№ 7

 

град Първомай, 28.02.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 164 по описа на Съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0325-000186 / 17.04.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на П.Д.В., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата за нарушение на същия текст от закона и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки.

П.Д.В. чрез процесуалния си представител адвокат Н.Ш.Б. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в Жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна, Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

За времето от 20:00 часа на 06.04.2018 година до 08:00 часа на 07.04.2018 година полицаи при РУ на МВР - Първомай Я.Г.Д. (актосъставител) и Н.П.К. са дежурен автопатрул, когато около 02:00 часа на 07.04.2018 година по разпореждане на оперативния дежурен в Управлението са изпратени в село Градина по сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие.

При пристигане на място служителите на реда констатират на улица „Христо Ботев“ до № 79 ударен в електрически стълб лек автомобил „Хонда ЦР-В” с рег. № *** (образец на Обединено Кралство Великобритания).

Установяват водача – П.Д.В., който представя свидетелството си за правоуправление и документите на автомобила (също английски образец), но отказва да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол. Отведен е в РУ на МВР - Първомай, където отново отказва проба, и му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Д № 597383). Издаден му е и Талон за медицинско изследване № 0045142, който обаче жалбоподателят се съгласява да изпълни и за целта е придружен до Центъра за спешна медицинска помощ - Първомай от актосъставителя.

Там П.В. дава кръв за изследване и е изготвена Химическа експертиза № 296 / 13.04.2018 година, според чиито резултати концентрацията на алкохол в кръвта на водача към инкриминираната дата е 2,02 на хиляда.

С Постановление № 371 / 2018 / 27.06.2018 година на основание чл. 212, ал. 1 от НПК от Районна прокуратура - Първомай е образувано наказателно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК (дознание № 101 / 2018 година по описа на РУ на МВР - Първомай), приключило със Споразумение № 70 / 12.11.2018 година по НОХД № 231 / 2018 година по описа на Районен съд - Първомай, съгласно което на основание чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК на жалбоподателя са определени наказания лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален строг режим на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, буква Б от ЗИНЗС и глоба в размер на четиристотин и деветдесет лева, а на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК В. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

Въз основа на Акта за установяване на административно нарушение, независимо от данните за извършено престъпление по транспорта, от Началника на РУ на МВР - Първомай е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция като свидетел актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

Съгласно разпоредбата на чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата, Водач на моторно превозно средство…, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта… или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му …, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв., като текстът инкорпорира в себе си както задължителната норма на поведение, така и следващата се за неизпълнението й санкция.

Нарушението по чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата е формално и е без значение дали водачът е употребил, или не алкохол, защото се санкционира отказът на водача за изпробване по надлежния ред, а по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата П.В. е „водач” по смисъла на § 6, т. 25, предложение първо от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Само че жалбоподателят, макар и да отказва да бъде изпробван с техническо средство, дава кръв за изследване, дало повод да бъде ангажирана и наказателната му отговорност за престъпление по чл. 343б от НК, т.е. лицето не осъществява състава на вмененото му административно нарушение.

Настоящата инстанция не следва да се произнася относно отнетите с Наказателното постановление 12 контролни точки на основание чл. 6, ал. 1, т. 3 от Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, тъй като, съгласно чл. 157 от Закона за движение по пътищата, контролните точки служат за отчет на извършваните нарушения и се отнемат съобразно допуснатото нарушение, което е фактическо действие с контролно-отчетен характер, извършвано от наказващия орган в условията на обвързана компетентност, а в случая такова нарушение дори не е осъществено.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 18-0325-000186 / 17.04.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на П.Д.В., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата за нарушение на същия текст от закона и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                             (п)               

СЗ