П Р О Т О К О Л № 60

 

гр. Първомай, 30.08.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на тридесети август две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Йоанна Запрянова

сложи за разглеждане НОХД № 95 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 359 от НПК.

 

На именно повикване в 10:00 часа:

Ø за Районна прокуратура – Първомай, редовно уведомена, се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø подсъдимият А.Н.Д., принудително доведен от органите на Областно звено „Охрана – Кърджали“, се явява;

Ø назначеният на подсъдимия служебен защитник адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, редовно уведомена, се явява;

Ø свидетелят Г.Н.К., редовно уведомен, се явява;

Ø свидетелят К.Г.К., редовно уведомен, се явява;

Ø вещото лице К.И.И., редовно призована, се явява.

 

Съдът се увери в самоличността на подсъдимия, който се явява без документ за самоличност, по приложена по делото Справка от Автоматизираната информационна система „БДС“ на МВР и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Уважаема г-жо Председател, считам, че няма процесуална пречка да се даде ход на делото. За решаването на настоящото дело сме сключили споразумение с подсъдимия и защитника му, което представям. В тази връзка моля делото да се разгледа по реда на чл. 384 от НПК. Не възразявам да се освободят свидетелите и вещото лице.

Адвокат С.К.-М.: Считам, че няма пречка за даване ход на делото. Действително сме постигнали споразумение с Районна прокуратура – Първомай, което сме представили пред Вас и което молим съда да одобри. Подзащитният ми е възстановил щетите по делото, за което сме представили доказателства. Не възразявам да се осводобят свидетелите и вещото лице.

Подсъдимият А.Д.: Моля делото да се гледа днес. Доброволно съм подписал представеното споразумение и моля да бъде одобрено.

Вещото лице К.И.: Моля да ми се платят пътните разноски, както и възнаграждение за явяването ми в днешното съдебно заседание. Представям заверено копие на билета ми за влака в двете посоки.

 

Съдът, след като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото, както и че се представя постигнато между страните споразумение по чл. 384, ал. 1 от НПК, намира, че са налице предпоставките на чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК за разглеждането му по реда на Глава двадесет и девета от НПК, поради което явилите се свидетели и вещо лице следва да се освободят от съдебната зала.

На основание чл. 20, ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от Наредба № 2/29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на вещото лице К.И.И. следва да се изплатят възнаграждение и пътни разходи за явяване в настоящото съдебно заседание в размер съответно на 20, 00 лева и 3, 00 лева.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСВОБОЖДАВА явилите се свидетели и вещо лице от съдебно заседание.

ОПРЕДЕЛЯ възнаграждение и пътни разходи на вещото лице К.И.И. за явяване в настоящото съдебно заседание в размер съответно на 20, 00 лева и 3, 00 лева, като посочените суми ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ на същата от бюджета на съда.

 

На вещото лице се издаде РКО за изплащане на сумите от 20, 00 лева и 3, 00 лева от бюджета на съда съответно за възнаграждение и пътни разходи.

 

Свидетелите и вещото лице напуснаха съдебната зала.

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият А.Н.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, неработещ, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам отводи и искания.

Адвокат С.К.-М.: Нямам отводи и искания.

Подсъдимият А.Д.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ представеното споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, подсъдимия А.Н.Д. и неговия защитник адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат С.К.-М.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от същото и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Подсъдимият А.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам неговите последици и съм съгласен с тях. Доброволно съм подписал същото. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Подсъдимият А.Н.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, неработещ, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК за това, че на 18.04.2019 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, противозаконно е унищожил и повредил чужди недвижими вещи на арестно помещение № 1 в РУ на МВР – Първомай, собственост на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, а именно: 1. унищожил шпакловка и боядисване, както следва на: 1.1. част от западна стена - с размери 3см/10см, на стойност 0, 05 лева и 1.2. част от източната стена – с размери 5см/50см, на стойност 0, 63 лева; и 2. повредил, както следва: 2.1. западна стена с размери 6м/2,40м – шпакловка на стойност 128, 59 лева и боядисване на стойност 74, 45 лева; 2.2. източна стена с размери 6м/2,40м – шпакловка на стойност 128, 59 лева и боядисване на стойност 74, 45 лева; и 2.3. метална решетка, като стойността на повредата е 50, 00 лева – като общата стойност на унищожените вещи и причинените повреди е в размер на 456, 76 лева.

Деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на подсъдимите са били причинени имуществени вреди в размер на 456, 76 лева и същите са били възстановени.

За извършеното престъпление на подсъдимия се определя наказание по чл. 216, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б“ от НК пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години.

Направените по делото разноски в размер на 47, 10 лева за явяване на вещо лице в съдебното производство се възлагат на подсъдимия, като същият се съгласява да заплати и направените по делото разноски за служебна защита в съдебното производство. Направените разноски в размер на 90, 00 лева за оценъчна експертиза в досъдебното производство са заплатени от подсъдимия.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.К.-М.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият А.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(А.Д.)

 

 

 

(адв. С.К.-М.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, както и че причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени в хода на настоящия процес, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия А.Н.Д. и неговия защитник адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 95/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 95/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:30 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СМ/ВХ