Р Е Ш Е Н И Е

54

гр. Първомай, 10.05.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на десети април две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 315 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 108 от Закона за собствеността (ЗС).

Ищецът К.Р.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Р.В.Р., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, моли съда да признае за установено по отношение на ответника Р.Н.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, че е собственик на следния недвижим имот: дворно място, съставляващо поземлен имот № *** в кв. 44 по плана на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, с площ от 750 кв. м., за който е предвиден урегулиран поземлен имот (УПИ) № ІІІ-*** в кв. 44 по действащия регулационен план на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, с площ от 848 кв. м., находящ се в с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници: ***, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 60 кв. м. и стопанска сграда със застроена площ от 60 кв. м., и да го осъди да му предаде владението върху същия.

претендира присъждане и на сторените в настоящата инстанция съдебно-деловодни разноски.

Ищецът обосновава исковата си претенция с фактически твърдения, че по силата на Договор за покупко-продажба, сключен с Нотариален акт № *** по описа на Нотариус Н.К. с рег. *** по регистъра на Нотариалната камара и с район на действие Районен съд – Първомай, е собственик на процесния имот, който се владеел и ползвал от ответника неоснователно и владението върху който последният не възстановил въпреки отправената му нарочна нотариална покана.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът не е упражнил процесуалното си право на писмен отговор.

В открито съдебно заседание ищецът лично и чрез процесуалния си пълномощник поддържа исковата претенция, а ответникът, редовно призован, не се явява, не се представлява и не застъпва становище по съществото на спора.

След преценка на събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК, съдът приема от фактическа и правна страна следното:

Предявената искова претенция черпи правното си основание от нормата на чл. 108 от ЗС, според която собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи, без да има основание за това. Искът брани правото на собственост чрез защита на владението като негов елемент и за да бъде уважен, е необходимо да са изпълнени предпоставките от фактическия му състав, а именно: ищецът да е собственик на вещта и към момента на съдебното завеждане на спора ответникът да е владеел същата без противопоставимо правно основание. 

Събраните по делото доказателства обосновават безсъмнен извод, че гореизброените условия са удовлетворени в кумулативна пълнота.

Ищецът е придобил и притежава правото на собственост върху поземлен имот № *** в кв. 44 по плана на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, с площ от 750 кв. м., за който е предвиден УПИ № ІІІ-*** в кв. 44 по действащия регулационен план на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, утвърден със Заповед № 695/1955 и изменен със Заповед № РД-15-303/24.04.2012 г. на Кмета на Община Първомай, с площ от 848 кв. м., находящ се в с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници: ***, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 60 кв. м. и стопанска сграда със застроена площ от 60 кв. м., по силата на представения Договор за покупко-продажба, сключен с Нотариален акт № *** по описа на Нотариус Н.К. с рег. *** по регистъра на Нотариалната камара и с район на действие Районен съд – Първомай (л. 5 – л. 6).

В хода на съдебното дирене чрез разпит в качеството на свидетел на сина на ответника Р. Р.Х. са изслушани свидетелски показания, които, критично преценени в съответствие с предписанието на чл. 172 от ГПК поради възможната му заинтересованост от изхода на спора предвид близкото му родство с ответната страна, следва да се кредитират изцяло, тъй като конкретно, последователно, логично и правдоподобно възпроизвеждат непосредствени възприятия относно релевантните факти и изцяло кореспондират с приобщените писмени доказателствени източници.

Според визираните гласни доказателства ответникът ползвал процесното дворно място и постройките в него за отглеждане на овце в периода от преди две-три години до началото на 2019 г., когато отстъпил животновъдната дейност на сина си в лицето на свид. Х., който до настоящият момент продължавал да я осъществява в имота без позволението на собственика му.

С Нотариална покана рег. № 1089/25.04.2017 г. по описа на Нотариус С.П. с район на действие Районен съд – Пловдив и с рег. *** по регистъра на Нотариалната камара (л. 10), връчена на ответника на 28.04.2017 г. по пощата, съгласно Известие за доставяне ИД PS 4018002V14W (л. 11), последният бил приканен от ищеца в петнадесетдневен срок от получаването й да възстанови държането на недвижимостта.

Така установените фактически положения позволяват да се заключи, че към датата на подаване на исковата молба – 28.06.2018 г., ответникът е владеел процесния имот, принадлежащ на ищеца по силата на горецитираната покупко-продажбена сделка, без да разполага с валидно правно основание, доколкото наличието на такова не се твърди и не се доказва. Казаното мотивира съда да постанови решение, с което да уважи иска изцяло.

С оглед изхода на спора се обосновават предпоставките на чл. 78, ал. 1 от ГПК за ангажиране отговорността на ответника за заплащане на съдебно-деловодните разноски на ищеца, възлизащи в общ размер на 500, 00 лева, от които: 50, 00 лева – внесена държавна такса за разглеждане на иска по чл. 108 от ЗС, и 450, 00 лева – адвокатско възнаграждение за квалифицирана процесуална защита от един адвокат, уговорено и заплатено, съгласно приложения Договор за правна защита и съдействие № 25287/08.04.2019 г. (л. 49).

Водим от горното, и на основание чл. 235 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

           

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Р.Н.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, че К.Р.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Р.В.Р., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, е собственик на основание Договор за покупко-продажба, сключен с Нотариален акт № *** по описа на Нотариус Н.К. с рег. *** по регистъра на Нотариалната камара и с район на действие Районен съд – Първомай, на следния недвижим имот: дворно място, съставляващо поземлен имот № *** в кв. 44 по плана на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, с площ от 750 кв. м., за който е предвиден урегулиран поземлен имот (УПИ) № ІІІ-*** в кв. 44 по действащия регулационен план на с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, с площ от 848 кв. м., находящ се в с. Буково, общ. Първомай, обл. Пловдив, предназначен за жилищно строителство, с приложена дворищна и неприложена улична регулация, при граници: ***, ведно с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 60 кв. м. и стопанска сграда със застроена площ от 60 кв. м., и ОСЪЖДА Р.Н.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, да предаде на К.Р.К., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Р.В.Р., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, владението върху гореописания имот, ведно с построените в него сгради, както и да му заплати сумата от 500, 00 (петстотин) лева – съдебно-деловодни разноски за държавна такса за разглеждане на иска за собственост и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ