РЕШЕНИЕ

 

13

 

град Първомай, 21.03.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и първи март две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Съдия докладчик

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Съдията АНД № 48 по описа на Съда за 2019 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Б.Х.Я., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик в ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 12.02.2019 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – 0,363 (нула цяло триста шестдесет и три) грама марихуана със съдържание на активен компонент 6,9 (шест цяло и девет) тегловни процента тетрахидроканабинол на стойност 2,18 лева – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 във връзка с чл. 63, ал. 1 т. 5 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемия Б.Х.Я. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 272,04 лева за изготвени на досъдебното производство експертизи (70,44 лева за химическа и 201,60 лева за съдебнопсихиатрична).

Оставя се между кориците на делото опаковката от наркотичното вещество, изразходвано в хода на експертното изследване.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / ПМ