П Р О Т О К О Л

№ 250

 

гр. Първомай, 26.06.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на двадесет и шести юни две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи на разглеждане гр. дeло № 361 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 13:00 часа:

Ø ищците П.И.Т. и Т.А.Т., редовно уведомени на основание чл. 142, ал. 3 от ГПК, се явяват лично и с адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото;

Ø ответникът П.А.Т., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име и вместо него се явява адв. А.Г.Ч., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с пълномощно, представено в настоящото съдебно заседание.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

Адвокат А.Ч.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Адвокат Н.Б.: Страните постигнаха спогодба в следния смисъл:

1)   Ответникът П.А.Т., действащ чрез процесуалния си представител адв. А.Г.Ч., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, признава предявения на основание чл. 87, ал. 3, изр. І-во от ЗЗД срещу него иск като основателен.

2)   Страните се съгласяват да бъде развален Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане, сключен с Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане, вписан с Акт № 133, том II, дело № 370/2008 г. по описа на Служба по вписванията – Първомай, по силата на който ищците Т.А.Т. и П.И.Т. му прехвърлят следния недвижим имот: дворно място от 546 (петстотин четиридесет и шест) кв. м., заедно с построените в него двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 90 (деветдесет) кв. м., гараж със застроена площ от 24 (двадесет и четири) кв. м. и навес с покрита площ от 34 (тридесет и четири) кв. м., находящо се в гр. Първомай, съставляващо урегулиран поземлен имот с жилищно предназначение XIX-2196 (деветнадесет римско две хиляди сто деветдесет и шест) в кв.  144 (сто четиридесет и четири) по плана на гр. Първомай, при граници: улица, УПИ ХХ-2195, УПИ Х-2205, УПИ ХI-2204 и УПИ XVIII-2197, срещу задължението му да осигури издръжката и гледането им, докато са живи, лично или чрез трето лице, като желаят същият недвижим имот да премине отново в патримониума на ищците П.И.Т. и Т.А.Т..

3)   Страните се споразумяват направените разноски до момента по съдебното производство да останат за тях така, както са направени.

4)   Страните се споразумяват, че с постигането на настоящата спогодба и нейното подписване са уредени всички взаимоотношения между тях, взети са предвид всички техни претенции и никоя от страните няма никакви други искания на каквото и да е било основание към насрещната страна и желаят приключването на съдебния спор по гр. дело № 361/2018 г. по описа на Районен съд Първомай.

Моля половината от внесената държавна такса да ни бъде възстановена по банкова сметка, ***.

Адвокат А.Ч.: Заявявам, че съм съгласен със спогодбата при посочените условия. Представям Декларация за гражданство и гражданско състояние по чл. 25, ал. 8 от ЗННД и Декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК, подписани от моя доверител.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

Ищецът П.И.Т.:

 

(п)

 

 

(П.И.Т.)

Ищецът Т.А.Т.:

 

(п)

 

(Т.А.Т.)

 

 

За ответника П.А.Т.:

 

(п)

 

(адв. А.Г.Ч.)

 

Районен съдия:

(п)

 

Съдът намира, че така постигната спогодба между страните не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което на основание чл. 234 от ГПК следва да бъде одобрена. Според чл. 78, ал. 9 от ГПК половината от внесената от ищците държавна такса за разглеждане на предявените активно субективно кумулативно съединени искове подлежи на връщане.

С оглед изчерпване предмета на производството същото следва да се прекрати.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба при гореуказаните параметри.

ДА СЕ ВЪРНЕ на ищците сумата от 92, 44 лева (деветдесет и два лева и четиридесет и четири стотинки), представляваща половината от внесената от тях държавна такса за разглеждане на предявените искове, по посочена от тях банкова сметка.

***. дело № 361/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

Определението, в частта досежно прекратяване на производството и разноските, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от днес, а в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 13:35 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

 

     Секретар: (п)

СМ/ПМ