№ 26

 

град Първомай, 21.06.2019 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и втори март две хиляди и деветнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното АНД № 35 по описа на Съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18 - 0325 - 000730 / 26.10.2018 година на Началника на Районно управление - Полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Н.П.Б., ЕГН **********,***, са наложени административни наказания, както следва:

Ø  глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 183, ал. 2, т. 11 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 40, ал. 1 от същия Закон;

Ø  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 1 от същия Закон.

 

Н.П.Б. моли за отмяна на Наказателното постановление, поради маловажност на случая, алтернативно – за намаляване на наказанията по чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата до минимално предвидения размер; редовно призован за съдебно заседание, не се явява, а депозира писмено становище, с което поддържа Жалбата си.

Въззиваемата страна, Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледани по същество е частично основателна.

 

От фактическа страна:

 

След полунощ на 04.10.2018 година А. Р. Н. (продавач в денонощен магазин за цигари и алкохол на улица „Княз Борис І“ в град Първомай, област Пловдив) е на смяна, когато към 00:20 часа до обекта с автомобила си „Сеат Леон” с ДК № *с приятелката си и с позната в него идва Н.П.Б. и спира на паркинга до № 18. Едно от момичетата слиза, купува цигари и се качва обратно в колата. Жалбоподателят потегля назад, но при маневрата със задната дясна част на сеата си задира задната лява част на паркирания до него товарен автомобил „Тойота Хайлукс“ с ДК № **. Спира, излиза от колата, оглежда щетите, след което се качва отново и се прибира в дома си.

А. Н. сигнализира органите на реда и по разпореждане на дежурния в оперативната част на Районното управление местопроизшествието е посетено от младши автоконтрольор Я.Г.Д. и полицай по охрана обществения ред К.Б.С. (дежурен автопатрул).

Полицаите разбират подробности за случая от продавача и по справка в системата на КАТ установяват собственика на лек автомобил „Сеат Леон” с ДК № *. Посещават жалбоподателя в дома му, където констатират щети и по неговия автомобил, а той признава за причиненото пътнотранспортно произшествие и че е не останал на място, защото се е притеснил.

След това Н.Б. и отведен в Районното управление, където са му снети обяснения и му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия АА № 102509).

Съставен е и Протокол за ПТП № 1674374 / 04.10.2018 година и от А. Н. също са снети обяснения, а въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

 

По фактически установеното се изяснява, че на инкриминираната дата при управление на лек автомобил „Сеат Леон” с ДК № *Н.П.Б. причинява пътнотранспортно произшествие по смисъла на § 6, т. 30 от Допълнителни разпоредби на Закона за движение по пътищата: „събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало… повреда на пътно превозно средство…”, като водачът с поведението си е допринесъл за настъпването му, т.е. е участник в произшествието, съгласно § 6, т. 27 от Допълнителни разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Правилно от наказващия орган се сочат нарушения по чл. 40, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението и по чл. 123, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен, без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието, а е безспорно от доказателствата, че на 04.10.2018 година Н.Б. се движи назад, без преди това да се увери, че маневрата му е безопасна, и след удара, макар и преустановил движението на автомобила, заради задирането, не е открит на местопроизшествието и в нарушение на императива на чл. 123, ал. 1, т. 3, буква В от Закона за движение по пътищата го напуска, като не уведомява съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи, за да изпълни дадените указания, когато са причинени само имуществени вреди и липсва съгласие относно обстоятелствата, свързани с произшествието.

Спазено е от наказващия орган и изискването за точно определяне на санкционните норми по чл. 183, ал. 2, т. 11 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с глоба 20 лв. водач, който нарушава правилата за движение назад и по чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.

Наложените наказания са в съответствие с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като са в границите на предвиденото в законовия текст.

Видно от представената Справка за нарушител / водач, Н.П.Б. притежава Свидетелство за управление на моторно превозно средство № 283144603 / 12.12.2016 година за категории М и В, като до датата на деянието - 04.10.2018 година, предмет на настоящото дело (за период по-малък от две години), вече е ангажирана административнонаказателната му отговорност за осем нарушения на правилата за движение по пътищата и липсват основания за приложението на чл. 28 от ЗАНН.

Що се отнася до размера на наложените наказания – за нарушението по чл. 40, ал. 1 от Закона за движение по пътищата глобата е конкретно посочена и наказващият орган не може да преценя размера й, но за нарушението по чл. 123, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата следва да се отчете съдействието на жалбоподателя за разкриване на обективната истина с направеното самопризнание и фактът, че причинените от виновното му поведение материални щети са минимални, за което настоящият състав счита, че целите на специалната и генералната превенция по чл. 12 от ЗАНН биха се постигнали и с глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от два месеца.

И Актът, и Наказателното постановление са конкретизиране по време, място и извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 18 - 0325 - 000730 / 26.10.2018 година на Началника на Районно управление - Полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта, в която на Н.П.Б., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 40, ал. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 183, ал. 2, т. 11 от Закона за движение по пътищата е наложено административно наказание глоба в размер на 20 (двадесет) лева.

 

Изменя Наказателно постановление № 18 - 0325 - 000730 / 26.10.2018 година на Началника на Районно управление - Полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта, в която на Н.П.Б., ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата са наложени административни наказания глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, като намаля наказанията на глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ