Р Е Ш Е Н И Е 

69

гр. Първомай, 21.06.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на дванадесети юни две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 10 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава четиридесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във вр. с чл. 127, ал. 1 от Семейния кодекс (СК).

Постъпила е молба с правно основание чл. 127, ал. 1 от СК.

Молителите А.Я.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Т.В.Р., ЕГН: **********, с постоянен адрес: ***, действаща лично като непълнолетна и със съгласието на родителите си Й.В.Д. и В. Н. Д. ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, молят съда да постанови решение, с което да утвърди постигнатото между тях споразумение относно местоживеенето на роденото от безбрачното им партньорство ненавършило пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В открито съдебно заседание молителят А.Я.К. лично и чрез процесуалния си пълномощник поддържа молбата, а молителят Т.В.Р., редовно призована, не се явява и не се представлява.

След преценка на приобщените доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Съгласно чл. 127, ал. 1 от СК, когато не живеят заедно, родителите, които по правило носят обща и първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на своето ненавършило пълнолетие дете, могат да постигнат съгласие относно местоживеенето му, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му и да сезират съда по неговия настоящ адрес с искане за одобряване на споразумението.

Видно от представеното с исковата молба Удостоверение № 0002018034/09.02.2018 г. за раждане, издадено от Община Първомай, от партньорството си молителите имат едно ненавършило пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, роден на *** г.

След като съобрази, че същите са постигнали и представят споразумение, което изчерпателно и законосъобразно регламентира въпросите за местоживеенето на малолетното им дете Я.А.К., упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му по начин, кореспондиращ с неговите интереси, като в последното се увери и въз основа на приетия социален доклад на Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай, съдът е мотивиран да уважи молбата.

С оглед изхода на делото в тежест на молителя Т.Р. следва да се присъди дължимата се към бюджета на съдебната власт, съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, държавна такса за постигнатото споразумение за издръжката на детето Я.А.К. в размер на 108, 00 лева.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между А.Я.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.Ш.Б., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Т.В.Р., ЕГН: **********, с постоянен адрес: ***, действаща лично като непълнолетна и със съгласието на родителите си Й.В.Д. и В. Н. Д. ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, споразумение, по силата на което:

1)     Родителските права по отглеждането и възпитанието на роденото от съвместното съжителство на страните на семейни начала ненавършило пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, ще се упражняват от бащата А.Я.К..

2)     Роденото от съвместното съжителство на страните на семейни начала ненавършило пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, ще живее при бащата А.Я.К. в дома на неговите родители на адрес: ***.

3)     Майката Т.В.Р. ще заплаща на А.Я.К. като баща и законен представител на ненавършилото пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, ежемесечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законна причина за прекратяването или изменението й;

4)     Майката Т.В.Р. ще осъществява свиждане и лични контакти с ненавършилото пълнолетие дете Я.А.К., ЕГН: **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя, и един месец през лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на бащата;

5)     С така изразената спогодба – споразумение страните декларират, че уреждат напълно и окончателно всичките си лични и имуществени отношения, възникнали по време на съвместното им съжителство на семейни начала, и че нямат и няма да имат повече взаимни претенции един към друг по повод на същите.

ОСЪЖДА Т.В.Р., ЕГН: **********, с постоянен адрес: ***, действаща лично като непълнолетна и със съгласието на родителите си Й.В.Д. и В. Н. Д. ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. И.С.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 108, 00 (сто и осем) лева – държавна такса за постигнатото споразумение за издръжката на детето Я.А.К..

ДА СЕ ВРЪЧИ на молителя Т.В.Р. уведомление за доброволно изпълнение на присъденото в нейна тежест задължение към бюджета на съдебната власт.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                             

        РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ