П Р О Т О К О Л

№ 31

 

гр. Първомай, 10.04.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на десети април две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 81 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 09:30 часа:

 

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø  обвиняемият К.С.С., редовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, представено в хода на досъдебното производство, редовно призован.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият К.С.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

К.С.С., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, „оператор на машина“ в ЕТ „***“, гр. Първомай, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат Н.Б.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият К.С.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия К.С.С. и неговия защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително Писмо изх. № 189/2019 г./05.04.2019 г. и вх. № 2215/05.04.2019 г.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат Н.Б.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците му и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият К.С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъпленията, за които съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам неговите последици и съм съгласен с тях. Доброволно съм подписал същото. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият К.С.С., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, „оператор на машина“ в ЕТ „***“, гр. Първомай, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил, както следва:

1.   престъпление по чл. 325, ал. 2, предложение първо, алт. първа и предложение второ във вр. с ал. 1 от НК за това, че на 06.03.2019 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдив, е извършил непристойни действия (изразяващи се в пренебрегване на полицейско разпореждане, отправяне на обиди и закани за саморазправа, блъскане на полицейски служители – Т.П.Б., Р.Ж.Д. и Г.П.К. и нанасяне на удар с крак на полицейски служител – Т.П.Б.), грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е било съпроводено със съпротива срещу органи на властта (служители при РУ на МВР – Първомай – Т.П.Б., полицейски инспектор при РУ на МВР – Първомай, Р.Ж.Д., младши инспектор при РУ на МВР – Първомай, и Г.П.К., младши автоконтрольор при РУ на МВР – Първомай), изпълняващи задължения по опазване на обществения ред, и деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост;

2.   престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4 във вр. с чл. 130, ал. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК за това, че на 06.03.2019 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдив, в условията на продължавано престъпление е причинил на полицейски орган – Т.П.Б., полицейски инспектор при РУ на МВР – Първомай, при изпълнение на службата му – опазване на обществения ред:

·      лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на дясната колянна става, с леко изразен оток и кръвонасядане, с което са били причинени болка и страдание, без разстройство на здравето, и

·      лека телесна повреда, изразяваща се в контузия в областта на дясното око, с палпаторна болезненост и кръвонасядане, с което са били причинени болка и страдание, без разстройство на здравето;

3.   престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4 във вр. с чл.130, ал. 2 от НК за това, че на 06.03.2019 г. в гр. Първомай, общ. Първомай, обл. Пловдив, е причинил на полицейски орган – Р.Ж.Д., младши инспектор при РУ на МВР – Първомай, при изпълнение на службата му – опазване на обществения ред, лека телесна повреда изразяваща се в оток и кръвонасядане в лявата челна област, охлузвания по 3-ти и 4-ти пръсти на лявата ръка и охлузвания по дланта на лявата ръка, с което са били причинени болка и страдание, без разстройство на здравето.

Деянията са извършени от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посочените по-горе престъпления от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на подсъдимия не са били причинени имуществени вреди.

За извършените престъпления на обвиняемия се определят съответно, както следва:

Ø наказание по чл. 325, ал. 2, предложение първо, алт. първа и предложение второ във вр. с ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б“ от НК – пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от три години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на по 250 часа годишно за срок от три поредни години;

Ø наказание по чл. 131, ал. 2, т. 4 във вр. с чл. 130, ал. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б“ от НК – пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на по 250 часа годишно за срок от две поредни години, и

Ø  наказание по чл. 131, ал. 2 т. 4, във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б“ от НК – пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на по 200 часа годишно за срок от две поредни години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на обвиняемия се определя едно общо, най-тежко наказание, а именно пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от три години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на по 250 часа годишно за срок от три поредни години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК от така определеното общо наказание пробация се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан, както следва: за срок от 24 часа със заповед по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 00:05 часа на 07.03.2019 г., и за срок от 72 часа с Постановление под № 189/2019 г. от 07.03.2019 г. на Районна прокуратура – Първомай по чл. 64, ал. 2 от НПК, считано от 13:00 часа на 07.03.2019 г. до 13:00 часа на 10.03.2019 г., като един ден задържане се зачита за три дни пробация.

Обвиняемият се съгласява да заплати направените по делото разноски в общ размер на 369, 60 лева (201, 60 лева за съдебно-психиатрична експертиза и 168, 00 лева за две съдебномедицински експертизи) в досъдебното производство.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият К.С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Валерий Велчев)

 

(К.С.)

 

 

 

Защитник:

 

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване. На основание чл. 382, ал. 10 от НПК настоящото определение следва да се съобщи на пострадалите с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия К.С.С. и неговия защитник адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 81/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия К.С.С. мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 81/2019 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалите лица Т.П.Б., Р.Ж.Д. и Г.П.К. за одобреното споразумение с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице К.С.С. уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09:45 часа.

 

Председател:

 

 

 

Секретар: