П Р О Т О К О Л

№ 55

 

гр. Първомай, 18.07.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на осемнадесети юли две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Йоанна Запрянова.

сложи за разглеждане НОХД № 171 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 359 от НПК.

 

На именно повикване в 09:00 часа:

 

Ø за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Прокурор Йоанна Запрянова: Представям разписки за връчени на подсъдимия и свидетелите призовки. Упълномощеният защитник на подсъдимия и вещото лице са уведомени за заседанието по телефона.

Ø подсъдимият З.С.З., редовно призован от Районна прокуратура – Първомай, се явява;

Ø упълномощеният защитник на подсъдимия адв. А.Г.Ч., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с пълномощно, приложено в хода на досъдебното производство, редовно уведомен от Районна прокуратура – Първомай по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК, се явява;

Ø свидетелят Г.Н.К., редовно призован, не се явява;

Ø свидетелят А.А.П., редовно призован, не се явява;

Ø свидетелят Т.А.Х., редовно призован, не се явява;

Ø свидетелят Д.Т.З., редовно призована, се явява;

Ø вещото лице П.Й.В., редовно призован, не се явява.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпила Молба вх. № 4543/16.07.2019 г., с която назначеното вещо лице П.В. информира за невъзможността си да се яви в настоящото съдебно заседание поради служебен ангажимент в „УМБАЛ – Пловдив“ АД.

 

При служебна проверка по реда на чл. 272, ал. 4 от НПК СЪДЪТ КОНСТАТИРА, че препис от обвинителния акт и от Разпореждане от 12.07.2019 г. са редовно връчени на подсъдимия на 15.07.2019 г. и че до откриване на настоящото съдебно заседание не е изтекъл тридневният срок по чл. 358, ал. 4 от НПК.

 

Председателят на състава разясни на подсъдимия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Уважаема г-жо Председател, считам, че няма процесуална пречка да се даде ход на делото. За решаването на настоящото дело сме сключили споразумение с подсъдимия и защитника му. В тази връзка моля делото да се разгледа по реда на чл. 384 от НПК. Представям така постигнатото днес между страните Споразумение за решаване на делото от 18.07.2019 г., подписано от подсъдимия, защитника му и прокурора.

Адвокат А.Ч.: Считам, че няма пречка за даване ход на делото. Нямам възражения относно късното призоваване на подзащитния ми. Не желаем да се ползваме от тридневния срок по чл. 358, ал. 4 от НПК за организиране на защитата. Действително сме постигнали споразумение с Районна прокуратура – Първомай, което сме представили пред Вас и което молим съда да одобри.

Подсъдимият З.З.: На 15.07.2019 г. получих призовката за делото, както и препис от обвинителния акт и от Разпореждането на съда за насрочване на същото. Запознат съм с тяхното съдържание, както и с правото си на отговор. Не възразявам за късното ми призоваване и за неспазването на тридневния срок, в които имам право да дам отговор по обвинението и моля делото да се гледа днес. Доброволно съм подписал представеното споразумение и моля да бъде одобрено.

 

Съдът, след като съобрази, че подсъдимият и неговият защитник изразяват изрична воля за отказ от правото на отговор по чл. 358, ал. 3 от НПК и че се представя постигнато между страните споразумение по чл. 384, ал. 1 от НПК, намира, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото и че са налице предпоставките на чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК за разглеждането му по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият З.С.З., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно специално образование, женен, неосъждан, шофьор, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам отводи и искания.

Адвокат А.Ч.: Нямам отводи и искания.

Подсъдимият З.З.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ представеното споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, подсъдимия З.С.З. и неговия защитник адв. А.Г.Ч., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат А.Ч.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от същото и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Подсъдимият З.З.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам неговите последици и съм съгласен с тях. Доброволно съм подписал същото. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Подсъдимият З.С.З.,  роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно специално образование, женен, неосъждан, шофьор, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК – за това, че на 05.07.2019 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, ул. „Сребърна“, управлява моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фиат Типо“ с регистрационен номер: ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1, 2 на хиляда, а именно – 2, 10 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза № 420/10.07.2019 г. на Специализирана химическа лаборатория при „УМБАЛ – Пловдив“ АД, гр. Пловдив.

Деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на подсъдимия не са били причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на подсъдимия се определя наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – лишаване от свобода в размер на шест месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК се приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, считано от 05.07.2019 г. до 06.07.2019 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода, както и наказание глоба в размер на 190, 00 (сто и деветдесет) лева.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 1 във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимия се определя и наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 8 (осем) месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспада времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 05.07.2019 г.

Направените по делото разноски в размер на 40, 00 (четиридесет) лева за химическа експертиза в досъдебното производство се възлагат на подсъдимия.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат А.Ч.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият З.З.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(З.З.)

 

 

 

(п)

 

 

 

(адв. А.Ч.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, както и че от престъплението не са причинени имуществени вреди, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия З.С.З. и неговия защитник адв. А.Г.Ч., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, споразумение за решаване на НОХД № 171/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 171/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице уведомление за доброволно изпълнение на присъдените и наложената в негова тежест с одобреното споразумение разноски и глоба.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09:40 часа.

 

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

СМ/ПМ