О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 205

гр. Първомай, 14.05.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито съдебно заседание на четиринадесети май две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 670 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Настоящото производство е образувано по искова молба вх. № 7947/17.12.2018 г., с която Л.Н.П., ЕГН: **********, П.Т.П., ЕГН: **********, и Г.Т.П., ЕГН: ********** – и тримата с постоянен адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, предявяват срещу П.Г.В., ЕГН: **********, с адрес: ***, и А.Г.Г., ЕГН: **********, с адрес: ***, иск с правно основание чл. 69, ал. 1 от Закона за наследството.

С постъпила Молба вх. № 3051/13.05.2019 г. страните информират, че са постигнали извънсъдебно разрешение на спора, и пледират за прекратяване на делото, което с Определение № 147/21.03.2019 г. е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 22.05.2019 г. от 09:30 часа.

След като съобрази така обективираната от страните воля, настоящият съдебен състав намира, че в съответствие с приложимия в гражданското съдопроизводство принцип на диспозитивното начало делото подлежи на прекратяване.

Произнасянето в горния смисъл обуславя предпоставките на чл. 253 от ГПК за отмяна на Определение № 147/21.03.2019 г. в частта досежно насрочване на открито съдебно заседание.

На основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в тежест на ищците следва да се присъди плащането на дължимата се в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса при прекратяване на делото не по спогодба в определения от съда размер от 50, 00 лева. 

Водим от горното, и на основание чл. 232 от ГПК съдът                       

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ Определение № 147/21.03.2019 г. в частта досежно насрочване на делото за разглеждане в открито съдебно заседание.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 670/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСЪЖДА Л.Н.П., ЕГН: **********, П.Т.П., ЕГН: **********, и Г.Т.П., ЕГН: ********** – и тримата с постоянен адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплатят поотделно в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 16, 67 лева (шестнадесет лева и шестдесет и седем стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска. 

Препис от настоящото определение ДА СЕ ИЗПРАТИ на страните.

След влизане в сила на определението ДА СЕ ИЗПРАТИ на ищците уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните.  

                                                                          

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ