МОТИВИ

 

по АНД № 49 / 2019 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия В.С.А., ЕГН **********,***, за това, че на 16.02.2019 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – бяло на цвят, на бучки и не, прахообразно вещество, с нето тегло 0,553 (нула цяло петстотин петдесет и три) грама и съдържание 23,3 (двадесет и три цяло и три) тегловни процента амфетамин, на стойност 16,59 лева (шестнадесет лева и петдесет и девет стотинки) – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението; намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага В.С.А. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба по чл. 78а от НК в размер на минимума на съответно предвиденото.

За веществените доказателства предлага полиетиленовото пликче, поставено в бял хартиен плик, приложени като л. 41 от досъдебното производство – да останат приложени по делото, а наркотичното вещество – бяло на цвят (на бучки и не), прахообразно вещество с нето тегло 0,470 грама и съдържание 23,3 тегловни процента амфетамин (остатък от 0,553 грама след експертното изследване), предадено на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” - София, – да се отнемат в полза на държавата и да се унищожат, на основание чл. 354а, ал. 6 от НК.

Моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Защитникът на обвиняемия адвокат Д.Д.М. *** моли, предвид материалното състояние на клиента си, да бъде наложено наказание глоба под минимума, чието плащане при възможност да се разсрочи на вноски, тъй като сумата е непосилна за семейството му.

В.С.А. се присъединява към защитника си. При последна дума заявява, че няма какво да каже. Признава вината си, потвърждава заявеното от него на досъдебното производство и се възползва от правото си да не дава обяснения в съдебно заседание, освен за семейното си и имотно състояние.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият В.С.А. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с адрес: ***.

 

През деня на 16.02.2019 година В.С.А. *** амфетамин в прахообразно състояние, след което се прибира в дома си в град Първомай, област Пловдив, на улица „***” № *.

Вечерта на гости му идват Д.П.Х. и Д.И.И.. Обвиняемият черпи от наркотичното вещество. Х. „смърка една линия”, пита има ли още и след получаване на отрицателен отговор, двамата с И. си тръгват.

Същата вечер по получен в РУ на МВР - Първомай оперативен сигнал, че В.С.А. е закупил от неизвестно лице наркотично вещество е сформирана оперативна група и лицето е установено самò в дома си в град Първомай, област Пловдив. Незабавно е ограничено правото му на свободно придвижване и от разследващ полицай за времето от 21:30 часа до 22:01 часа е извършено претърсване в жилището – двуетажна жилищна постройка, като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства, при което във вътрешността на печка BASAK, намираща се в югозападна стая на втори жилищен етаж, е намерено и иззето прозрачно полиетиленото пликче, съдържащо бяло прахообразно вещество.

Обвиняемият е отведен в сградата на Районното управление, където е задържан на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 21:15 часа на 16.02.2019 година, като евентуален извършител на тежко умишлено престъпление.

От заключението на извършената в досъдебното производство химическа експертиза се установява, че иззетото от дома на обвиняемия бяло прахообразно вещество, част от което на бучки, е амфетамин с общо нето тегло 0,553 (нула цяло петстотин петдесет и три) грама съдържание на активен компонент 23,3 (двадесет и три цяло и три) тегловни процента амфетамин.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, амфетаминът ((±)-1-фенилпропан-2-амин) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество амфетамин по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 16,59 лева (щестанедест лева и петдесет и девет стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: протокол за претърсване и изземване с фотоалбум, прокурорско искане и съдебно определение по чл. 161, ал. 2 от НПК (л. 11 - л. 20 от досъдебното производство), Справка от АИС на МВР (л. 21 от досъдебното производство), справка за съдимост (л. 22 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 23 от досъдебното производство), заповед за задържане (л. 24 от досъдебното производство), Протокол № 348 / 18.02.2019 година (л. 32 от досъдебното производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 6), както и от показанията на свидетелите (л. 7, л. 8, л. 9 от досъдебното производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

 

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият В.С.А. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК за това, че на 16.02.2019 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисков наркотик – 0,553 грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 23,3 тегловни процента амфетамин на стойност 16,59 лева.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява признаците от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи амфетаминвисокорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва престъплението с пряк умисъл – съзнава обществено опасния характер на стореното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, защото целенасочено държи у себе си високорисково наркотично вещество, с което иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия: младежката му възраст, чистото съдебно минало, липсата на предишни регистрации в системата на МВР, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина с направеното самопризнание и описание на механизма на престъплението и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от В.С.А. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. В.С.А. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

С оглед на горното и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК Съдът счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив направените в досъдебното производство разноски за химическа експертиза в размер на 95,00 (деветдесет и пет) лева.

Остатъкът след проведеното експертно изследване от наркотичното вещество – 0,470 грама бяло прахообразно вещество със съдържание на 23,3 тегловни процента амфетамин, предаден за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”, следва да се отнеме в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК и да се унищожи съгласно чл. 91 от ЗКНВП, а опаковката от наркотичното вещество, поставена в хартиен плик със силиконови печати „ОДП Пловдив 317” (приложена като лист 41 от досъдебното производство), следва да остане между кориците на делото.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ / ВХ