О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 338

гр. Първомай, 11.09.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито съдебно заседание на единадесети септември две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 462 по описа на съда за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба вх. № 5678/04.09.2019 г., с която „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, процесуално представлявано по пълномощие от юрисконсулт С.Г.П., предявява срещу М.И.К., ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 422, ал. 1 във вр. с чл. 415, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във вр. с чл. 79, ал. 1 и с чл. 86, ал. 1, изр. І-во от Закона за задълженията и договорите.

Съдът, след като служебно констатира, че по ч. гр. дело № 357/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай длъжникът и ответник в настоящия процес е депозирал Молба вх. № 5745/10.09.2019 г., с която оттегля възражението срещу заповедта за изпълнение, издадена за процесните вземания, намира, че понастоящем същата е влязла в сила. Предвид казаното специалната абсолютна процесуална предпоставка по чл. 415, ал. 1, т. 1 от ГПК за допустимост на предявените по реда на чл. 422, ал. 1 от ГПК искове, а именно – заявено от длъжника, съгласно чл. 414, ал. 1, изр. І-во от ГПК, оспорване на заповедните притезания, е отпаднала, което, от своя страна, на основание чл. 130, изр. І-во от ГПК налага прекратяване на производството.

С оглед на неприложимост на процесуалната привилегия, предвидена в чл. 78, ал. 2 от ГПК, тъй като поведението на ответника е провокирало ищцовия интерес от съдебна защита, последният следва да бъде осъден да репарира сторените от ищеца до момента разноски по текущото дело, възлизащи в размер на 50, 00 лева – възнаграждение за квалифицирана процесуална защита от юрисконсулт, определено от съда по реда на чл. 78, ал. 8, изр. І-во от ГПК (в редакцията, обн. ДВ, бр. 8 от 2017 г.) във вр. с чл. 37, ал. 1 от Закона за правната помощ във вр. с чл. 25, ал. 1 от Наредбата за заплащането на правната помощ.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 462/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСЪЖДА М.И.К., ЕГН: **********, с посочен постоянен адрес: ***, да заплати на „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, процесуално представлявано по пълномощие от юрисконсулт С.Г.П., сумата от 50, 00 (петдесет) лева – съдебно-деловодни разноски за квалифицирана процесуална защита от юрисконсулт.

След влизане в сила на определението за прекратяване на производството досието на ч. гр. дело № 357/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав, ДА СЕ ВЪРНЕ И ДОКЛАДВА на състава, ведно с препис от настоящото определение.

Препис от определението ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от връчването му на ищеца.

                                                                           

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:            (п)                               СМ/МИ