РЕШЕНИЕ

 

№ 18

 

град Първомай, 14.05.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети май две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Съдия докладчик

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от съдията АНД № 22 по описа на Съда за 2019 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Д.П.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан (реабилитиран по право), със средно образование, управител на „***” ООД - Пловдив, с адрес:***, за виновен в това, че на 29.03.2017 година в квартал Дебър на град Първомай, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес ГЛЕ 350 Д 4 Матик“ с временен регистрационен № ***, собственост на „Трансатлантик Лоджистикс” ЕООД - Пловдив, нарушава правилата за движение по пътищата – чл. 5, ал. 2, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства; чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата: Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението; чл. 116 от Закона за движение по пътищата: Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора; чл. 117 от Закона за движение по пътищата: При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре, и по непредпазливост причинява на Г.А.Н. (на 10 години) от град Първомай, област Пловдив, средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК, изразяваща се в открито счупване на горната (проксималната) фаланга на палеца на десния крак, довело до трайно затрудняване на движенията на долния десен крайник за срок по-голям от един месец, като настъпилите усложнения и повторна оперативна интервенция са удължили значително срока за възстановяване и рехабилитация – за около десет-единадесет месеца след травмата, – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1200 (хиляда и двеста) лева, а на основание чл. 304 от НПК признава за невинен обвиняемият Д.П.Х. да е нарушил чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват, и го оправдава по първоначално повдигнатото обвинение в тази част.

На основание чл. 78а, ал. 4 от НК във връзка с чл. 343г във връзка с чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава обвиняемия Д.П.Х. от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Д.П.Х. да заплати:

o по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 918,86 лева (деветстотин и осемнадесет лева и осемдесет и шест стотинки) за експертизи на досъдебното производство;

o в полза бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Първомай сумата от общо 60,00 лева (шестдесет лева) за явяване на експерт в съдебно заседание.

Да се остави между кориците на делото компактдиск Verbatim CD-R 700 MB, със запис от 28.03.2017 година от камера за обзорно видеонаблюдение.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

 

СЗ / ВХ