ПРОТОКОЛ № 48

 

07.06.2019 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на седми юни

две хиляди и деветнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Съдия докладчик:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

Венета Хубенова

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

 

НОХ дело №

110

по описа за

2019

година

 

Производството е по реда на чл. 358 и чл. 359 от НПК.

 

На именното повикване в

10:30

часа

 

Ø   за Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø   подсъдимият В.С.А., редовно уведомен, се явява;

Ø   в залата се явява и адвокат И.С.Д. ***, предложен за служебен защитник на подсъдимия с Писмо изх. № 1973 / 2019 / 30.05.2019 година на Колегията.

 

Адвокат И.Д.: Запознат съм с материалите по делото. Ще поема защитата на лицето.

Подсъдимият В.А.: Нямам нищо против да ме защитава този адвокат.

 

Съдът след съвещание предвид разпоредбата на чл. 94, ал. 1, т. 9 от НПК и на изявленията на подсъдимия и на явилия се адвокат намира, че на В.С.А. следва да бъде назначен служебен защитник, като няма пречка това да бъде адвокат И.С.Д., за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Назначава по НОХД № 110 / 2019 по описа на Районен съд - Първомай адвокат И.С.Д. *** за служебен защитник на подсъдимия В.С.А..

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Моля да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Представям Споразумение № 356 / 2019 от 07.06.2019 година за решаване на наказателното дело, подписано от мен, подсъдимия и защитника му.

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото по посочения от представителя на Държавното обвинение ред.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Съдът на основание чл. 254 от НПК провери връчен ли е на подсъдимия екземпляр от Споразумение № 356 / 2019 / 07.06.2019 година.

 

Адвокат И.Д.: Подзащитният ми е получил преписи от Споразумението.

 

Съдът отново разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат И.Д.: По доказателствата – да се приемат. Ние няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

Докладва се Споразумението от Председателя на състава и се предостави възможност на страните за становище.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимия В.А. и защитника му адвокат И.Д.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението, извършено от подсъдимия, не са причинени имуществени вреди.

Адвокат И.Д.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

Подсъдимият В.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение се налагат промени във връзка с остатъка от наркотичното вещество след експертното изследване – 0,508 (нула цяло петстотин и осем) грама амфетамин с 11 (единадесет) тегловни процента активен компонент, предадено на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” - София, за което трябва да се посочи, че след отнемане в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК то се унищожава, съгласно реда по чл. 91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с предложението на Съда.

Адвокат И.Д.: Съгласни сме.

Подсъдимият В.А.: Съгласен съм.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 5 и ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

 

Подсъдимият В.С.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан (с наложено административно наказание по реда на чл. 78а от НК за престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК), с основно образование, неработещ, ученик редовно обучение в Спортно училище „. ***, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на 08.05.2019 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – амфетамин, с нето тегло 0,570 (нула цяло петстотин и седемдесет) грама и съдържание на активен компонент 11 (единадесет) тегловни процента, на стойност 17,10 лева (седемнадесет лева и десет стотинки), поради което и на основание чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, предложение 2, т. 1, предложение 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК му се определя наказание глоба в размер на петстотин лева.

Отнема се на основание чл. 354а, ал. 6 от НК в полза на държавата предадения за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”, остатък от наркотичното вещество, след проведеното експертно изследване: 0,508 (нула цяло петстотин и осем) грама амфетамин със съдържание на активен компонент 11 (единадесет) тегловни процента, което да се унищожи, съгласно реда по чл. 91 от ЗКНВП.

Оставя се между кориците на делото опаковката от наркотичното вещество – парче полиетилен, иззета с протокол за оглед на местопроизшествие.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият В.С.А. се съгласява да заплати по сметка на:

¨      Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 102,01 лева (сто и два лева и една стотинка) – разноски за химическа експертиза на досъдебното производство;

¨      Национално бюро за правна помощ сумата, определена за служебна защита на досъдебното и в съдебното производство.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат И.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият В.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор::

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(В.А.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. И.Д.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия В.А. и защитника му адвокат И.Д. споразумение за решаване на НОХД № 110 / 2019 година по описа на Районен съд - Първомай, с което се отменя взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 110 / 2019 година по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Заседанието се закри в 11:00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

Районен съдия:

(п)

Секретар:

(п)

СЗ / ВХ