П Р О Т О К О Л  № 456

 

гр. Първомай, 11.12.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на единадесети декември две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. дело № 393 по описа за 2019 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 09:30 часа:

Ø ищецът „ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, редовно и своевременно призовано, не се представлява;

Ø ответникът Д.Г.С., редовно и своевременно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, както следва:

Ø постъпила Молба вх. № 6871/28.10.2019 г., с която ответникът информира за невъзможността си да се яви в настоящото съдебно заседание поради служебна ангажираност и заявява, че не възразява срещу даване ход на делото в негово отсъствие и че поддържа отговора си на исковата молба, като застъпва становище, че производството следва да бъде прекратено, а доколкото е признал исковете и е заплатил претендираните с тях суми, съдебно-деловодните разноски да бъдат възложени на ищеца;

Ø постъпила Молба-становище вх. № 7895/10.12.2019 г. (с един брой препис), с която адв. В.П.Г. в качеството на процесуален пълномощник на ищцовото дружество заявява, че не възразява срещу даване ход на делото в нейно отсъствие и че оттегля исковете поради предприетото от ответника в хода на производството заплащане на процесните суми, а на основание чл. 78, ал. 2 от ГПК моли за присъждане на сторените в настоящото производство съдебно-деловодни разноски, за които излага списък по чл. 80 от ГПК;

Ø постъпило по служебната електронна поща Писмо вх. № 7945/11.12.2019 г., с което се представя Пълномощно от Й. В. И. в качеството на пълномощник на ищеца за преупълномощаване на адв. В. П.Г. с пълномощия за извършване на действия по разпореждане с предмета на делото.

 

След като съобрази волята на ищеца за оттегляне на исковите претенции, обективирана от овластения му, съобразно чл. 34, ал. 3 от ГПК, пълномощник, и доколкото съгласно чл. 232 от ГПК, към настоящия процесуален етап правните последици на така предприетото действие по разпореждане с предмета на спора не са обвързани от съгласието на насрещната страна, съдът намира, че в съответствие с установения в гражданското съдопроизводство принцип на диспозитивното начало делото подлежи на прекратяване.

С оглед на неприложимост на процесуалната привилегия, предвидена в чл. 78, ал. 2 от ГПК, тъй като поведението на ответника е провокирало ищцовия интерес от съдебна защита, последният следва да бъде осъден да репарира сторените от ищеца съдебно-деловодни разноски в размер на 510, 00 лева за внесена държавна такса за разглеждане на исковете и заплатено адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Водим от горното, и на основание чл. 232 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЛАГА Молби вх. № № 6871/28.10.2019 г. и 7895/10.12.2019 г., постъпили съответно от ответника и ищеца, както и приложеното с електронно Писмо вх. № 7945/11.12.2019 г. пълномощно.

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 393/2019 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСЪЖДА Д.Г.С., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати на Теленор България” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Д. К. К. и М. С. и по процесуално пълномощие от адв. В.П.Г., вписана в регистъра на Софийска адвокатска колегия, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 510, 00 (петстотин и десет) лева – съдебно-деловодни разноски за държавна такса за разглеждане на предявените искове и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Настоящото определение ДА СЕ СЪОБЩИ на страните.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от съобщаването му.

Заседанието се закри в 09:50 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

Секретар: (п)

СМ/ПМ