П Р О Т О К О Л

№ 39

 

гр. Първомай, 02.05.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на втори май две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Йоанна Запрянова

сложи за разглеждане НОХД № 94 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 09:00 часа:

 

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø  обвиняемият Х.Е.Ю., редовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, представено в хода на досъдебното производство, редовно призован.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият Х.Ю.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Х.Е.Ю., роден на *** ***, турчин, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, неработещ, студент редовна форма на обучение, с настоящ адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам отводи и искания.

Адвокат Н.Б.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият Х.Ю.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия Х.Е.Ю. и неговия защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително Писмо изх. № 1114/2018/30.04.2019 г. и вх. № 2769/30.04.2019 г.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат Н.Б.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от същото и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият Х.Ю.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам неговите последици и съм съгласен с тях. Доброволно съм подписал същото. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

Обвиняемият Х.Е.Ю., роден на *** ***, турчин, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, неработещ, студент редовна форма на обучение, с настоящ адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 129, ал. 1, във вр. с ал. 2 от НК за това, че на 21.12.2018 г., в с. Православен, общ. Първомай, обл. Пловдив, е причинил на М.К.Р., ЕГН: **********, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на горна челюст, заедно със счупване на двете яблъчни кости — анатомично и функционално свързани с горната челюст /по типа на Ле Форт II/, довело до счупване на челюст, довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето и средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на първа дланна /метакарпална/ кост на лявата ръка, довело до трайно затрудняване на движенията на левия горен крайник за повече от един месец.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на обвиняемия не са били причинени съставомерни имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемия се определя наказание по чл. 129, ал. 1, във вр. с ал. 2 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б“ от НК - пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице — два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година, а на основание чл. 59, ал, 1, т. 1 и ал. 2 от НК, се приспада времето, през което е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 21.12.2018 г. до 22.12.2018 г., като един ден задържане се зачита за три дни пробация.

Направените по делото разноски в размер на 235, 20 лева за съдебно­медицинска експертиза в досъдебното производство се възлагат на обвиняемия.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият Х.Ю.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Х.Ю.)

 

 

 

Защитник:

 

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване. На основание чл. 382, ал. 10 от НПК настоящото определение следва да се съобщи на пострадалия с указание, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, обвиняемия Х.Е.Ю. и неговия защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 94/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Х.Е.Ю. мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 94/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалия М.К.Р., с адрес:***, за одобреното споразумение с указание, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09:30 часа.

 

Председател:

 

 

 

Секретар: