Р Е Ш Е Н И Е

46

гр. Първомай, 12.04.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито съдебно заседание на шести март две хиляди и деветнадесета година, с

 

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 492 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и шеста от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

………………………………………………………………………..

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между А.С.К., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и К.Д.К., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сключен на 23.03.2015 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, с Акт за сключен граждански брак № 0009/23.03.2015 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, като дълбоко и непоправимо разстроен.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата К.Д.К., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да носи брачното си фамилно име „К.”.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М.А.К., ЕГН: **********, на бащата А.С.К., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето М.А.К., ЕГН: **********, при бащата А.С.К., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между детето М.А.К., ЕГН: **********, и майката К.Д.К., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ***, както следва: майката може да вижда и взима детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятната ваканция, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ОСЪЖДА К.Д.К., ЕГН: **********,***, и с адрес за съдебна кореспонденция: ***:

Ø  да заплаща на детето М.А.К., ЕГН: **********, действащ лично като непълнолетен и със съгласието на своя баща А.С.К., ЕГН: **********,***, месечна издръжка в размер на 200, 00 (двеста) лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 25.09.2018 г., до навършване на пълнолетието му или до настъпване на друга причина за изменението или прекратяването й,

Ø  да заплати на детето М.А.К., ЕГН: **********, действащ лично като непълнолетен и със съгласието на своя баща А.С.К., ЕГН: **********,***, месечна издръжка в размер на 200, 00 (двеста) лева за периода от 25.09.2017 г. до 25.09.2018 г., и

Ø  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 409, 00 (четиристотин и девет) лева – държавна такса за разглеждане на исковете за развод и издръжка.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в ***, на съпруга А.С.К., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***.

ОСЪЖДА А.С.К., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 25, 00 (двадесет и пет) лева – държавна такса за разглеждане на иска за развод.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта досежно присъдената издръжка.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните, а след влизането му в сила на същите ДА СЕ ИЗПРАТИ уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Решението, в частта, с която се допуска предварителното му изпълнение, има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните, а в останалата си част подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ