П Р О Т О К О Л

№ 118

 

гр. Първомай, 27.02.2019 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на двадесет и седми февруари две хиляди и деветнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. дело № 297 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 13:00 часа:

Ø за ищеца „Централна кооперативна банка“ АД, редовно и своевременно призован, се явява адв. Н.Х.Ш., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощни, приложени по делото, и такова, представено в настоящото съдебно заседание;

Ø ответниците Н.М.С. и Й.И.С., редовно и своевременно призовани, не се явяват. От тяхно име и вместо тях се явява адв. Е.А.З., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Адвокат Н.Ш.: Да се даде ход на делото.

Адвокат Е.З.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Съдът пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора.

 

Адвокат Н.Ш.: Поддържам исковата молба.

 

На основание чл. 145, ал. 3 от ГПК съдът приканва страните към доброволно уреждане на спора извънсъдебно или чрез сключване на съдебна спогодба.

 

Адвокат Н.Ш.: Госпожо съдия, днес между страните:

1. „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявана от законните си представители Т.А.А., с ЕГН ********** - Прокурист на Банката и Г.Д.К., с ЕГН ********** - Изпълнителен директор на Банката, действуваща чрез процесуалния си представител адвокат Н.Х.Ш.,***, ***, от една страна, и от друга,

2. Н.М.С., с ЕГН **********,***, и Й.И.С., с ЕГН **********,***, действащи чрез процесуалния си представител адвокат Е.А.З., със съдебен адрес:***, се постигна следното споразумение:

І. Страните направиха преглед на съществуващите между тях отношения и констатираха следното:

1. На 25.01.2019 година между  „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***, от една страна и от друга Н.М.С., с ЕГН **********, Й.И.С., с ЕГН **********, И. С.С., с ЕГН ********** и А. С.С., с ЕГН **********, е било подписано Споразумение, с което страните са уредили всички спорни между тях отношения, предмет на водените по между им:

* гражданско дело 10146/2018 година по описа на Районен съд град Пловдив, Гражданска колегия, ХХІІ-ри състав

* гражданско дело № 297/2018 година по описа на Районен съд град Първомай, Втори съдебен състав

2. Към датата на подписването на това Споразумение ответниците по предявите искове Н.М.С., с ЕГН **********, Й.И.С., с ЕГН **********, И. С.С., с ЕГН ********** и А. С.С., с ЕГН **********, са заплатили на „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, сумата от  49 000 /четиридесет и девет хиляди/ лева, която страните са приели,че съставлява стойността на настъпилите вреди за кредитора, вследствие на извършените от Н.М.С.,с ЕГН **********, разпоредителни сделки – дарение на недвижими имоти в полза на  И. С.С.,с ЕГН ********** и А. С.С., с ЕГН **********, обективирано в Договор за дарение на недвижими имоти, отразен в Нотариален акт № 34, том 46, дело № 7989/2013 година,вх. Рег. № 17024 от дата 21.06.2013 година, дв.вх.рег.№ 16365 от дата 21.06.2013 година по регистъра на Служба по Вписванията град Пловдив и покупко продажба на недвижим имот, Купувач по която е Й.И.С.,с ЕГН **********, обективирана в Договор за покупко продажба на недвижим имот, отразен в Нотариален акт № 177, том 1, дело № 132/2015 година,вх. Рег. № 248 от дата 17.02.2015 година, дв.вх.рег.№ 244 от дата 17.02.2015 година по регистъра на Служба по Вписванията град Първомай,  с притежаваната от нея ½ идеална част от правото на собственост върху описаните въпросните недвижими имоти.

3. Със споразумението по т. 1, страните са определили общия размер на настъпилите вреди за кредитора по отношение на двете разпоредителни сделки, чиято относителна недействителност е поискано да бъде обявена.

ІІ. С подписването на настоящето Споразумение страните признават и приемат за установено в отношенията си следното:

1. „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, е кредитор на  Н.М.С., с ЕГН **********, по силата на Запис на заповед, издаден на дата 28.06.2012 година от Всестранна Кооперация СЪГЛАСИЕ-Първомай, с ЕИК 000435561, авалиран от Н.М.С., с ЕГН **********, за заплащането на сумата от 847 864,91 Евро /осемстотин четиридесет и седем хиляди осемстотин шестдесет и четири Евро и деветдесет и един евро цента/, която сума е платима на предявяване или на заповед на „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***, със срок за предявяване 75 /седемдесет и пет/ календарни месеца, считано от датата на издаването й.

2. За вземането на кредитора „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, по  частно гражданско дело № 158/2018 година по описа на Районен съд град Първомай, Втори съдебен състав, е била издадена Заповед за незабавно изпълнение на парично задължение въз основа на документ по член 417 от ГПК № 93 от 11.04.2018 година и Изпълнителен лист от дата 13.04.2018 година, с които е разпоредено длъжника Н.М.С., с ЕГН **********, да заплати на банката-кредитор сумите, както следва:

- 100 000/сто хиляди/ Евро – като част от главницата от 847 864,91 /осемстотин четиридесет и седем хиляди осемстотин шестдесет и четири Евро и деветдесет и един евро цента/ ЕВРО, ведно със законната лихва, считано от дата 11.04.2018 година

- 3 912,00 лева /три хиляди  двеста деветстотин и дванадесет лева/- разноски а заплатена държавна такса за разглеждането на заявлението,

- 150 лева /сто и петдесет лева/ – разноски за юрисконсултско възнаграждение.

3. Н.М.С.,с ЕГН ********** и Й.И.С.,с ЕГН **********, признават, че с извършената покупко-продажба на недвижим имот, обективирана в Договор за покупко-продажба на недвижим имот, отразен в Нотариален акт № 177, том 1, дело № 132/2015 година,вх. Рег. № 248 от дата 17.02.2015 година, дв.вх.рег.№ 244 от дата 17.02.2015 година по регистъра на Служба по Вписванията град Първомай, са увредили интересите и правата на кредитора „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, по смисъла на член 135 от ЗЗД, като  увреждащото действие е разпореждането с правото на собственост върху ½ идеална част от описания в исковата молба до Районен съд град Първомай и по-горе недвижим имот.

4. С подписването на настоящето Споразумение страните се съгласяват, че настъпилите вреди за кредитора „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, вследствие на извършената от Н.М.С.,с ЕГН **********, разпоредителна сделка – покупко-продажба на недвижим имот, Купувач по която е Й.И.С.,с ЕГН **********, обективирана в Договор за покупко-продажба на недвижим имот, отразен в Нотариален акт № 177, том 1, дело № 132/2015 година,вх. Рег. № 248 от дата 17.02.2015 година, дв.вх.рег.№ 244 от дата 17.02.2015 година по регистъра на Служба по Вписванията град Първомай,  с притежаваната от нея ½ идеална част от правото на собственост върху въпросния недвижим имот, са в размер на сумата от 15 750 /петнадесет хиляди седемстотин и петдесет/ лева, с която сума „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, би могла да се удовлетвори при една бъдеща публична продан на този недвижим имот.

5. Към датата на подписването на това Споразумение сумата от 15 750 /петнадесет хиляди седемстотин и петдесет/ лева, съставляваща стойността на вредата от извършената разпоредителна сделка, описана по-горе в точка 4 е заплатена изцяло на ищеца „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***.

6. С извършеното плащането на сумата от  15 750 /петнадесет хиляди седемстотин и петдесет/ лева,  „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД,с ЕИК ***, заявява, че всички нейни претенции срещу  Н.М.С., с ЕГН ********** и Й.И.С.,с ЕГН **********, предмет на предявения иск по образуваното гражданско дело № 297/2018 година по описа на Районен съд – Първомай, втори съдебен състав, са изцяло и окончателно уредени.

7. По отношение на направените деловодни  разноски страните се споразумяват, че те се поемат от всяка от тях - ищец и ответници по посоченото съдебно производство, така както са ги направили.

8. Страните заявяват, че са съгласни, на основание член 78, алинея 9 от ГПК, на ищеца да бъде върната ½ от внесената от ищеца държавна такса за разглеждането на иска, предмет на гражданско дело № 297/2018 година по описа на Районен съд – Първомай, втори състав.

9. Н.М.С., с ЕГН ********** и Й.И.С., с ЕГН **********, заявяват, че лично или чрез упълномощено от тях лице и за своя сметка, ще предприемат необходимите действия пред Имотен Регистър – Служба по Вписванията град Първомай, за заличаване на вписаната по партидата на имота, искова молба, въз основа на които е било образувано посоченото по-горе гражданско дело в Районен съд – Първомай, респ. заявяват, че „ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***, няма задължението да извършва тези действия.

„ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА” АД, с ЕИК ***, не носи отговорност за заличаването на вписаната искова молба от Имотен Регистър – Служба по Вписванията град Първомай, както и за времето в което това ще бъде сторено от длъжностното лице в Имотния Регистър.

10. Настоящото Споразумение може да бъде изменяно само по взаимното писмено съгласие на подписалите го страни.

За неуредените в това Споразумение въпроси се прилагат разпоредбите на действуващото законодателство.

Моля  половината от внесената държавна такса да ми бъде върната по сметка BG35CECB97901089945000, при „Централна кооперативна банка“ АД.

Адвокат Е.З.: От името на доверителките си заявявам, че съм съгласен със спогодбата при посочените условия.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

За ищеца „Централна кооперативна банка“ АД:

(п)

 

(адв. Н.Ш.)

 

 

 

За ответниците Н.М.С. и Й.И.С.:

(п)

 

(адв. Е.З.)

 

 

 

 

Районен съдия:

(п)

 

Съдът намира, че така постигната спогодба между страните чрез процесуалните им пълномощници, надлежно упълномощени, съгласно чл. 34, ал. 2 от ГПК, не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което на основание чл. 234 от ГПК следва да бъде одобрена. Според чл. 78, ал. 9 от ГПК половината от внесената от ищеца държавна такса за разглеждане на предявените пасивно субективно съединени искове подлежи на връщане.

С оглед изчерпване предмета на производството същото следва да се прекрати.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба при гореуказаните параметри.

ДА СЕ ВЪРНЕ на ищеца сумата от 25, 00 (двадесет и пет) лева, представляваща половината от внесената от него държавна такса за разглеждане на предявените искове, по посочената от него банкова сметка.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 297/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

Определението, в частта досежно прекратяване на производството и разноските, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от днес, а в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 13:30 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

      Секретар: (п)

СМ/ПМ