№ 6

 

град Първомай, 28.02.2019 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 163 по описа на Съда за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0325-000411 / 23.07.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта в която на И.А.И., ЕГН **********,***, е наложено административно наказание глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от дванадесет месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

И.А.И. лично и чрез процесуалния си представител адвокат Н.Ш.Б. *** моли за отмяна на Наказателното постановление по съображения, изложени в Жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна – Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

Земеделският производител Д.М.Й.ползва за разнасяне на амбалаж между оранжериите си лек автомобил (микробус) „Мерцедес 208 Д“ с ДК № ***, собственост на Т.Т.Х., но даден от сина му на Й.срещу заплащане, без документално оформяне на продажбата, около четири години преди инкриминираната дата.

На 27.06.2018 година актосъставителят полицай Г.Д.Г. (младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай) и негов колега (полицай по охрана на обществения ред) са дневна смяна дежурен автопатрул и във връзка с изпълнение на задълженията си по контрол на пътната безопасност за времето от 10:00 часа до 12:00 часа (униформени, със светлоотразителни жилетки, с автомобил с отличителни знаци на Полицията) са на установъчен пункт на улица „Александър Стамболийски” до фирма „Витал” в град Първомай, област Пловдив.

Същия ден Д.Й., който по това време не е в града, телефонира на монтьор на име А. да поправи микробуса, защото е развален, а е активен летен сезон. Майсторът, който е до машината и с него е И.И., отговаря, че за целта трябва канал и се разбира с Й.мерцедесът да бъде откаран на собствен ход до сервиз. А. предлага на И. той да кара и същият, който дори не носи свидетелството си за правоуправление и контролния талон, а моторното превозно средство също е без документи, се съгласява.

Към 12:00 часа по пътя в посока от град Първомай към село Бяла река и на около 300 метра от сервиза мерцедесът е спрян от органите на реда на установъчния пункт.

Констатирано е, че И.И. не носи необходимите документи, а чрез достъп до автоматизираната информационна система на „Пътна полиция” с РСОТ таблет – и че управляваното от него моторно превозно средство е със служебно прекратена регистрация.

На място в присъствието на жалбоподателя му е съставен и връчен Акт № 411 за установяване на административно нарушение (бланка серия Д № 0631594), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

В хода на съдебното производство с оглед упражняването на съдебния контрол служебно е събрана информация, от която се установява, че последната сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите за процесното моторно превозно средство е на 19.02.2016 година и е прекратена на 03.12.2016 година; с Уведомление № 035604 / 25.04.2017 година по чл. 574, ал. 10 от Кодекса за застраховането собственикът на „Мерцедес 208 Д“ Т.Т.Х.е уведомен, че застрахователната полица за автомобила е прекратена, но в 14-дневен срок от датата на изпращането липсват доказателства за наличие на сключен и действащ застрахователен договор; през месец май 2017 година Гаранционният фонд на основание чл. 574, ал. 11 от Кодекса уведомява компетентните органи на МВР и на 13.06.2017 година на основание чл. 143, ал. 10 от Закона за движение по пътищата регистрацията на моторното превозно средство с ДК № *** е служебно прекратена от Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Пловдив, заради липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

Императива на чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (изречение първо) към инкриминираната дата визира: По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, а е безспорно, че на 27.06.2018 година И.А.И. управлява по отворен за обществено ползване път товарен автомобил „Мерцедес 208 Д“ с ДК № ***, чиято регистрация, заради липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите на основание чл. 143, ал. 10 от Закона за движение по пътищата е служебно прекратена, считано от 13.06.2017 година, като задължението за допускане на пътя само на регистрирани моторни превозни средства е за водачите им.

Но според настоящия състав нарушението не е извършено от жалбоподателя виновно.

Като субект на правото И.А.И. е длъжен да познава законите в страната и в частност (като правоспособен водач) – разпоредбите на Закона за движение по пътищата, вменяващ задължение управляваните моторни превозни средства да са със сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, както и разпоредбата на чл. 143, ал. 10 от Закона, уреждаща служебно прекратяване на регистрацията на пътните превозни средства при липса на такава застраховка, като Гаранционният фонд поддържа публичен сайт (http://guaranteefund.org/bg/), от който всеки гражданин може да се информира дали и към кой момент за даден автомобил има сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

По аргумент от чл. 7, ал. 2 на ЗАНН, непредпазливостта като проявна форма на вина не изключва противоправността на деянието, освен в изрично предвидените от закона случаи, само че от фактите по делото се установява, че към инкриминираната дата, макар и да е длъжен, И.А. не може да предвиди общественоопасните последици от деянието си, а още по-малко да ги допуска или изобщо да иска настъпването им – регистрационният номер на мерцедеса е в съответствие с изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, за да възникне съмнение у жалбоподателя за нередност във връзка със законовите изисквания към моторното превозно средство, а на 27.06.2018 година той е на пътя и се съгласява да управлява инцидентно и то на кратко разстояние, за да е в състояние предварително да установи отговаря ли микробусът на всички условия да се движи по пътищата на страната.

По посоченото атакуваното Наказателно постановление следва да се отмени като необосновано в обжалваната част, а в частта, в която на И.А.И. е ангажирана административнонаказателната отговорност за нарушения по чл. 100, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за движение по пътищата, Наказателното постановление е влязло в сила в съответствие с разпоредбата на чл. 64, буква Б от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 18-0325-000411 / 23.07.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта в която на И.А.И., ЕГН **********,***, е наложено административно наказание глоба в размер на 500 (петстотин) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от дванадесет месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

Обявява за влязло в сила Наказателно постановление № 18-0325-000411 / 23.07.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта в която на И.А.И., ЕГН **********,***, са наложени административни наказания:

§ глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 185, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушения по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия Закон;

§ глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 185, ал. 1, т. 1, предложение 3 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 2 от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                             (п)               

СЗ