№ 49

 

град Първомай, 16.10.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и пети юли две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 119 по описа на Съда за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 38 / 28.05.2019 година на Кмета на Община Първомай, с което на Я.С.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение по чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай е наложена глоба в размер на 250 (двеста и петдесет) лева на основание чл. 2, ал. 4 от същата Наредба.

Жалбоподателят Я.С.Д. моли за отмяна на Наказателното постановление по мотиви, изложени в Жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция, а при условия на евентуалност – размерът на наказанието да бъде намален.

Въззиваемата страна - Кметът на Община Първомай – редовно призована, не се явява, не изпраща представител.

 

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

От около година преди инкриминираната дата свидетелят Д.Т.Л. и жалбоподателят живеят на съпружески начала в дома на мъжа в ромската махала на село Дълбок извор, община Първомай, област Пловдив.

След 20:00 часа на 21.04.2019 година между двамата възниква семеен скандал – Д. обвинява Я., че й изневерява с други жени, той й се ядосва, но тя не спира и тогава жалбоподателят й удря два шамара през лицето.

Жената излиза на улицата и се оглежда, но Д. не я следва, а остава в къщата. Л. се притеснява Я. да не я бие, след като се прибере, а наскоро е претърпяла операция, и телефонира на спешен номер 112.

Местопроизшествието е посетено от органи на реда при РУ на МВР - Първомай, които снемат обяснения от лицата и изготвят докладни записки, а преписката е разпределена на отговарящия за населеното място младши полицейски инспектор, Д.А.К. за проследяване развитието на случая и вземане на отношение.

Няколко дни след сигнала полицаят прави проверка в дома на Д. и Я. и установява, че между двамата всичко е наред и не са се карали от тогава, но по разпореждането на началника си съставя и връчва на жалбоподателя Акт за установяване на административно нарушение от 27.04.2019 година (бланка серия АА № 171509), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели Д.А.К. и Д.Т.Л., които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

По разпоредбата на чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (приета на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА с Решение № 183 на Общински съвет град Първомай, взето на 30.11.2004 година по Протокол № 16, с последни изменения, съгласно Решение № 207 от 27.04.2017 година по Протокол № 21): За недопускане на действия, противни на добрите нрави и обществения ред се забранява извършване на действия, нарушаващи обичайните норми за морал и поведение по улици, площади и други обществени места, както и неприлични жестове, словесни изрази, оскърбително отношение и държание към гражданите и органите на властта или скарване, сбиване и други действия, с които се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите; административното наказание за това нарушение е посочено в чл. 2, ал. 4 от същата Наредба: При нарушение по ал. 1, т. 3, т. 4, т. 11, т. 12 и т. 13 на виновните физически лица се налага глоба в размер от 250 до 500 лева, а при повторно нарушение глоба в размер от 500 до 1000 лева; компетентен да санкционира по чл. 24, ал. 2 от Наредбата е Кметът на Община Първомай.

Въпреки правилното посочване на законовите норми от административнонаказващия орган, Наказателно постановление № 38 / 28.05.2019 година следва да се отмени като неправилно.

В административнонаказателното производство при обжалване на Наказателното постановление пред Съда тежестта на доказване лежи единствено и само върху административнонаказващия орган, който с предвидените по закон процесуални способи и средства следва да докаже: 1) че е установено извършване на административно нарушение; 2) че нарушението е извършено от лицето, посочено като нарушител (лично или чрез негов представител, когато се отнася за юридическо лице или едноличен търговец); 3) че нарушителят го е извършил виновно (ако случаят касае деяние на физическо лице). Когато административнонаказващият орган не докаже някоя и от трите кумулативно посочени предпоставки, това е основание за отмяна на наказателното постановление.

От фактите по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата жалбоподателят Я.Д. взема активно участие в скандала с жена си Д.Л. и с нанасянето й на шамари нарушава етичните норми за поведение в обществото, но деянието не е осъществено на публично място, за да е налице възможност да стане достояние на повече хора и с това да бъде нарушен редът и спокойствието им. Не е без значение и фактът, че, макар и жалбоподателят да е в състояние да предвиди обществено опасните последици от неправомерния си акт, действията му, укорими от гледна точка на обичайните норми за морал, не са насочени към нарушаване на обществения ред и спокойствието.

По посоченото настоящата инстанция намира, че поведението на жалбоподателя не покрива от обективна и субективна страна състава на чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 38 / 28.05.2019 година на Кмета на Община Първомай, с което на Я.С.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение по чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай е наложена глоба в размер на 250 (двеста и петдесет) лева на основание чл. 2, ал. 4 от същата Наредба.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

Районен съдия:                             (п)               

СЗ