№ 40

 

град Първомай, 11.09.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четвърти юни две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 74 по описа на Съда за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0325-000686 / 24.10.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.Т.С., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата на основание същия текст от Закона е наложено административно наказание глоба в размер на 300 (триста) лева.

 

Жалбоподателят чрез адвокат А.Т. *** моли Съдът да отмени атакуваното наказателно постановление по съображения, изложени в Жалбата. Редовно призовани за съдебно заседание на въззивната инстанция, Т.Т.С. и процесуалният му представител не се явяват за да упражнят лично право на защита; по електронна поща адвокатът представя становище по същество, с което поддържа Жалбата – да се отмени Наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

От 08:00 часа до 20:00 часа на 19.09.2018 година актосъставителят полицай Г.П.К. (младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай) и негов колега – полицай по охрана на обществения ред, са дежурен автопатрул и в изпълнение на задълженията си обхождат със служебен автомобил улиците на град Първомай.

Около 16:40 часа органите на реда виждат движещ се по улица „Княз Борис І“ лек автомобил „Хюндай Теракан“ с временен рег. № *** и посредством звуков и светлинен сигнал го спират до дом № 17. При извършената документална проверка е установено, че водач на моторното превозно средство е Т.С., който представя документите на автомобила, но не и свидетелството си за правоуправление, за което заявява, че е отнето от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Пловдив за шофиране на нерегистриран по надлежния ред автомобил.

Чрез дежурния в оперативната част на Районно управление - Първомай Г.К. прави справка и констатира, че жалбоподателят има съставен акт за такова нарушение и издадена заповед за принудителна административна мярка за отнемане на документи.

Актосъставителят сваля регистрационните табели на хюндая и в Управлението в присъствието на Т.С. съставя и му връчва Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Д № 0631607) .

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

От представените по разпореждане на Съда от Началника на РУ на МВР - Първомай документи се установява, че жалбоподателят е правоспособен водач, на когото за нарушения по чл. 140, ал. 1, т. 1 и чл. 157, ал. 8 от Закона за движението по пътищата от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Пловдив е съставен Акт за установяване на административно нарушение от 06.08.2018 година (бланка серия Н № 5170) и е издадена Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 18-1030-001348 / 06.08.2018 година по чл. 171, т. 1, буква Д от Закона за движението по пътищата, като му е отнето свидетелството за правоуправление № FC24628145 (английски образец). По Акта от 06.08.2018 година е издадено Наказателно постановление № 18-1030-006921 / 31.08.2018 година, връчено на Т.С. на 25.09.2018 година и обжалвано от него на първа инстанция.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел, които се кредитират като обективни, логични и кореспондиращи на приетите по съответния процесуален ред писмени доказателства и приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна страна:

При така установените обстоятелства Наказателното постановление се явява незаконосъобразно и необосновано и следва да се отмени.

И в Акта от 19.09.2018 година и в Наказателното постановление от 24.10.2018 година като описание на нарушението буквално се сочи текстът от нормата на чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата: управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред. Само че съюзът или в разпоредбата не служи за пояснение, а е дума за замяна – означава една възможност, изключваща другата, и неконкретизирането на вида на документа (съдебен или административен) с посочване на задължителните реквизити (дата на издаване и органа, от който изхожда) в случая е съществено процесуално нарушение на чл. 42, т. 4 и на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН за описание на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, и доказателствата, които го потвърждават. Този процедурен пропуск води до ограничаване на правото на лицето да разбере какво точно нарушение и защо му се вменява в административнонаказателна отговорност и да организира адекватна защита.

От друга страна, доказателствената съвкупност не сочи да са налице съставомерните признаци на нарушението по чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата.

Фактът, че на 19.09.2018 година Т.Т.С. физически не притежава документ, удостоверяващ правоспособността му на водач, не го лишава от това негово придобито право. Трябва да е налице влязъл в сила съдебен или административният акт, с който лицето да е лишено от право да управлява моторно превозно средство, и едва след този момент то да извърши тази дейност. Действително към инкриминираната дата спрямо жалбоподателя е издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква Д от Закона за движението по пътищата, но с този административен акт на Т.С. е временно отнето свидетелството му за управление на моторно превозно средство и не е лишен от права, като при тази хипотеза на 19.09.2018 година той извършва нарушение по чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 4. от Закона за движението по пътищата, но не и по чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона.

Видно от приложената по преписката Справка за нарушител / водач, с Наказателно постановление № 18-1030-006921 / 31.08.2018 година на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Пловдив на жалбоподателя е наложено административно наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца и инкриминираната дата, предмет на настоящото производство, попада в този времеви интервал, но това Наказателно постановление е връчено на Т.С. на 25.09.2018 година, което е преди 19.09.2018 година.

С оглед на всичко гореизложено и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд - Първомай, първи съдебен състав,

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 18-0325-000686 / 24.10.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.Т.С., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата на основание чл. 177, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата е наложено административно наказание глоба в размер на 300 (триста) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ / ВХ