№ 48

 

град Първомай, 16.10.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на шестнадесети юли две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 80 по описа на Съда за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Частично е обжалвано Наказателно постановление № 19-0325-000104 / 19.03.2019 година на Началника на Районно управление към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.Т.В., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия закон и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки;

·  глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 150а, ал. 1 от същия закон.

В Жалбата си Т.Т.В. не оспорва фактите, а сочи, че управлява моторното превозно средство (колесен трактор) с прикачен инвентар (три ремаркета), собственост на дружеството, в което работи, по изпълнение на служебните си задължения и че случаят е инцидентен, защото машината и ремаркетата се използват само и единствено в района на предприятието, а не по републиканската пътна мрежа. Моли за преценка за маловажност на случая в съответствие с чл. 28 от ЗАНН и отмяна на Наказателното постановление в частта за ангажиране на административнонаказателната му отговорност по чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата.

Редовно призован за съдебно заседание, Т.Т.В. не се явява, за лично упражняване правото си на защита, не изпраща представител.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна, но не по изложените от Т.Т.В. съображения.

 

От фактическа страна:

Към 15:00 часа на 07.02.2019 година разследващи полицаи при РУ на МВР - Първомай В.Д.Н. и В.Р.Д. (свидетели по Акта) отиват за разпит на лице извън сградата на Управлението със служебен автомобил с отличителни знаци на полицията, като зад волана е В.Н..*** двамата излизат на улица „Орфей“, за да се отклонят надясно по улица „Малина“, когато виждат срещу тях да се движи колесен трактор „Владимиров“ с прикачени към него три натоварени двуосни ремаркета, като на разследващите прави впечатление, че машината няма закачена в предната си част регистрационна табела. Тракторът завива наляво по улица „Малина“ и полицаите го изчакват да се прибере с ремаркетата, за да направят десен завой, защото улицата е тясна. Тръгват след него и В.Н. започва да го изпреварва, когато забелязва, че в задната си част нито едно от ремаркетата, както и тракторът нямат регистрационни табели. Тогава шофьорът на полицейския автомобил преустановява движението си пред трактора и го спира. Слиза, отива до водача му, представя се и сигнализира в дежурната част на РУ на МВР - Първомай.

Докато изчаква колегите си, Н. разговаря с жалбоподателя и го пита знае ли, че е престъпление да се управлява нерегистрирано моторно превозно средство, а той признава, че тракторът няма никакви документи, защото е много стар, че няма и регистрация, но по разпореждане на началника си трябва да превози товар.

На място от РУ на МВР - Първомай пристигат младши автоконтрольор и дежурна оперативна група; установено е, че водач на трактора е Т.Т.В., че свидетелство му за правоуправление е с изтекъл срок на валидност и в негово присъствие му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия АА № 171562); извършен е оглед на местопроизшествие, с който на основание чл. 356, ал. 3 от НПК срещу жалбоподателя е образувано бързо производство № 38 / 2019 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването са събрани писмени и гласни доказателства, въз основа на които наблюдаващият прокурор преценя, че деянието на жалбоподателя – управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство, поради своята по-ниска степен на обществена опасност представлява нарушение по Закона за движение по пътищата, а не престъпление по Наказателния кодекс и с Постановление № 116 / 2019 / 19.02.2019 година прекратява наказателното производство с указание за реализиране на административнонаказателната отговорност на Т.Т.В. и е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел по Акта В.Д.Н., които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства, от приложените административнонаказателна преписка и бързо производство № 38 / 2019 година по описа на РУ на МВР - Първомай.

 

От правна страна:

От наказващия орган правилно се сочат нарушения по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст (изречение първо) към инкриминираната дата визира, че По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, и по чл. 150а, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно който За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, да не е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, както и свидетелството му за управление да е в срок на валидност, да не е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс и да не е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено, и е безспорно установено, че на 07.02.2019 година Т.Т.В. управлява колесен трактор „Владимиров“ с прикачени към него три двуосни ремаркета, като липсва регистрация за което и да е от превозните средства, а жалбоподателят е правоспособен водач за категории С, М, АМ, ТКТ, В1 и С1, но валидността на издаденото му Свидетелство за управление № 282149677 / 05.02.2013 година е изтекла на 05.02.2018 година.

Въпреки горното, Наказателно постановление № 19-0325-000104 / 19.03.2019 година следва да се отмени в обжалваната част.

Съгласно изискванията на Наредба № I-45 / 24.03.2000 година (издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31 от 14.04.2000 година) на регистрация от звената „Пътна полиция“ при областните дирекции на МВР подлежат моторните превозни средства и ремаркетата, предназначени за движение по отворените за обществено ползване пътищата, с изключение на посочените в чл. 1, ал. 4 от Наредбата, между които и тракторите (т. 6). По смисъла на § 6, т. 15 от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата тракторът е моторно превозно средство, предназначено за извършване на специфични дейности, както и за теглене на товарни ремаркета, като в движението по пътищата се допускат само колесните трактори, към които се приравняват и самоходните шасита. Само че тези машини подлежат на регистрация по силата на чл. 11, ал. 1 от Закон за регистрация и контрол на земеделската и горската техника и на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба № 2 / 03.02.2016 година (издадена от министъра на земеделието и храните, обн., ДВ, бр. 11 от 09.02.2016 година) ако са с мощност на двигателя над 10 kW, но нито при разследването по бързо производство № 38 / 2019 година, нито по реда на чл. 52, ал. 4 от ЗАНН, след издаване на Постановление № 116 / 2019 / 19.02.2019 година от Районна прокуратура - Първомай, не е установено каква е мощността на двигателя на ползвания на инкриминираната дата от Т.Т.В. „Владимиров“, а в производството по ЗАНН тежестта на доказване е единствено за наказващия орган.

Отчита се от настоящата инстанция, че е задължение за водачите да управляват по отворените за обществено ползване пътища регистрирани по надлежния ред както моторни превозни средства, така и теглените от тях ремаркета, а в обстоятелствената част на Наказателно постановление № 19-0325-000104 / 19.03.2019 година е описано, че на 07.02.2019 година и колесният трактор, и прикачените към него три двуосни ремаркета са без регистрация, но от посоченото в диспозитива: „УПРАВЛЯВА МПС, КОЕТО НЕ Е РЕГИСТРИРАНО ПО НАДЛЕЖНИЯ РЕД“, и от приложената санкционна норма – чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер, може да се направи извод, че на Т.Т.В. е наложено едно административно наказание глоба именно за управлението на трактора „Владимиров“, за който обаче липсват доказателства, че е необходима регистрация.

Процесното Наказателно постановление е неправилно в частта за наложеното наказание по чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с глоба от 100 до 300 лв., който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред, защото фактът, че срокът на валидност на свидетелството за правоуправление на жалбоподателя е изтекъл не е идентичен с отнемането на този документ и преустановяване на притежаването му от титуляря с акт на надлежен орган по законова причина, каквото обстоятелство не се установява за Т.Т.В.. Но заради липсва обжалване Наказателно постановление № 19-0325-000104 / 19.03.2019 година в тази част е влязло в сила в съответствие с разпоредбата на чл. 64, буква Б от ЗАНН и не е необходимо Съдът да се произнася по същество.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 19-0325-000104 / 19.03.2019 година на Началника на Районно управление към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта в която на Т.Т.В., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ