Р Е Ш Е Н И Е

82

гр. Първомай, 02.08.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито съдебно заседание на трети юли две хиляди и деветнадесета година, с

 

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 592 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и шеста от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

…………………………………………………………………………………………

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и З.И. И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана от назначения й особен представител адв. Е.А.З., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сключен на 16.02.2015 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, с Акт за сключен граждански брак № 0004/16.02.2015 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, като дълбоко и непоправимо разстроен.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата З.И. И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана от назначения й особен представител адв. Е.А.З., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да носи брачното си фамилно име „И..

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Т.Я.И., ЕГН: **********, на бащата Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето Т.Я.И., ЕГН: **********, при бащата Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между детето Т.Я.И., ЕГН: **********, и майката З.И. И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана от назначения й особен представител адв. Е.А.З., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, както следва: майката може да вижда и взима детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятната ваканция, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ОСЪЖДА З.И. И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана от назначения й особен представител адв. Е.А.З., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***:

Ø  да заплаща на детето Т.Я.И., ЕГН: **********, действаща като малолетна чрез своя баща и законен представител Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, месечна издръжка в размер на 170, 00 (сто и седемдесет) лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 02.11.2018 г., до навършване на пълнолетието му или до настъпване на друго основание за изменението или прекратяването й, като за разликата над уважения до пълния предявен размер ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен;

Ø  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 269, 80 лева (двеста шестдесет и девет лева и осемдесет стотинки) – държавна такса за разглеждане на исковете за развод и издръжка съразмерно с уважената част от последния.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в ***, на съпруга Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***.

ОСЪЖДА Я.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 25, 00 (двадесет и пет) лева – държавна такса за разглеждане на иска за развод.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта досежно присъдената издръжка.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните, а след влизането му в сила на същите ДА СЕ ИЗПРАТИ уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Решението, в частта, с която се допуска предварителното му изпълнение, има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните, а в останалата си част подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ