РЕШЕНИЕ

 

№ 38

 

град Първомай, 20.08.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесети август две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Съдия докладчик

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от съдията АНД № 184 по описа на Съда за 2019 година и

 

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия В.И.Р., роден на *** ***, в ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, ученик в 5. клас редовно обучение в ***, с адрес:*** (***), за виновен в това, че на 16.06.2019 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество: суха зелено-кафява растителна маса марихуана с нето тегло 0,86 грама и съдържание на активен компонент 11 тегловни процента тетрахидроканабиол на стойност 5,16 лева – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1. във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на съдебния акт пред служителите и потребителите на ***, в който обвиняемият е настанен.

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемия В.И.Р. да заплати в полза на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 272,04 лева за химическа и съдебнопсихиатрична експертизи на досъдебното производство.

Отнема на основание чл. 354а, ал. 6 от НК в полза на държавата предадения за съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”, остатък от наркотичното вещество, след проведеното експертно изследване: 0,58 грама марихуана със съдържание на активен компонент 11 тегловни процента тетрахидроканабинол, което да се унищожи, съгласно чл. 91 от ЗКНВП.

Оставят се между кориците на делото опаковките от наркотичното вещество, приложени към досъдебното производство.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / ВХ