Р Е Ш Е Н И Е 

68

гр. Първомай, 21.06.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на дванадесети юни две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 17 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 79, ал. 1 във вр. с чл. 240, ал. 1 и чл. 86, ал. 1, изр. І-во от Закона за задълженията и договорите.

Ищецът А.Т.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: , моли съда да осъди ответника В. А. Д., ЕГН: **********, с адрес: ***, да му заплати сумата от 2 000, 00 (две хиляди) лева, представляваща главница по Договор за заем, сключен между страните на 17.09.2017 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба – 10.01.2019 г., до окончателното й изплащане, както и сумата от 13, 89 лева (тринадесет лева и осемдесет и девет стотинки) – лихва за забава върху главницата за периода от 17.12.2017 г. до 10.01.2019 г.

претендира присъждане и на сторените в настоящата инстанция съдебно-деловодни разноски.

Исковите претенции се обосновават с фактически твърдения, че по силата на сключен на 17.09.2017 г. между страните неформален договор за заем ищецът предоставил на ответницата паричен заем в размер на 2 000, 00 лева, които й предал на същата дата, а последната се задължила да му върне заемната сума в тримесечен срок, в уверение на което издала в негова полза запис на заповед. Сочи се, че в изминалия до момента период заемателката се въздържала от погасителни престации.  

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответното дружество не е упражнило процесуалното си право на писмен отговор.

В открито съдебно заседание ищецът чрез процесуалния си пълномощник поддържа исковите претенции и пледира за произнасяне на неприсъствено решение, а ответникът, редовно призован, не се явява, не се представлява и не застъпва позиция по предмета на делото. 

След като констатира кумулативното наличие на процесуалните условия, предвидени в чл. 239, ал. 1 и чл. 238, ал. 1 от ГПК, доколкото:

Ø на ответника са указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в открито съдебно заседание;

Ø ответникът не е депозирал отговор в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК и редовно призован, не се представлява в открито съдебно заседание, без да е отправил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие;

Ø ищецът е обективирал воля, съобразно чл. 238, ал. 1 от ГПК, и

Ø с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и ангажираните от ищцовата страна писмени доказателства предявените искове се преценят за вероятно основателни, съдът е мотивиран да постанови неприсъствено решение, с което да ги уважи изцяло, без да излага мотиви по съществото на спора.

Предвид гореуказания правен резултат се обосновават предпоставките на чл. 78, ал. 1 от ГПК за осъждане на ответника да възстанови съдебно-деловодните разноски на ищеца, възлизащи в общ размер на 430, 00 лева, от които: 130, 00 лева – внесена държавна такса за разглеждане на предявените искове, и 300, 00 лева – адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита от един адвокат, уговорено и заплатено, съгласно приложения Договор за правна защита и съдействие от 08.01.2019 г.

Водим от горното, и на основание чл. 239, ал. 1 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА В. А. Д., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати на А.Т.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: , по банковата му сметка с IBAN: ***, BIC: *** „Банка ДСК“ ЕАД, сумата от 2 000, 00 (две хиляди) лева, представляваща главница по Договор за заем, сключен между страните на 17.09.2017 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба – 10.01.2019 г., до окончателното й изплащане, сумата от 13, 89 лева (тринадесет лева и осемдесет и девет стотинки) – лихва за забава върху главницата за периода от 17.12.2017 г. до 10.01.2019 г., както и сумата от 430, 00 (четиристотин и тридесет) лева – съдебно-деловодни разноски за внесена държавна такса за разглеждане на предявените искове и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

Настоящото решение е неприсъствено и не подлежи на обжалване.

                                                                           

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ