осъществяване на състава на престъплението по чл. 216, ал. 1 от НК деецът следва умишлено или по непредпазливост да е упражнил върху субстанция или структура на вещта такова непосредствено въздействие, че тя частично или временно да не може да служи съобразно предназначението си (повреждане), или от действията му да е настъпило такова качествено изменение в структурата или субстанцията на вещта, че тя става напълно и окончателно негодна за използване по първоначалното си предназначение (унищожаване).

 

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с действията си В.М.Р. осъществява обективните и субективните признаци от състава и на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, тъй като на 01.01.2019 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Б.Б.Е., ЕГН **********, противозаконно унищожава чужди движими вещи: 3 броя маса с промяна на нивата 140/80 на обща стойност 225,00 лева, 14 броя стол текстил-дървен стол на обща стойност 280,00 лева и 5 броя стъклени чинии на обща стойност 7,50 лева, всичко на обща стойност 512,50 лева, собственост на Община Първомай.

От обективна страна с престъпното си поведение подсъдимият реализира обективните признаци от състава на престъплението по чл. 216, ал. 1 от НК, защото с удрянето на чиниите, масите и столовете в земята ги уврежда до степен да са негодни за последваща употреба изобщо, тъй като не могат да бъдат ремонтирани.

От субективна страна подсъдимият извършва престъплението, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици – съзнава обществено опасния характер на стореното от него, разбира свойството и значението му, предвижда и иска настъпването на обществено опасните последици, като може да ръководи постъпките си и знае, че и другите двама с него действат за настъпването на целения общ обществено опасен резултат.

 

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието, предвид целите по чл. 36 и чл. 60 от НК, Съдът намира следното:

Като отегчаващи отговорността обстоятелства се отчитат предишните противоправни прояви, за които на непълнолетния са налагани възпитателни мерки по ЗБППМН, и недобрите характеристични данни, но се отчитат и смекчаващите отговорността обстоятелства – чистото съдебно минало, самопризнанието и оказаното съдействие при разследването за разкриване на обективната истина, сравнително невисоката стойност на унищоженото имущество, както и събраните в съдебното следствие данни, че след инцидента децата с участието на подсъдимия се опитват да възстановят със собствени усилия счупеното имущество.

Оценени в цялост, горните обстоятелства характеризират В.М.Р. като лице с ниска към средна степен на обществена опасност, а конкретното престъпление – със средна степен на обществена опасност, и при преценка на тези обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест, Съдът намира, че определено при условията на чл. 54 от НК и най-лекото в закона наказание за престъплението, дори след предвидената за непълнолетните редукция, би се оказало несъразмерно тежко.

По посоченото и на основание чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б, предложение 2., алтернатива 2. от НК на подсъдимия следва да се наложи наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на съдебния акт пред служителите и потребителите на Център за настаняване от семеен тип - Първомай, в който подсъдимият е настанен.

 

Това наказание съответства на обществената опасност на виновния и на извършеното от него деяние, на семейното му положение и на имотното му състояние и би постигнало своята поправяща и превъзпитаваща роля спрямо същия.

 

Причини за извършване на деянието – ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, изразяващи се в неуважение към чуждата собственост.

 

Приетият за съвместно разглеждане срещу В.М.Р. граждански иск за имуществени вреди Съдът намира за доказан по своето основание и размер.

От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че имотната вреда настъпва за ощетеното юридическо лице и че никаква част от претендираната обезвреда не е възстановена, за което сумата от 512,50 лева, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на парите, следва на основание чл. 45 от Закона за задълженията и договорите да се заплати от подсъдимия изцяло, тъй като покрива размера на виновно причинената на Община Първомай имуществена вреда, пряка и непосредствена последица от действията на извършителя.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимият В.М.Р. следва да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Първомай сумата от общо 100,00 лева, от които 50,00 лева за явяване на експерт в съдебното производство и 50,00 лева за държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 307,60 лева за експертизи на досъдебното производство, от които 106,00 лева за оценъчна и 201,60 лева за съдебнопсихиатрична.

 

По гореизложените съображения Съдът постанови присъдата.

 

Районен съдия:            (п)               

СЗ