№ 8

 

град Първомай, 28.02.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 168 по описа на Съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-1030-006141 / 31.07.2018 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, сектор „Пътна полиция“, с което на М.Т.М., ЕГН **********,***, е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

Жалбоподателят М.Т.М. чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Сектор „Пътна полиция“ - Пловдив, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

За времето от 07:00 часа до 19:00 часа на 22.04.2018 година полицаи в сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Пловдив М.Г.Б. и Й.П.И. (актосъставител) в изпълнение на специализирана полицейска операция по контрол на безопасността на движението на територията на Община Първомай са дежурен автопатрул, когато около 11:00 часа на кръстовището на улици 1-ва с 21-ва в село Крушево виждат да се движи мотопед с чужда регистрация и го спират за проверка.

Установено е, че водач на моторното превозно средство е М.М., който го управлява без каска и с незаплатен в срока фиш.

Чрез оперативен дежурен органите на реда извършват проверка в достъпните за МВР автоматизирани информационни системи и е констатирано, че поставената на мотопеда регистрационна табела с № *** е немски образец с изтекъл срок на валидност.

На място в присъствието на жалбоподателя е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Д № 477284), а от полицай при РУ на МВР - Първомай е извършен оглед, при който е фиксирано, че мотопедът е марка Flex Tech с рама № LD5SG26CB7F200802, с което процесуално-следствено действие на основание чл. 356, ал. 3 от НПК срещу Т. е образувано бързо производство № 109 / 2018 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че около седмица преди инкриминираната дата А.А.Й. е в Германия, откъдето закупува упоменатия мотопед и го внася в България на 21.04.2018 година (съботен ден) с цел продажба, като превозното средство е придружено с необходимите документи, а регистрационният му номер е временен. Към 10:30 часа на 22.04.2018 година Й. изважда мотопеда на улицата пред тях, за да го видят евентуални клиенти, и около половин час по-късно от там минава жалбоподателят, който забелязва машината и иска да я купи, но да я изпробва преди това. А. се съгласява и дава ключовете. Минути по-късно М.М. се появява с полицаи пред дома му, които преглеждат документите на мотопеда, не констатират нередности в тях, но свалят регистрационната табела (за което е съставен протокол за доброволно предаване, а същевременно същата е иззета при огледа според протокола за това действие?!) и казват на собственика да регистрира превозното средство.

Въз основа на събраните писмени и гласни доказателства наблюдаващият прокурор преценя, че деянието на жалбоподателя – управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство, поради своята по-ниска степен на обществена опасност представлява нарушение по Закона за движение по пътищата, а не престъпление по Наказателния кодекс и с Постановление № 392 / 2018 / 27.04.2018 година прекратява наказателното производство с указание за реализиране на административнонаказателната отговорност на М.Т.М..

Въз основа на прокурорския акт е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, и от приложените административнонаказателна преписка и бързо производство № 109 / 2018 година по описа на РУ на МВР - Първомай.

 

От правна страна:

В административнонаказателното производство при обжалване на Наказателното постановление пред Съда тежестта на доказване лежи единствено и само върху административнонаказващия орган, който с предвидените по закон процесуални способи и средства следва да докаже, че е установено извършване на административно нарушение, че нарушението е извършено от лицето, посочено като нарушител (лично или чрез негов представител, когато се касае за ЮЛ или ЕТ), че нарушителят го е извършил виновно (когато се касае за ФЛ).

На жалбоподателя е вменено в отговорност нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст (изречение първо) в редакцията си към датата на деянието визира: По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, а според санкционната разпоредба на чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

В случая фактът на управление на нерегистрирано моторно превозно средство от жалбоподателя по отворен за обществено ползване път е безспорен и е установен от орган за контрол при изпълнение на служебните му функции. Но според настоящия състав формалното нарушение не е извършено виновно.

Към 22.04.2018 година мотопедът Flex Tech с рама № LD5SG26CB7F200802 има поставена табела с № *** (немски образец), но никъде по нея няма отбелязване, от което да е виден срокът на валидност на регистрацията. Същевременно деецът само изпробва превозното средство преди покупка, докато документите за него са у собственика му Й., и е спрян за проверка минути след привеждане на машината в движение – т.е. към инкриминираната дата М.М. нито съзнава възможността за наличие на съставомерни обществено опасни последици, нито може да ги предвиди, а още по-малко да ги допуска или изобщо да иска настъпването им.

От друга страна, в нарушение на императива на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН в Наказателното постановление не са описани конкретни обстоятелства – сочи се управление на мотопед с неустановена марка и с рама № LD5S626CW7F200802, докато и марката на моторното превозно средство, и рамата му (различна от посочената в атакувания акт) са установени още при огледа му, въз основа на което процесуално-следствено действие е образувано и бързо производство № 109 / 2018 година по описа на РУ на МВР - Първомай.

Горепосоченото прави атакуваното Наказателно постановление необосновано и незаконосъобразно, за което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 18-1030-006141 / 31.07.2018 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, сектор „Пътна полиция“, с което на М.Т.М., ЕГН **********,***, е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                             (п)               

СЗ