П Р О Т О К О Л

№ 174

 

гр. Първомай, 17.04.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети април две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. дело № 508 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване на второ четене в 13:33 часа:

Ø ищецът ЕОС МАТРИКС ЕООД, редовно и своевременно призовано, не се представлява;

Ø ответникът Б.Г.И., редовно и своевременно призован, се явява.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпило Становище вх. № 2330/09.04.2019 г., с което адв. Н. С. К. в качеството на процесуален пълномощник на ищеца информира за невъзможността си да се яви в настоящото съдебно заседание, моли за даване ход на делото, заявява, че поддържа исковата молба, излага подробни съображения за основателност на исковите претенции, пледира за постановяване на неприсъствено решение, а при отсъствие на предпоставки за произнасяне на такова оспорва евентуално наведените от ответника твърдения като преклудирани, и отправя искане за присъждане на сторените в настоящото и в заповедното производство съдебно-деловодни разноски, като противопоставя възражение за прекомерност на тези, претендирани от насрещната страна за адвокатско възнаграждение.

 

Съдът предостави на ответника възможност да се запознае с така постъпилото становище и да изложи такова по хода на делото.

 

Ответникът Б.И.: Получих препис от Определение № 70/31.01.2019 г.

Заявявам, че оттеглям подаденото от мен възражение срещу заповедта за изпълнение, издадена по заповедното производство. Действително съм теглил кредит. Към момента на подписване на договора за потребителски кредит бях на работа, получавах много добро възнаграждение и си погасявах вноските. Две години след това ме съкратиха, в момента не работя никъде и това е причината да не погасявам задължението си по договора.

 

Съдът, след като съобрази, че в съответствие с чл. 416 от ГПК предприетото от ответника в настоящото съдебно заседание процесуално действие по оттегляне на възражението срещу заповедта за изпълнение, издадена за процесните вземания, стабилизира същата, намира, че специалната абсолютна процесуална предпоставка по чл. 415, ал. 1, т. 1 от ГПК за допустимост на предявените по реда на чл. 422, ал. 1 от ГПК искове, а именно – заявено от длъжника, съгласно чл. 414, ал. 1, изр. І-во от ГПК, оспорване на заповедните притезания, е отпаднала, което, от своя страна, на основание чл. 130, изр. І-во от ГПК налага прекратяване на производството.

С оглед на неприложимост на процесуалната привилегия, предвидена в чл. 78, ал. 2 от ГПК, тъй като поведението на ответника е провокирало ищцовия интерес от съдебна защита, последният следва да бъде осъден да репарира сторените от ищеца разноски по текущото дело, възлизащи в размер на 87, 74 лева – довнесена държавна такса за разглеждане на исковите претенции.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 508/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСЪЖДА Б.Г.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати на ЕОС МАТРИКС ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Р. И. М.-Т. в качеството на управител и по процесуално пълномощие от адв. Н. С. К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 87, 74 лева (осемдесет и седем лева и седемдесет и четири стотинки) – съдебно-деловодни разноски в настоящото производство за довнесена държавна такса за разглеждане на предявените искове.

След влизане в сила на определението за прекратяване на производството досието на ч. гр. дело № 387/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав, ДА СЕ ВЪРНЕ И ДОКЛАДВА на състава ведно със заверен препис от протокола за настоящото съдебно заседание.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от съобщаването – за ищеца, и от днес – за ответника.

 

Заседанието се закри в 13:40 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

СМ/ПМ