ПРОТОКОЛ № 25

 

12.03.2019 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на дванадесети март

две хиляди и деветнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Съдия докладчик:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

Венета Хубенова

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Съдията

 

НОХ дело №

59

по описа за

2019

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

Заседанието се открива в по-късен от обявения час, поради ангажираността на Председателя на състава по НОХД № 58 / 2019 година.

 

На именното повикване в

12:15

часа

 

Ø   за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø   обвиняемият А.С.Й., редовно уведомен чрез процесуален представител, се явява лично и със защитника си адвокат Д.Д.М. ***, редовно призован по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК.

 

На обвиняемия се връчи екземпляр от разпореждането за насрочване на делото.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Д.М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Обвиняемият А.С.Й., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно специално образование, оператор на машини в „Автотехнологии” ЕООД - Пловдив, с адрес:***.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията в съответствие с чл. 272, ал. 4 от НПК.

 

Обвиняемият А.Й.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат Д.М.: Ние също нямаме доказателствени искания и такива по реда на съдебното следствие.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, и защитника на обвиняемия А.Й. адвокат Д.М. и с участието на самия обвиняем. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с обвиняемия А.Й.. Същият декларира съгласието си, като положи доброволно подписа си върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени с връщането на вещите.

Адвокат Д.М.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени с връщането на вещите.

Обвиняемият А.Й.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение се налагат промени – налице е техническа грешка при изписване на името на пострадалия – Румен Ангелов Ковачев вместо Никола Петров Хубинов, а отнетата от владението му вещ е описана неясно.

Във връзка с горното настоящият състав счита, че следва да се одобри Споразумението след правилно посочване на името на пострадалия и описване на инкриминираната вещ, съгласно показанията му и индивидуализирането й при огледа от разследващия полицай, а именно: саморъчно направен циркуляр за рязане на дърва с трифазен елдвигател.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с предложението на Съда.

Адвокат Д.М.: Съгласни сме.

Обвиняемият А.Й.: Съгласен съм.

 

С оглед на изявленията на страните и на основание чл. 382, ал. 5 и ал. 6 от НПК Съдът намира, че споразумението следва да има следния окончателен вид:

 

Обвиняемият А.С.Й., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно специално образование, оператор на машини в „Автотехнологии” ЕООД - Пловдив, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на неустановена дата за времето от 15.10.2018 година до 22.10.2018 година в село Искра, община, Първомай, област Пловдив, чрез използване на техническо средство (арматурна ножица) отнема чужди движими вещи:

§ саморъчно направен циркуляр за рязане на дърва с трифазен елдвигател на стойност 200,00 лева от владението на Никола Петров Хубинов от село Искра, община Първомай, област Пловдив, без негово съгласие с намерението противозаконно да го присвои;

§ градинска ръчна количка на стойност 10,00 лева от владението на ОУ „Отец Паисий”, село Искра, община Първомай, област Пловдив, без съгласие на ръководството, с намерението противозаконно да я присвои,

като общата стойност на отнетото имущество е 210,00 лева и откраднатите вещите са върнати, поради което и на основание чл. 197, т. 3 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК му се определя наказание пробация, както следва:

Ø  задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият А.С.Й. се съгласява да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 56,00 (петдесет и шест) лева за изготвена на досъдебното производство оценъчна експертиза.

 

Унищожават се като вещи без стойност намиращите се на съхранение в РУ на МВР - Първомай веществени доказателства: метална халка и червена арматурна ножица с две ръкохватки с нарушена цялост на режещата повърхност (собственост на обвиняемия и послужила за извършване на престъплението).

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Д.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият А.Й.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Валерий Велчев)

 

(А.Й.)

 

 

 

Защитник:

 

 

 

 

(адв. Д.М.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия А.Й. и защитника му адвокат Д.М. споразумение за решаване на НОХД № 59 / 2019 година по описа на Районен съд – Първомай, с което се отменя взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 59 / 2019 година по описа на Районен съд - Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 12:30 часа.

 

 

 

Районен съдия:

 

 

 

Секретар: