РЕШЕНИЕ

 

№ 37

 

град Първомай, 13.08.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на тринадесети август две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Съдия докладчик

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от съдията АНД № 165 по описа на Съда за 2019 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия А.Р.К., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, шофьор в ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 20.12.2018 година в село Градина, община Първомай, област Пловдив, на кръстовище на улица „Христо Ботев” с улица „Васил Левски” при управление на моторно превозно средство – автобус „Мерцедес Спринтер 412Д” с ДК № ***, собственост на ***, нарушава правилата за движение по пътищата – чл. 25, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение; чл. 42, ал. 1, т. 2 от Закона за движение по пътищата: Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение; чл. 42, ал. 2, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство, и по непредпазливост причинява на Ш. Д. И. от село Градина, община Първомай, област Пловдив, средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК, изразяваща се в откъслечна триъгълна вътреставна фрактура на дясната лъчева кост и фрактура на стилоидния израстък на дясната лакътна кост, водещи поотделно и в съвкупност до трайно затрудняване на движението на горния десен крайник – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2. във връзка чл. 342, ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1100 (хиляда и сто) лева.

На основание чл. 78а, ал. 4 от НК във връзка с чл. 343г във връзка с чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2. във връзка с чл. 342, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава обвиняемия А.Р.К. от право да управлява моторно превозно средство за срок от два месеца.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия А.Р.К. да заплати:

o по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 569,60 лева (петстотин шестдесет и девет лева и шестдесет стотинки) за съдебномедицинска и автотехническа експертизи на досъдебното производство;

o в полза бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Първомай сумата от 50,00 лева (петдесет лева) за явяване на експерт в съдебно заседание.

Да се оставят между кориците на делото веществените доказателства – тахографски лист (приложен като л. 106 от досъдебното производство) и оптичен носител Verbatim, тип CD-R (приложен като л. 108 от досъдебното производство).

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / ПМ