П Р О Т О К О Л

№ 29

 

гр. Първомай, 03.04.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на трети април две хиляди и деветнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 75 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 09:30 часа:

 

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призован, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø  обвиняемият Н.Т.М., редовно призован, се явява лично и с назначения му в хода на досъдебното производство служебен защитник адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, редовно призован.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият Н.М.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Н.Т.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан (реабилитиран), неработещ, с постоянен адрес:***, обл. Пловдив, кв. „Изгрев“ № 7, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат И.Д.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият Н.М.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия Н.Т.М. и неговия защитник адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо изх. № 988/2018 г./01.04.2019 г. и вх. № 2086/01.04.2019 г.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат И.Д.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от неговото прекратяване и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият Н.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият Н.Т.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан (реабилитиран), неработещ, с постоянен адрес:***, обл. Пловдив, кв. „Изгрев“ № 7, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1 от НК – за това, че на 31.10.2018 г. в село Искра, общ. Първомай, обл. Пловдив, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи –1 бр. мобилен телефон марка „Nokia 2“, с ИМЕЙ 353 395 096 195 190, на стойност 40, 00 лева и 1 бр. мъжки пръстен от злато 14 карата, с общо тегло 9 грама, на стойност 585, 00 лева, всичко на обща стойност 625, 00 лева от владението на Р.А.К. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои и 1 бр. дамски пръстен от злато 14 карата, с общо тегло 4, 8 грама, на стойност 312, 00 лева от владението на Р.В.К. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои, като общата стойност на отнетото имущество е 937, 00 лева.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК, допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От обществено-опасното поведение на обвиняемия са били причинени имуществени вреди в размер на 937, 00 лева и същите са възстановени (откраднатите вещи са върнати).

За извършеното престъпление на обвиняемия Н.Т.М. се определя наказание по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК - „лишаване от свобода” в размер на 8 (осем) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК, се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по реда на чл. 72, ал. 1, т.1 от Закона за МВР, считано от 20.12.2018 г. до 21.12.2018 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Направените разноски в размер на 90, 00 лева за стоково-оценъчна експертиза се възлагат на обвиняемия, като същият се съгласява да заплати и направените по делото разноски за служебна защита в досъдебното и съдебното производство.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат И.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият Н.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Валерий Велчев)

 

(Н.М.)

 

 

 

Защитник:

 

 

 

 

(адв. И.Д.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия Н.Т.М. и неговия защитник адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 75/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Н.Т.М. мярка за неотклонение „Подписка“.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 75/2019 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалите Р.А.К. *** и Р.В.К. *** за одобреното споразумение с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице Н.Т.М. уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:00 часа.

 

Председател:

 

 

 

Секретар: