Р Е Ш Е Н И Е 

63

гр. Първомай, 14.06.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на петнадесети май две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 682 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 330 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

………………………………………………………………………….

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между Р.Р.Д., ЕГН: **********,***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Д.Х.Д., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ЗатвораПазарджик, сключен на 24.08.2002 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, с Акт за граждански брак № 46/24.08.2002 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.Р.Д., ЕГН: **********,***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Д.Х.Д., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ЗатвораПазарджик, споразумение, по силата на което:

1)        След прекратяване на брака Р.Р.Д. ще запази фамилното си име, придобито със сключване на брака, и ще продължи да се именува Д..

2)        След прекратяване на брака им с влязло в сила съдебно решение съпрузите няма да си дължат издръжка един на друг предвид обстоятелството, че са работоспособни и са в състояние всеки сам да реализира доходи, подсигуряващи личните му нужди.

3)        Родителските права по отношение на родените от брака ненавършили пълнолетие деца Х. Д.Х., ЕГН: **********, роден на *** г., и Ш. Д. Х., ЕГН: **********, родена на *** г., се предоставят за упражняване на майката Р.Р.Д..

4)        След прекратяване на брака с влязло в сила съдебно решение родените от брака ненавършили пълнолетие деца ще са с местоживеене при майката Р.Р.Д. на адрес: ***.

5)        На бащата Д.Х.Д. се определя режим на свиждане с децатавсяка първа и трета събота и неделя от месеца и по всяко друго време, включително и в делнични и празнични дни, по взаимно съгласие на родителите, при условие че това не създава неудобство както за детето, така и за родителите.

6)        Д.Х.Д. се задължава да заплаща на детето Х. Д.Х. месечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева и да заплаща на детето Ш. Д. Х. чрез нейната майка Р.Р.Д. месечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 21.12.2018 г., до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена месечна вноска от падежа до окончателното й изплащане.

7)        Д.Х.Д. се задължава да заплаща на детето Х. Д.Х. месечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева и да заплаща на детето Ш. Д. Х.ва месечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева, считано от 21.12.2017 г. до 21.12.2018 г. (една година назад от датата на подаване на исковата молба), ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена месечна вноска от падежа до окончателното й изплащане.

8)        Ползването на семейното жилище, находящо се в ***, ще се предостави на съпругата Р.Р.Д., а съпругът Д.Х.Д. е напуснал същото и заявява, че няма и занапред няма да има претенции за ползването на описаното жилище и е със задоволена жилищна нужда, като не изразява претенция по чл. 56 от СК за предоставяне ползването му, нито понастоящем, нито за в бъдеще.

9)        Страните заявяват, че по време на брака нямат придобити недвижими имоти, представляващи съпружеска имуществена общност.

10)    Молителите декларират, че придобитото по време на брака движимо имущество е поделено извънсъдебно.

11)    Молителите декларират, че не са поемали парични или други задължения от банки, кредитни институции или от други физически или юридически лица за задоволяване на семейни нужди, за които носят солидарна отговорност. Във връзка с това те заявяват, че ако все пак се окаже наличие на такова задължение, отговорността по неговото погасяване ще тежи върху този, който го е поел.

12)    Молителите заявяват, че не са регистрирани като еднолични търговци и че нямат участие в търговски дружества.

13)    Направените по настоящото дело разноски се поемат от всеки един от съпрузите така, както са ги направили и както са им присъдени по съдебното решение, с което се прекратява брака помежду им.

14)    Съпрузите молители заявяват, че с настоящото споразумение уреждат помежду си напълно, окончателно и безспорно всички лични и имуществени въпроси, свързани с развода, както и личните и имуществени последици от същия.

15)    Съпрузите молители заявяват, че за в бъдеще няма да имат каквито и да било спорове и претенции един към друг относно последиците от развода.

ОСЪЖДА Р.Р.Д., ЕГН: **********,***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 20, 00 (двадесет) лева – държавна такса за допускане на развода.

ОСЪЖДА Д.Х.Д., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ЗатвораПазарджик, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 308, 00 (триста и осем) лева – държавна такса за допускане на развода и за постигнатото споразумение за издръжката на децата Х. Д.Х. и Ш. Д. Х.

ДА СЕ ВРЪЧИ на задължените лица уведомление за доброволно изпълнение на така присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:    (п)

СМ/ПМ