МОТИВИ

 

по АНД № 65 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Д.С.М., ЕГН **********,***, за това, че от 07.05.2018 година до 25.01.2019 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, без да е сключил граждански брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст - П.С.И. (на 15 години) от *** престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, чийто размер да бъде в минимума на предвиденото в закона.

Служебният защитник на обвиняемия, адвокат С.С.М. *** моли, с оглед на направеното признание в досъдебното производство, да бъде наложено административно наказание в размер на минимума, предвиден в НК.

Обвиняемият Д.С.М. се присъединява към защитника си, признава се за виновен, възползва се от правото си да не дава обяснения, освен за материалното си състояние и семейно положение. При последна дума заявява, че иска да живее съвместно с пострадалата, защото има дете от нея, но майка й не позволява, а бащата на П. е взел 400 лева, за да я даде за жена.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Д.С.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като турчин, български гражданин, неженен, неосъждан, без образование (неграмотен), неработещ, с адрес: ***.

 

През месец март 2018 година обвиняемият Д.С.М. (Д.) и пострадалата свидетелка П.С.И. (родена на *** година) се запознават по фейсбук и след като си кореспондират известно време чрез социалната мрежа, решават да се оженят и съобщават за това на родителите си.

На 07.05.2018 година обвиняемият с баща си Я.Д.И. и жена му Ф. (с неустановена по делото самоличност) посещават дома на П.С.И. в ***, където се срещат с момичето и родителите й – Г. А. И. и С. Р. И., които се съгласяват дъщеря им П. да стане жена на Д., и Я. плаща на С. 400 лева, за да я вземат за булка, а тя доброволно заминава с обвиняемия и баща му в дома им в село Искра, община Първомай, област Пловдив, и там младите заживяват съвместно на съпружески начала.

По повод на получено на 18.05.2018 година в Отдел „Закрила на детето“ при Община Първомай писмо от Дирекция „Социално подпомагане“, град Крумовград, за подаден от Г. и С. И. устен сигнал, че непълнолетната им дъщеря живее съвместно с пълнолетно лице, е сформиран мултидисциплинарен екип по прилагане на координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на дете в риск и е уведомена Районна прокуратура - Първомай.

По време на предварителното разследване П. И. продължава да живее съвместно с Д.М. (от което съжителство пострадалата забременява) до 25.01.2019 година, когато във връзка с провеждане на необходимите процесуално-следствени действия Г. и С. И. се явяват в РУ на МВР - Първомай. Тогава момичето се оплаква на родителите си от лошо отношение на обвиняемия към нея и иска да си тръгне с тях, за което е предадена на баща си срещу разписка.

След приключване на разследването са отделени материали от Районна прокуратура - Първомай и изпратени по компетентност на Районна прокуратура - Крумовград с оглед евентуално извършване на престъпление по чл. 192 от НК на територията на ***.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: постановление на Районна прокуратура - Първомай (л. 5 от делото), разписка (л. 24 от дознанието), справка да съдимост (л. 25 от дознанието) справки от АИС „Български документи за самоличност“ (л. 26 - л. 31 от дознанието), материали по преписка на Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ при Община Първомай (л. 54 - л. 64 от дознанието), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 6 от дознанието) и в съдебно заседание относно материалното му състояние и семейно положение, както и от показанията на свидетелите на досъдебното производство (л. 11 - л. 18 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Настоящият състав кредитира изцяло показанията на свидетелите и обясненията на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

Не се констатират противоречия, включени в предмета на доказване, годни да разколебаят преценката на Съда, изградена по вътрешното убеждение въз основа на доказателствената съвкупност, за виновното извършване на престъплението от обвиняемия.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си Д.С.М. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 191, ал. 1 от НК за това, че за периода от 07.05.2018 година до 25.01.2019 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, като пълнолетно лице, без да е сключило граждански брак, заживява съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – П.С.И. на 15 години от ***.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото като пълнолетно лице, без сключен граждански брак, заживява съпружески с непълнолетно лице от женски пол до момент, в който лицето все още не е ненавършило 16-годишна възраст, като в резултат на съвместното съжителство пострадалата забременява.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието при наличието на пряк умисъл, тъй като разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това живее с ненавършило 16-годишна възраст момиче, т.е. иска настъпването им.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Д.С.М. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание и същото е умишлено. Д.С.М. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства се отчитат младата възраст на обвиняемия, направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, признаването на вината, а отегчаващи отговорността обстоятелства липсват.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното и при съобразяване с факта, че обвиняемият не работи, няма имущество и е издържан от баща си, настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, регулиращ обществени отношения, свързани с правилното физическо, психично и нравствено развитие на подрастващата младеж.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ