РЕШЕНИЕ

30

 

град Първомай, 16.07.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на осемнадесети април две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 54 по описа на Съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвани са две наказателни постановления на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, с които на А.Е.Н., ЕГН **********,***, е ангажирана административнонаказателната отговорност, както следва:

Ø     с Наказателно постановление № 2613 / 03.12.2018 година за нарушение на чл. 169, т. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева на основание чл. 425, ал. 1 от същия Закон;

Ø     с Наказателно постановление № 2615 / 04.12.2018 година за нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева на основание чл. 420а, ал. 1 от същия Закон.

Редовно призован за съдебно заседание на посочен съдебен адрес, жалбоподателят не се явява и не взема становище по Жалбите си.

Въззиваемата страна Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, чрез главен юрисконсулт Ц. П. Б. моли Съдът да потвърди процесните Наказателни постановления като правилни и законосъобразни, издадени при спазване на материалния и процесуалния закон; представя писмени бележки по същество.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Всяка от Жалбите е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

От фактическа страна:

 

Към 10:00-10:30 часа на 18.11.2018 година дежурният в РУ на МВР - Първомай сигнализира по телефона д-р С.Д.Н. (главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив), че полицаи от Управлението при изпълнение на служебните си задължения са спрели за проверка товарен автомобил (микробус) „Мерцедес 409 Д“ с ДК № ***, в който се превозват живи животни. Разбират се патрулиращият екип да придружи транспортното средство до двора на Общинската ветеринарна служба в град Първомай, след което Н. се свързва с колегата си д-р Г.И.М. (също главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните”), с когото работят в екип и отговарят за територията на община Първомай, и след около 40 минути двамата се срещат в двора на Общинската ветеринарномедицинска служба, където ги чакат полицаите със съпроводения от тях мерцедес с животните и водачът на моторното превозно средство – А.Е.Н..

Главните инспектори започват проверка, при която установяват, че жалбоподателят е собственик на транспортното средство, а превозваните от него говеда – седем крави и едно мъжко теле на 10-15 дни, са на брат му С. с животновъден обект № *** в град Кърджали, като кравите са идентифицирани и са с ветеринарномедицински паспорти с вписани имунопрофилактични манипулации, а за телето, за което жалбоподателят обяснява, че е от една от транспортираните крави, липсва идентификация.

Проверяващите изискват ветеринарномедицинско свидетелство за животните (документ, удостоверяващ здравословно им състояние, евентуалното третиране с лекарства и карантинния период, годността им за придвижване и др.), но А.Н. им заявява, че няма, а те проучват информацията и в Интегрираната информационна система на БАБХ чрез компютъра в Общинската служба по идентификатора (ушната марка) на животните и констатират, че от животновъдния обект на С. Н. няма насочване от началото на 2018 година за придвижване на добитък на територията на страната, т.е. липсва издадено ветеринарномедицинско свидетелство и за конкретните говеда.

Установено е още от Интегрираната информационна система на БАБХ, че за „Мерцедес 409 Д“ с ДК № *** издаденият петгодишен Лиценз № *** / 08.10.2013 година за превоз на животни за кратко пътуване е изтекъл на 08.10.2018 година, като А.Н. признава пред инспекторите и това свое нарушение.

На база констатациите от проверката на място в присъствието на жалбоподателя д-р Г.М. съставя и му връчва Протокол № 01 / 18.11.2018 година, а д-р С.Н. съставя и връчва на А.Н. Акт № 0001736 / 18.11.2018 година за превоза на животни без съответното ветеринарномедицинско свидетелство и Акт № 0001737 / 18.11.2018 година за нерегистрираното транспортно средство.

Въз основа на Акт № 0001736 / 18.11.2018 година е издадено Наказателно постановление № 2615 / 04.12.2018 година, а въз основа на Акт № 0001737 / 18.11.2018 година – Наказателно постановление № 2613 / 03.12.2018 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни, от приетите по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложените административнонаказателни преписки.

 

От правна страна:

 

Правилно ат административнонаказващия орган се сочат нарушения по чл. 169, т. 1 от ЗВД, който гласи: Забранява се транспортирането на животни в нерегистрирани превозни средства и при условия, причиняващи им болка, наранявания и страдания, и по чл. 139, ал. 1, т. 3 от ЗВД, съгласно който: Забранява се транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

Всяко от вменените в отговорност нарушения е на т. нар. „просто извършване”, т. е. общественоопасните последици от деянието настъпват с неизпълнение на законовия императив, а е безспорно от фактите по делото, че на инкриминираната дата А.Е.Н. транспортира със собствения си товарен мерцедес осем преживни животни без необходимите за това ветеринарномедицинско свидетелство и регистрация на моторното превозно средство.

Точно са посочени и административнонаказателните разпоредби, следващи се за съответните нарушения – по чл. 425, ал. 1 от ЗВД (за нарушението по чл. 169, т. 1), съгласно чийто текст: Който наруши забрана по чл. 169, се наказва с глоба от 300 до 800 лв., и по чл. 420а, ал. 1 от ЗВД (за нарушението по чл. 139, ал. 1, т. 3), визиращ: Който наруши забрана по чл. 139, ал. 1, т. 1, 3 - 5 и 15, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба от 500 до 1000 лв.

Наложените наказания са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, и са съобразени и с текста на ал. 2 от законовия текст, тъй като са в минимума на предвиденото при отчитане, че няма данни жалбоподателят друг път да е санкциониран за нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а с оглед, че е установено още, че на 18.11.2018 година А.Н. превозва едно от животните и в нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДВ – мъжкото теле, за което няма официална идентификация и липсват данни за изпълнение на предвидените мерки за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните, е основание за не приложението на чл. 28 от ЗАНН.

Всяко от нарушенията, описано в съответния Акт и Наказателно постановление, е конкретизирано по време, място и извършител и са изпълнени всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, като документите са издадени от компетентен орган, съгласно разпоредбите на чл. 472, ал. 1 и ал. 2 от ЗВД, и са несъстоятелни възраженията на жалбоподателя за допуснати процесуални нарушения, ограничаващи правото му на защита.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № 2613 / 03.12.2018 година на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, с което на А.Е.Н., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 169, т. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева на основание чл. 425, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Потвърждава Наказателно постановление № 2615 / 04.12.2018 година на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, с което на А.Е.Н., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е наложена глоба в размер на 300 (триста) лева на основание чл. 420а, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:            (п)               

СЗ