П Р О Т О К О Л

№ 33

 

гр. Първомай, 10.04.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на десети април две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 82 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 14:45 часа:

 

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø  обвиняемата А.А.А., редовно призована, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, представено в хода на досъдебното производство, редовно призована.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемата правата й по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.М.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемата А.А.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемата, както следва:

 

А.А.А., родена на *** ***, българка, българска гражданка, с начално образование, омъжена, неосъждана, неработеща, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат С.М.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемата А.А.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемата А.А.А. и неговия защитник адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително Писмо изх. № 205/2019 г./08.04.2019 г. и вх. № 2264/08.04.2019 г.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат С.М.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитната ми. Запозната е с последиците му и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемата А.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна в извършване на престъплението, за което съм обвинена. Запозната съм със съдържанието на споразумението. Разбирам неговите последици и съм съгласна с тях. Доброволно съм подписала същото. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемата А.А.А., родена на *** ***, българка, българска гражданка, с начално образование, омъжена, неосъждана, неработеща, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновна, че е извършила престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, за това, че на 13.03.2019 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдив, в немаловажен случай, държи акцизни стоки – цигари, без бандерол – 1 000 къса саморъчно направени цигари (тютюневи изделия), на обща стойност 375, 00 (триста седемдесет и пет) лева и обща стойност на дължимия се за тях акциз 202, 75 лева (двеста и два лева и седемдесет и пет стотинки), когато такъв се изисква по закон – чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия – Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове; чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове – На облагане с акциз подлежат: 2. тютюневите изделия; и чл. 99, ал. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове – Забраняват се: 2. държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажбата на тютюневи изделия без бандерол, когато такъв е задължителен, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК, допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на обвиняемата не са били причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемата се определя наказание по чл. 234, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – „лишаване от свобода” в размер на пет месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК се приспада времето, през което обвиняемата е била задържана за срок от 24 часа със заповед по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 13.03.2019 г. до 14.03.2019 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода, както и наказание „глоба“ в размер на 375, 00 лева (еднократният размер на пазарната цена на инкриминираните стоки).

На основание чл. 234, ал. 5 от НК предметът на престъплението – 950 къса саморъчно направени цигари – остатък (след проведената физико-химическа експертиза) от 1 000 къса саморъчно направени цигари, всички без бандерол, находящи се на съхранение в РУ на МВР, гр. Първомай, се отнемат в полза на Държавата, като на основание чл. 124, ал. 5 и ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове, да се унищожат от органите на РУ на МВР – Първомай под контрола на Отдел „Митническо разузнаване и разследване Тракийска“, гр. Пловдив.

Обвиняемата се съгласява да заплати направените по делото разноски в общ размер на 225, 80 лева (135, 80 лева за физико-химическа експертиза и 90, 00 лева за съдебно-финансова и оценъчна експертиза) в досъдебното производство.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.М.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемата А.А.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Валерий Велчев)

 

(А.А.)

 

 

 

 Защитник:

 

 

 

 

(адв. С.М.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемата А.А.А. и нейния защитник адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 82/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемата А.А.А. мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 82/2019 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице А.А.А. уведомление за доброволно изпълнение на присъдените и наложената в нейна тежест с одобреното споразумение разноски и глоба.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 15:10 часа.

 

Председател:

 

 

 

Секретар: