П Р О Т О К О Л

№ 157

 

гр. Първомай, 27.03.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на двадесет и седми март две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. дело № 413 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 10:00 часа:

Ø за ищеца „Агенция за контрол на просрочени задължения“ ЕООД, редовно и своевременно призован, се явява юрисконсулт К.И.Л., с пълномощно, представено в настоящото съдебно заседание;

Ø ответникът В.К.К., редовно и своевременно призован, се явява.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпила Молба вх. № 1931/25.03.2019 г., с която юрисконсулт Д.В.А. в качеството на процесуален пълномощник на ищцовото дружество моли за разглеждане на делото в нейно отсъствие, заявява, че поддържа исковата молба, пледира за приемане на приложените към същата доказателства и с оглед процесуалното поведение на ответника за разглеждане на спора по същество и постановяване на решение, а при наличие на съответните процесуални предпоставки – и неприсъствено такова, за уважаване на предявените искове и за присъждане на сторените в настоящото и в заповедното производство съдебно-деловодни разноски, за които представя списък, съгласно чл. 80 от ГПК. Отделно от горното отправя доказателствено искане за допускане на съдебно-икономическа експертиза и моли за изпращане на протокола от проведеното открито съдебно заседание на посочения електронен адрес.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Юрисконсулт К.Л.: Да се даде ход на делото. Получили сме препис от Определение № 48/31.01.2019 г.

Ответникът В.К.: Да се даде ход на делото. Получих препис от Определение № 48/31.01.2019 г.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Съдът пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора.

 

Юрисконсулт К.Л.: С ответника постигнахме спогодба, която моля съдът да одобри. Постигнатата спогодба е в следния смисъл:

Страните се съгласяват за следното:

1. В.  К.  К. признава, че дължи на „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД сума в размер на 2417, 69 лева, дължима на основание Договор за стоков кредит с № 274079, сключен на 29.06.2017 г. с „Банка ДСК“ и прехвърлен на основание чл. 99 от ЗЗД на „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД на 09.03.2018 г. Сумата представлява: 1509, 85 лв. – главница, 397, 45 лв. – договорна лихва за периода от 10.07.2017 г. до 09.03.2018 г., 510, 39 лв. – претендирани от ищеца разноски в производствата. В.  К.  К. признава, че дължи и законната лихва от датата на подаване на заявлението по чл. 410 от ГПК до окончателното изплащане на задължението.

Общата сума, която В.  К.  К. дължи на „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД за горепосочения период е в размер на 2417, 69 лв., ведно със законната лихва върху главницата до погасяване на задължението.

2. Страните постигат съгласие „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД да направи отстъпка в размер на 300, 00 лв. от общия размер на задължението, както и да се откаже от претенцията си за законна лихва върху главницата от подаване на заявлението до изплащане на вземането, в случай че В.  К.  К. изплати остатъка от задължението на вноски в срок до 27.07.2020 г. В този случай В.  К.  К. следва да дължи на „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД сума в общ размер на 2117, 69 лв.

В.  К.  К. се задължава да плати сумата в размер на 2117, 69 лв. до 27.07.2020 г. на 16 (шестнадесет) месечни вноски, всяка от които с падеж 30-о число на съответния месец, както следва: 15 (петнадесет) месечни вноски по 132, 35 лв. (сто тридесет и два лева и тридесет и пет стотинки) и последна шестнадесета вноска в размер на 132, 44 лв. (сто тридесет и два лева и четиридесет и четири стотинки) по банковата сметка на „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД с IBAN: ***Юробанк България” АД по банков път или по Изипей с основание за плащане: „245441“.

При забава от страна на В.  К.  К. при плащане на някоя от дължимите вноски с повече от 30 (тридесет) дни цялото задължение по т. 1 става предсрочно изискуемо. В този случай „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД може да се снабди с изпълнителен лист за неплатения остатък от задължението.

Моля половината от внесената държавна такса да ни бъде възстановена по горецитираната банкова сметка.

Ответникът В.К.: Заявявам, че съм съгласен със спогодбата при посочените условия.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

За ищеца „АГЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ” ЕООД:

(п)

 

(юрисконсулт К.Л.)

 

 

(п)

Ответникът В.К.К.:

 

 

(В.К.)

 

 

 

 

Районен съдия:

(п)

 

Съдът намира, че така постигната спогодба между страните не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което на основание чл. 234 от ГПК следва да бъде одобрена. Според чл. 78, ал. 9 от ГПК половината от внесената от ищеца държавна такса за разглеждане на предявените обективно кумулативно съединени искове подлежи на връщане.

Отделно от горното настоящият съдебен състав намира, че следва да отхвърли молбата на ищеца за изпращане на препис от протокола за проведеното съдебно заседание по електронен път, тъй като такава административна услуга съдът не предоставя.

С оглед изчерпване предмета на производството същото следва да се прекрати.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба при гореуказаните параметри.

ДА СЕ ВЪРНЕ на ищеца сумата от 55, 20 лева (петдесет и пет лева и двадесет стотинки), представляваща половината от внесената от него държавна такса за разглеждане на предявените искове, по посочената от него банкова сметка.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 413/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ищеца за изпращане на препис от протокола за проведеното съдебно заседание по електронен път.

След влизане в сила на определението в частта за разноските досието на частно гр. дело № 271/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай, І състав, да се върне на състава, ведно със заверен препис от настоящия протокол.

Определението, в частта досежно прекратяване на производството и разноските, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от днес, а в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 10:30 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

      Секретар: (п)

СМ/ПМ