№ 44

 

град Първомай, 11.09.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на единадесети юни две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 86 по описа на Съда за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвани са две наказателни постановления на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с които на М.И.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, е ангажирана административно наказателната отговорност, както следва:

o с Наказателно постановление № 18-0325-001127 / 13.02.2019 година са наложени административни наказания:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон;

·  глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 137а, ал. 1 от същия Закон;

·  глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 70, ал. 3 от същия Закон.

o с Наказателно постановление № 18-0325-001152 / 06.03.2019 година са наложени административни наказания:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон;

·  глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 137а, ал. 1 от същия Закон;

·  глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 70, ал. 3 от същия Закон.

В Жалбите си М.И.Н. моли за отмяна на Наказателните постановления като незаконосъбразни и неправилни, поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването им, но не оспорва установените от контролните органи факти за извършените нарушения. Редовно призована за съдебно заседание на въззивната инстанция, жалбоподателката не се явява, за да упражни лично правото си на защита, не изпраща представител.

Въззиваемата страна – Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Всяка от Жалбите е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неснователна.

 

От фактическа страна:

От 08:00 часа до 20:00 часа на 05.11.2018 година актосъставителят Г.Д.Г. (младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай) и колегата му Ю.Б.К. – полицай по охрана на обществения ред, са дежурен автопатрул и изпълняват задълженията си по контрол на безопасността на движението в село Крушево, община Първомай, област Пловдив. Двамата са униформени със светлоотразителни жилетки, а служебният им автомобил – с отличителни знаци на Полицията – е разположен на улица 1.

Към 10:30 часа на инкриминираната дата органите на реда виждат приближаващ ги товарен автомобил „Форд Транзит” с ДК № * без включени светлини и го спират за проверка до дом № 22. Установяват, че водачът М.И.Н. е без обезопасителен колан.

След изписване в служебния таблет на номера на автомобила не излизат данни за него и чрез дежурния в оперативната част на РУ на МВР - Първомай проверяващите констатират, че моторното превозно средство е с прекратена регистрация за това, че след сключване на договор за покупко-продажба обстоятелството не е заявено в съответното звено на МВР от новия собственик, за да се издаде на негово име регистрационно свидетелство на форда, а М.И.Н., която представя изискуемите по закон документи при управление, обяснява, че автомобилът е прехвърлен нотариално, но не е регистриран в КАТ.

Младши автоконтрольорът уведомява жалбоподателката, че за това нарушение, освен глоба, се предвижда и наказание лишаване от правоуправление, след което на място в нейно присъствието съставя и й връчва Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия АА № 102737), въз основа на който е издадено Наказателно постановление № 18-0325-001127 / 13.02.2019 година.

На 27.12.2018 година полицай Г.Д.Г. отново е дневна смяна дежурен автопатрул със свой колега – полицай по охрана на обществения ред Р.Ж.Д. В униформи, със светлоотразителни жилетки и със служебен автомобил с отличителни знаци на Полицията двамата изпълняват задълженията си по контрол на безопасността на движението на същото място – в село Крушево, община Първомай, област Пловдив, на улица 1, когато виждат да ги приближава товарният автомобил „Форд Транзит” с ДК № * и младши автоконтрольорът го спира до дом № 22, защото пак превозното средство е без включени светлини.

Установяват, че зад волана е същият водач – М.И.Н., която и този път е без обезопасителен колан.

Проверен е фордът за нередности и е констатирано, че превозното средство продължава да е с прекратена регистрация, защото новият му собственик все още не е заявил факта на покупко-продажбата в структурите на МВР за издаване на ново регистрационно свидетелство.

На място в присъствието на жалбоподателката Г.Д.Г. съставя и й връчва Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия АА № 102941), въз основа на който е издадено Наказателно постановление № 18-0325-001152 / 06.03.2019 година.

По разпореждане на основание чл. 107, ал. 2, предложение 2. от НПК от въззиваемата стана са представени разпечатки от информационната система на МВР, видно от които с договор за покупко-продажба с нотариална заверка на подписите № 2012 от 21.05.2018 година на Нотариус рег. № 605 с район на действие Районен съд - Асеновград товарен автомобил „Форд Транзит” с ДК № * е прехвърлен в собственост от В.Г.С. и Й.А.С. на А.Х.Н. (живущ на адреса на жалбоподателката), като в съответствие с чл. 144, ал. 4 от Закона за движението по пътищата нотариусът уведомява по електронен път Министерството на вътрешните работи (сектор „Пътна полиция“ към Областна дирекция - Пловдив) за извършената сделка и поради неизпълнение на задължението А.Х.Н. да регистрира на свое име моторното превозно средство в двумесечен срок от придобиването му, в 13:32 часа на 21.05.2018 година регистрацията на товарен автомобил „Форд Транзит” с ДК № * е прекратена служебно.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложените административнонаказателни преписки.

 

От правна страна:

По фактически установеното Съдът намира, че от наказващия орган правилно се сочат нарушения по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, чието изречение първо към инкриминираната дата визира: По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места; по чл. 137а, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, съгласно който Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани; по чл. 70, ал. 3 от Закона за движението по пътищата: През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Безспорно е, че на 05.11.2018 година и на 27.12.2018 година М.И.Н. шофира без включени светлини и без обезопасителен колан товарния автомобил на А.Х.Н., чиято регистрация, заради липса на нова такава от приобретателя в двумесечен срок от придобиването, на основание чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата е служебно прекратена, считано от 13:32 часа 21.05.2018 година.

За нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата се отчита, че жалбоподателката не е собственик на процесния форд, но го управлява на инкриминираните дати по отворен за обществено ползване път, а задължението за допускане на пътя само на регистрирани моторни превозни средства е за водачите им. Като субект на правото М.И.Н. е длъжна да познава законите в страната и в частност (като правоспособен водач) – разпоредбите на Закона за движението по пътищата, вменяващ задължение управляваните моторни превозни средства да са с надлежна регистрация, както и че служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, се прекратява регистрацията на регистрирано пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да регистрира превозното средство (чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата).

И към 05.11.2018 година и към 27.12.2018 година М.И.Н. може и да не е предвиждала обществено опасните последици от деянията си на просто извършване, които настъпват със самото управление на нерегистрирания товарен автомобил без включени светлини и без поставен обезопасителен колан, но е била длъжна и е могла да ги предвиди, а по аргумент от чл. 7, ал. 2 на ЗАНН, непредпазливостта като проявна форма на вина не изключва противоправността на деянието, освен в изрично предвидените от закона случаи, каквито не са настоящите.

Нещо повече – жалбоподателката знае, че след покупко-продажбата на форда новият му собственик, с когото живеят на един и същ адрес, не го е регистрирал, защото заявява това обстоятелство пред проверяващите.

Спазено е от наказващия орган и изискването за точно определяне на санкционните норми – за нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата наказанието е наложено по чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер; за нарушението по чл. 137а, ал. 1 от Закона за движението по пътищата наказанието е наложено по чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1. от Закона: Наказва се с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан; за нарушението по чл. 70, ал. 3 от Закона за движението по пътищата наказанието е наложено по чл. 185 от Закона: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба 20 лв.

В съответствие с текста на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН всяко от наказанията е в определените от законодателя граници – за нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата санкциите са в минимума, а за нарушенията по чл. 137а, ал. 1 и по чл. 70, ал. 3 от Закона за движението по пътищата (за което няма предвидена специална наказателна разпоредба) санкциите са конкретно определени и административнонаказващият орган не може да преценя размера им, като с оглед на упоритостта на жалбоподателката за извършване на идентични нарушения в период, по-кратък от два месеца, и предвид че и друг път са й налагани глоби с фиш за нарушаване на правилата за движение, не може да намери приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН.

И двата Акта, и издадените въз основа на всеки от тях Наказателни постановления са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, като документите са издадени от компетентен орган, съгласно Заповед № 8121з-515 / 14.05.2018 година на Министъра на вътрешните работи.

Несъстоятелни са възраженията на жалбоподателката за допуснати процесуални нарушения, заради обстоятелството, че в Наказателните постановления не е посочено в кои община и област е село Крушево.

За да е налице съществено процесуално нарушение, то следва да води до накърняване на правото на защита на наказаното лице до степен да не може да организира адекватна защита на правата си, какъвто не е настоящият случай: нито Наказателно постановление № 18-0325-001127 / 13.02.2019 година, нито Наказателно постановление № 18-0325-001152 / 06.03.2019 година страдат от този порок – и на 05.11.2018 година, и на 27.12.2018 година М.И.Н. е спряна за проверка от органите на реда в населеното място, в което живее, за да не е наясно същата къде точно - в коя част на страната - управлява „Форд Транзит” с ДК № * на инкриминираните дати в нарушение на правилата за движение по пътищата.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав,

 

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 18-0325-001127 / 13.02.2019 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на М.И.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания, както следва:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата;

·  глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 137а, ал. 1 от Закона за движението по пътищата;

·  глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.

 

Потвърждава Наказателно постановление № 18-0325-001152 / 06.03.2019 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на М.И.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания, както следва:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движението по пътищата;

·  глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1. от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 137а, ал. 1 от Закона за движението по пътищата;

·  глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движението по пътищата за нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ