Р Е Ш Е Н И Е

105

гр. Първомай, 04.10.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на четвърти септември две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Венета Хубенова,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 354 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във фазата по извършване на делбата.

С влязло в сила Решение № 128/31.12.2018 г., постановено по настоящото дело, е допусната делба между съделителите А.Б.Б., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Й.С.Й., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, на следния недвижим имот: поземлен имот № *** с начин на трайно ползване: нива, с площ от 5.457 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***”, при граници и съседи: имот № ***, имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № ***, имот № ***, и имот № ***, при квоти, както следва: за А.Б.Б. – 2/3 идеални части, и за И.К.П. – 1/3 идеална част.

            В открито съдебно заседание във фазата по извършване на делбата съделителят А.Б.Б. чрез процесуалния си пълномощник пледира за изнасяне на процесния имот на публична продан, а съделителят И.К.П., редовно призован, не се явява, не се представлява и не застъпва становище по съществото на спора.

Съдът, след като обсъди събраните доказателства и съобрази наведените от страните доводи по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК, намира от фактическа и правна страна следното:

Обективните и субективни параметри на делбата на процесния имот, детерминирани с Решение № 128/31.12.2018 г., предпоставят осъществяването й между лицата А.Б.Б. и И.К.П. при квоти съответно от 2/3 идеални части и 1/3 идеална част.

Действащата нормативна уредба позволява ликвидиране на така възникналата имуществена общност посредством теглене на жребий по правилата на чл. 347, чл. 350 и чл. 352 от ГПК, разпределяне на имотите по реда на чл. 353 от ГПК, възлагането им по реда на чл. 349, ал. 1 и ал. 2 от ГПК и изнасянето им на публична продан на основание чл. 348, ал. 1 от ГПК, като чл. 34, ал. 2 от ЗС предвижда, че разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за тази на съсобствен имот.

Изборът на адекватен способ за извършване на делбата е доминиран от принципното начало на чл. 69, ал. 2, изр. І-во от Закона за наследството (ЗН), повеляващо по възможност всеки съделител да получи припадащата му се част от съсобствеността в натура, и предполага съобразяване на броя, вида, предназначението, стойността, поделяемостта на делбените вещи и признатите на съсобствениците вещни права, техните искания и предпочитания, както и други относими обстоятелства.

В случай че за всеки от тях е отредим самостоятелен обект на собственост, спазването на чл. 69, ал. 2, изр. І-во от ЗН се постига чрез теглене на жребий по реда на чл. 352 от ГПК, а ако последното се окаже невъзможно или много неудобно – чрез разпределяне на имотите от съда по реда на чл. 353 от ГПК.

В съответствие с чл. 348 от ГПК, когато някой имот е неподеляем и не може да бъде поставен в един от дяловете, съдът постановява изнасянето му на публична продан.

Според заключението на изслушаната в настоящата фаза комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза (л. 65 – л. 67), което не се оспорва от страните и като добросъвестно, обективно и компетентно изготвено следва да се кредитира, пазарната стойност на делбения земеделски имот, определена по нормативен метод, възлиза на 5 160, 00 лева, а площта и естеството му не позволяват от него да се обособят парцели с размери, отговарящи на императивните изисквания на чл. 72 от ЗН, който забранява разделяне на нивите на части, по-малки от 3.000 дка.

Така очертала се невъзможност за съставяне и предоставяне на реален дял за всеки от съсобствениците изключва приложимостта на делбените способи, регламентирани в чл. 352 и чл. 353 от ГПК, а нежилищното предназначение на имота е несъвместимо с условията за възлагане по реда на чл. 349, ал. 1 и ал. 2 от ГПК. Гореизложеното мотивира извод за наличие на предпоставките на чл. 348 от ГПК за прекратяване на съсобствеността чрез изнасяне на имота на публична продан.

На основание чл. 355, изр. І-во от ГПК във вр. с чл. 8, предл. І-во от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в тежест на съделителите А.Б. и И.П. следва да се присъди дължимата се в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса за разглеждане на уважения делбен иск в размер съответно на 137, 60 лева и на 68, 80 лева.

Съобразно чл. 355, изр. І-во от ГПК, последният следва да бъде осъден да заплати на първия съразмерната на дела си част от сторените от него съдебно-деловодни разноски за изготвяне на назначената комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза – а именно сумата от 83, 33 лева.

Водим от горното, и на основание чл. 348 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН поземлен имот № *** с начин на трайно ползване: нива, с площ от 5.457 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***”, при граници и съседи: имот № ***, имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № ***, имот № ***, и имот № ***, на стойност 5 160, 00 (пет хиляди сто и шестдесет) лева, допуснат до делба между А.Б.Б., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Й.С.Й., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, като получените след осребряване на имуществото суми следва да бъдат разпределени между съделителите, съобразно квотите им в съсобствеността, както следва: 2/3 идеални части – за А.Б.Б., и 1/3 идеална част – за И.К.П..

ОСЪЖДА А.Б.Б., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Й.С.Й., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 137, 60 лева (сто тридесет и седем лева и шестдесет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 68, 80 лева (шестдесет и осем лева и осемдесет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба;

Ø на А.Б.Б., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Й.С.Й., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 83, 33 лева (осемдесет и три лева и тридесет и три стотинки) – съдебно-деловодни разноски за изготвена комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза, съразмерно с дела си в съсобствеността.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните, а след влизането му в сила на същите ДА СЕ ИЗПРАТИ уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                               

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ