Р Е Ш Е Н И Е

55

гр. Първомай, 10.05.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на десети април две хиляди и деветнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 541 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във фазата по извършване на делбата.

С влязло в сила Решение № 66/06.07.2018 г., постановено по настоящото дело, е допусната делба между съделителите С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, на следните недвижими имоти:

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***– нива на А. П. К., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № *** – нива на наследниците на А. И. М., и имот № *** – нива на наследниците на Н. С. К.;

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, от които ***дкапета категория на земята при неполивни условия, и ***дкачетвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на М. И.а Р. и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на К. В. Г., имот № *** – нива на А. П. Д., имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на Н. А.ов С., и имот № *** – полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на З.Д.Й., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., при квоти, както следва: за С.Х.Н., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, за Х.Н.Н., ЕГН: ********** 2/16 идеални части, за Д.Н.Р., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, за Н.Т.Т., ЕГН: ********** 1/16 идеална част, за К.Т.И., ЕГН: ********** – 1/16 идеална част, за Т.П.Ч., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, за А.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, за П.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, и за И.К.П., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, а между първите осем от тях и С.П.С., ЕГН: **********, с адрес: *** – на поземлен имот № *** по плана за обезщетяване с начин на трайно ползване: ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – *** на Г. Я. Я., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – отводнителен канал на Община Първомай, при гореуказаните квоти, а за С.П.С., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части.

            Редовно призовани в открито съдебно заседание, съделителите С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. чрез процесуалния си пълномощник пледират за разпределяне на процесните имоти, от които заявяват воля да получат общ дял, а останалите страни не застъпват становище.

Съдът, след като обсъди събраните доказателства и съобрази наведените от страните доводи по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК, намира от фактическа и правна страна следното:

Обективните и субективни параметри на делбата, детерминирани с Решение № 66/06.07.2018 г., предпоставят осъществяването й между лицата С.Х.Н., Х.Н.Н., Д.Н.Р., Н.Т.Т., К.Т.И., Т.П.Ч., А.П.Х., П.П.Х. и И.К.П. по отношение на поземлени имоти № № ***, *** и ***, и между първите осем от тях и С.П.С. – на поземлен имот № ***, при гореуказаните квоти, като ищците са обективирали желание за групиране в общ дял.

Действащата нормативна уредба позволява ликвидиране на така възникналата имуществена общност посредством теглене на жребий по правилата на чл. 347, чл. 350 и чл. 352 от ГПК, разпределяне на имотите по реда на чл. 353 от ГПК, възлагането им по реда на чл. 349, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, който в случая с оглед вида им е неприложим, и изнасянето им на публична продан по реда на чл. 348, ал. 1 от ГПК, като чл. 34, ал. 2 от ЗС предвижда, че разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за тази на съсобствен имот.

Изборът на адекватен способ за извършване на делбата е доминиран от принципното начало на чл. 69, ал. 2, изр. І-во от Закона за наследството (ЗН), повеляващо по възможност всеки съделител да получи припадащата му се част от съсобствеността в натура, и предполага съобразяване на броя, вида, предназначението, стойността, поделяемостта на делбените вещи и признатите на съсобствениците вещни права, техните искания и предпочитания, както и други относими обстоятелства.

В случай че за всеки от тях е отредим самостоятелен обект на собственост, спазването на чл. 69, ал. 2, изр. І-во от ЗН се постига чрез теглене на жребий по реда на чл. 352 от ГПК, а ако последното се окаже невъзможно или много неудобно – чрез разпределяне на имотите от съда по реда на чл. 353 от ГПК.

По аргумент от цитираната разпоредба на жребия се отдава значимост на принципен метод за съдебна подялба, който изисква кумулативното наличие на обособяемост от делбеното имущество на реални дялове, достатъчни за всички участници в съсобствеността, равенство на квотите им и липса на обстоятелства, които обуславят невъзможност или голямо неудобство за прилагане на визирания начин, когато в първата хипотеза до делба са допуснати имоти, съществено различаващи се един от друг по площ, обем или стойност, а същевременно частите на съделителите са различни, а във втората се стига до нецелесъобразно разпределение, усложняване на отношенията и имотни спорове между съпритежателите, затруднения при уравняването и чувствително разместване на имуществени блага. Като примери на неудобство за теглене на жребий константната съдебна практика откроява случаите, в които преди делбата съсобствениците са установили върху отделни имоти трайна фактическа власт и са реализирали в тях значителни подобрения като построяване на сгради, големи пристройки, надстройки и преустройства (в този смисъл т. 5б от Постановление № 7/28.11.1973 г. на Пленум на ВС) или са постигнали извънсъдебно съглашение за разпределяне на ползването и др.

Според заключението на изслушаната в настоящата делбена фаза първоначална комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза (л. 146 – л. 154), което в оценителната му част е добросъвестно, обективно и компетентно изготвено и следва да се кредитира, актуалната пазарна стойност на делбените имоти е определена, както следва:

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив – 3 646, 00 лева,

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, от които ***дка – пета категория на земята при неполивни условия, и ***дка – четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив – 22 022, 00 лева,

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив – 17 740, 00 лева, и

Ø поземлен имот № *** по плана за обезщетяване с начин на трайно ползване: ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив – 3 730, 00 лева.

Доколкото експертните изводи по поставените технически задачи за поделяемостта на недвижимостите и обособяването им в дялове не отчита искането на ищците за групиране, с протоколно Определение от 13.02.2019 г. на основание чл. 201, предл. ІІ-ро от ГПК е назначена и приета повторна съдебно-техническа експертиза, чието заключение (л. 160 – л. 166), неоспорено от страните, се ползва с доверието на решаващия съдебен състав и предлага образуване на седем дяла от делбената маса, кореспондиращи с броя на съделителите и сформиралата се група съделители, като проектира реално разделяне на поделяемите имоти № № *** и *** съответно на три и четири части при съблюдаване на нормативната забрана на чл. 72 от ЗН, възпроизведена и в чл. 7, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), която запретява парцелиране на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите – на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини – на части, по-малки от 1 декар. Вещото лице застъпва становище, че при спазване на цитирания императив имот № *** се явява неподеляем, съобразно правата на страните в съсобствеността.

Така разработеният експертен вариант разпределя обектите на подялба, като поставя в:

Ø дял І на стойност 15 386, 00 лева, съответстващ на притежавани 6/16 идеални части – 1) поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, на стойност 3 646, 00 лева, и 2) поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-1, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 11.740 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-2 – нива, имот, условно обозначен с № ***-3 – нива, имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на З.Д.Й., имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., и имот № *** – полски път на Община Първомай, на стойност 11 740, 00 лева,

Ø дял ІІ на стойност 5 506, 00 лева, съответстващ на притежавани 2/16 идеални части – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-1, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-2 – нива, имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № *** – нива на М. И.а Р. и др., и имот № *** – нива на К. В. Г., на стойност 5 506, 00 лева,

Ø дял ІІІ на стойност 5 506, 00 лева, съответстващ на притежавани 2/16 идеални части – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-2, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-1 – нива, имот, условно обозначен с № ***-3 – нива, имот № *** – нива на А. П. Д., и имот № *** – полски път на Община Първомай, на стойност 5 506, 00 лева,

Ø дял ІV на стойност 5 505, 00 лева, съответстващ на притежавани 2/16 идеални части – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-3, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-2 – нива, имот, условно обозначен с № ***-4 – нива, имот № *** – нива на А. П. Д., и имот № *** – полски път на Община Първомай, на стойност 5 505, 00 лева,

Ø дял V на стойност 5 505, 00 лева, съответстващ на притежавани 2/16 идеални части – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-4, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-3 – нива, имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на наследниците на Н. А.ов С., и имот № *** – полски път на Община Първомай, на стойност 5 505, 00 лева,

Ø дял VІ на стойност 3 000, 00 лева, съответстващ на притежавана 1/16 идеална част – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-2, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3 000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-1 – нива, имот, условно обозначен с № ***-3 – нива, имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., на стойност 3 000, 00 лева,

Ø дял VІІ на стойност 3 000, 00 лева, съответстващ на притежавана 1/16 идеална част – поземлен имот, образуван от поземлен имот № *** и условно обозначен с № ***-3, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3 000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот, условно обозначен с № ***-2 – нива, имот, условно обозначен с № ***-1 – нива, и имот № *** – полски път на Община Първомай, на стойност 3 000, 00 лева.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 7, ал. 3 от ЗСПЗЗ, която разрешава делба на земеделски имот, ако отделните части могат да се обособят в самостоятелни парцели, отговарящи на размерите по чл. 72 от ЗН по изработен или одобрен от общинската служба по земеделие проект, ищците депозират Проекти за делба на имоти № № *** (л. 175 – л. 176) и *** (л. 178 – л. 179)/29.03.2019 г. и Скици за проектоделба № № Ф03040 (л. 174) и Ф03039 (л. 177)/29.03.2019 г., изготвени от Общинска служба по земеделие – Първомай, които утвърждават техническото предложение на вещото лице и според които поземлен имот № *** се разделя на:

Ø поземлен имот с проектен № 035321, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.006 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на М. И.а Р. и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на К. В. Г., имот с проектен № 035322 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай,

Ø поземлен имот с проектен № 035322, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035321 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на К. В. Г., имот № *** – нива на А. П. Д., имот с проектен № 035323 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай,

Ø поземлен имот с проектен № 035323, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035322 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на А. П. Д., имот с проектен № 035324 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот с проектен № 035324, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035323 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на А. П. Д., имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на С.М.Ш., и имот № *** – полски път на Община Първомай, а от имот № *** се образуват:

Ø поземлен имот с проектен № 038380, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 11.743 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на З.Д.Й., имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот с проектен № 038381 – нива без данни за собственик, и имот с проектен № 038382 – нива без данни за собственик,

Ø поземлен имот с проектен № 038381, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3.000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 038382 – нива без данни за собственик, имот с проектен № 038380 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот с проектен № 038382, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3.000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 038380 – нива без данни за собственик, имот с проектен № 038381 – нива без данни за собственик, имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на Ш. Р. Ш..

Действително принципът на равенство между съделителите при съставянето на дяловете налага във всеки от тях да се включат по възможност еднакви по количество, вид и предназначение и приблизително равни по стойност вещи, а чл. 69, ал. 2, изр. ІІІ-то от ЗН предвижда, че имотите, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан. Макар да инкорпорира обекти, чиито характеристики не допускат формиране на еднородни дялове, конкретната делбена маса позволява отреждане на натурална част от имоти № № ***, *** и *** в индивидуалния патримониум на всеки съсобственик в съгласие с чл. 69, ал. 2, изр. І-во от ЗН. По съображения че страните не са оспорили експертния модел за обособяване на самостоятелните дялове принципното изискване за тяхната еднородност търпи изключение и следва да се приеме, че имуществото е удобно поделимо по разума на чл. 69, ал. 2, изр. ІІІ-то от ЗН чрез един от способите, визирани в чл. 352 и чл. 353 от ГПК (в тази смисъл Решение № 258/25.10.2011 г. на ВКС по гр. д. № 144/2011 г., II г. о., Решение № 165/08.05.2012 г. на ВКС по гр. д. № 900/2011 г., II г. о., Решение № 74/25.03.2013 г. на ВКС по гр. д. № 744/2012 г., II г. о., Решение № 102/19.07.2013 г. на ВКС по гр. д. № 490/2012 г., I г. о., Решение № 28/13.02.2014 г. на ВКС по гр. д. № 5515/2013 г., I г. о., и Решение № 111/20.10.2014 г. на ВКС по гр. д. № 2494/2014 г., II г. о.).

В разглеждания случай нееднаквостта на делбените квоти на съпритежателите предопределя неприложимост на жребия, което мотивира съда да пристъпи към делба на имоти № № ***, *** и *** по реда на чл. 353 от ГПК чрез разпределянето им между съделителите, съобразно предложението на вещото лице и техническите параметри за подялба на имоти № № *** и ***, заложени в изработените от Общинска служба по земеделие – Първомай проекти.

Изложеният от експерта вариант не само обслужва целта на делбеното производство за прекратяване на съществуващата съсобственост така, че всеки съделител да получи дела си в натура, но и при съблюдаване на предписанията на чл. 7, ал. 3 във вр. с ал. 1 от ЗСПЗЗ най-удачно комбинира имотите според критерия за максимално съответствие по стойност на дяловете и признатите делбени права и респективно постига минимизиране на паричното уравнение.

Ръководейки се от принципа на справедливостта, който налага на съделителите с по-голямо участие в имуществената общност да се възложат по-големите по пазарна цена и обем дялове, и след като съобрази, че страните не са изразили предпочитания към конкретни имоти и не провеждат доказване на други, релевантни за начина на разпределянето им обстоятелства, съдът намира, че следва да предостави в индивидуална собственост на:

Ø съделителите С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р., стойностният еквивалент на чиято обща квота от 6/16 идеални части се равнява на 16 278, 00 лева, общо при равни части – дял І на стойност 15 386, 00 лева, като на същите поотделно се дължи парично уравнение в размер на 297, 33 лева; 

Ø съделителя Н.Т.Т., стойностният еквивалент на чиято квота от 1/16 идеална част се равнява на 2 713, 00 лева – дял VІ на стойност 3 000, 00 лева, като същата дължи парично уравнение в размер на 287, 00 лева;

Ø съделителя К.Т.И., стойностният еквивалент на чиято квота от 1/16 идеална част се равнява на 2 713, 00 лева – дял VІІ на стойност 3 000, 00 лева, като същата дължи парично уравнение в размер на 287, 00 лева;

Ø съделителя Т.П.Ч., стойностният еквивалент на чиято квота от 2/16 идеални части се равнява на 5 426, 00 лева – дял ІІ на стойност 5 506, 00 лева, като същата дължи парично уравнение в размер на 80, 00 лева;

Ø съделителя А.П.Х., стойностният еквивалент на чиято квота от 2/16 идеални части се равнява на 5 426, 00 лева – дял ІІІ на стойност 5 506, 00 лева, като същият дължи парично уравнение в размер на 80, 00 лева;

Ø съделителя П.П.Х., стойностният еквивалент на чиято квота от 2/16 идеални части се равнява на 5 426, 00 лева – дял ІV на стойност 5 505, 00 лева, като същият дължи парично уравнение в размер на 79, 00 лева, и

Ø съделителя И.К.П., стойностният еквивалент на чиято квота от 2/16 идеални части се равнява на 5 426, 00 лева – дял V на стойност 5 505, 00 лева, като същият дължи парично уравнение в размер на 79, 00 лева.

Чл. 69, ал. 2, изр. ІІ-ро от ЗН изисква неравенството между оценката на така получените от съсобствениците имоти и стойностното изражение на делбените им права, да се компенсира в пари, поради което за уравнение на дяловете следва съделителят Н.Т.Т. да заплати на съделителя С.Х.Н. сумата от 287, 00 лева, съделителят К.Т.И. – на съделителя Х.Н.Н. сумата от 287, 00 лева, съделителят Т.П.Ч. – на съделителите С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. сумите съответно от 10, 33 лева, 10, 33 лева и 59, 34 лева, а съделителите А.П.Х., П.П.Х. и И.К.П. – на съделителя Д.Н.Р. сумите съответно от 80, 00 лева, 79, 00 лева и 79, 00 лева. 

Поради доказана невъзможност за разделяне на земеделски имот № *** на седем части или на такива според броя на наследствените колена по отношение на него условията на чл. 352 и чл. 353 от ГПК не са налице, което, от своя страна, обуславя предпоставките на чл. 348 от ГПК за изнасянето му на публична продан.

На основание чл. 355, изр. І-во от ГПК във вр. с чл. 8, предл. І-во от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, всеки от съделителите дължи в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса за разглеждане на уважения делбен иск, изчислена върху паричната оценка на дела му от всички имоти. Предвид казаното в тежест на съделителите С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. поотделно следва да се присъди плащането на сумата от 223, 80 лева, на съделителите Н.Т.Т. и К.Т.И. – сумата от 129, 33 лева, на съделителите Т.П.Ч. и А.П.Х. – сумата от 238, 89 лева, на съделителите П.П.Х. и И.К.П. – сумата от 238, 85 лева, а на съделителя С.П.С. – сумата от 18, 65 лева. 

Ищците чрез довереника си претендират сторените от тях разноски по водене на делото, за които представят Списък по чл. 80 от ГПК (л. 180).

По аргумент от чл. 355 от ГПК съделителите заплащат съразмерно с дяловете си в прекратената общност онези разноски за събиране на доказателства – свидетелски показания, експертизи, огледи и други съдопроизводствени действия, които са направени по повод признаване и ликвидиране на съществуващата съсобственост, като при неоспорване на правата на страните и способа за извършване на делбата всяка от тях понася за своя сметка разходите си за процесуално представителство от адвокат. При разногласие досежно съществуването на съсобствеността, правата на страните, делбения способ, както и по присъединените искове, приложение намира общата уредба на чл. 78 от ГПК (в този смисъл т. 9 на Постановление № 7/28.11.1973 г. на Пленума на ВС, Определение № 4/06.01.2011 г. на ВКС по ч. гр. д. № 542/2010 г., II г. о., Определение № 252/11.07.2014 г. на ВКС по гр. д. № 2024/2014 г., I г. о., Определение № 55/20.04.2010 г. на ВКС по гр. д. № 22/2010 г., II г. о., Определение № 335/01.07.2015 г. на ВКС по ч. гр. д. № 2020/2015 г., I г. о., и Определение № 152/08.06.2015 г. на ВКС по ч. гр. д. № 6646/2014 г., II г. о., ГК).

С оглед горното, с изключение на заплатеното адвокатско възнаграждение за правна защита и съдействие, описаните в списъка разходи на ищците, възлизащи в общ размер на 498, 20 лева и включващи, както следва: 1) 304, 00 лева – усвоен депозит за изготвяне на комплексна съдебно-техническа и оценителна експертиза и такса за банков превод, внесени, съгласно Разписка № 02000843703621/14.01.2019 г. (л. 142 и л. 193), издадена от „Изипей“ АД; 2) 28, 20 лева – държавна такса за отбелязване на решението за допускане на делбата в Служба по вписванията – Първомай, внесена, съгласно Нареждане № 725803/794010/13.11.2018 г. (л. 182), издадено от Служба по вписванията – Първомай, ведно с фискален бон от 13.11.2018 г. (л. 181); 3) 24, 00 лева – държавна такса за издаване на три броя заверени преписи от решението за допускане на делбата за нуждите на отдебелязването му в Служба по вписванията – Първомай, внесена, съгласно Документ № 773/13.11.2018 г. за транзакция чрез ПОС терминално устройство на Районен съд – Първомай (л. 117 и л. 184), ведно с разписка от същото устройство от 13.11.2018 г. (л. 183); 4) 4, 00 лева – държавна такса за издаване на заверен препис от протокола за откритото съдебно заседание от 13.03.2019 г., внесена, съгласно Документ № 1051/14.03.2019 г. за транзакция чрез ПОС терминално устройство на Районен съд – Първомай (л. 172 и л. 186), ведно с разписка от същото устройство от 14.03.2019 г. (л. 185); 5) 77, 00 лева – такси за услуги по изготвяне на поектоскици за делба и за въвеждане на промени в регистъра на имотите и на собствениците, внесени, съгласно Квитанция № 0011634/14.03.2019 г. (л. 187), издадена от Общинска служба по земеделие – Първомай; 6) 32, 00 лева – такси за услуги по издаване на скици и характеристики на делбените имоти, внесени съгласно Квитанции № № 0026582/09.05.2017 г. и 0031934/21.08.2017 г. (л. 188 – л. 189), издадени от Общинска служба по земеделие – Първомай; 7) 25, 00 лева – такси за издаване на удостоверения за данъчна оценка на делбените имоти, внесени съгласно Приходни квитанции № № 6610170695, 6610170696, 6610170697/17.05.2017 г., 6610178094/28.08.2017 г. (л. 190 – л. 191), издадени от Община Първомай, и 8) 4, 00 лева – такса за издаване на удостоверение за наследници на общия наследодател, внесена съгласно Приходна квитанция № 166906/21.08.2017 г. (л. 192), издадена от Кметство, с. ***, общ. Първомай, обслужват делбеното производство и следователно подлежат на репариране от останалите страни съразмерно с делбените им квоти.

По изложените доводи всеки от съделителите Н.Т.Т., К.Т.И., И.К.П. и С.П.С. следва да бъде осъден да възстанови на всеки от съделителите С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. сумата от 10, 38 лева, а всеки от съделителите Т.П.Ч., А.П.Х. и П.П.Х. – сумата от 20, 76 лева.

Водим от горното, и на основание чл. 353 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

     РАЗПРЕДЕЛЯ:

І. в общ дял при равни части на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***:

1) поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***– нива на А. П. К., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № *** – нива на наследниците на А. И. М., и имот № *** – нива на наследниците на Н. С. К., на стойност 3 646, 00 (три хиляди шестстотин четиридесет и шест) лева, и

2) поземлен имот с проектен № 038380, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 11.743 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на З.Д.Й., имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот с проектен № 038381 – нива без данни за собственик, и имот с проектен № 038382 – нива без данни за собственик, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03039/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 11 740, 00 (единадесет хиляди седемстотин и четиридесет) лева, като общата стойност на дела възлиза на 15 386, 00 (петнадесет хиляди триста осемдесет и шест) лева;

ІІ. в дял на Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 038382, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3.000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 038380 – нива без данни за собственик, имот с проектен № 038381 – нива без данни за собственик, имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03039/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 3 000, 00 (три хиляди) лева;

ІІІ. в дял на К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 038381, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 3.000 дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***” в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 038382 – нива без данни за собственик, имот с проектен № 038380 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03039/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 3 000, 00 (три хиляди) лева;

ІV. в дял на Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 035321, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.006 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на М. И.а Р. и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на К. В. Г., имот с проектен № 035322 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03040/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 5 506, 00 (пет хиляди петстотин и шест) лева;

V. в дял на А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 035322, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035321 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на К. В. Г., имот № *** – нива на А. П. Д., имот с проектен № 035323 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03040/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 5 506, 00 (пет хиляди петстотин и шест) лева;

VІ. в дял на П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 035323, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035322 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на А. П. Д., имот с проектен № 035324 – нива без данни за собственик, и имот № *** – полски път на Община Първомай, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03040/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 5 505, 00 (пет хиляди петстотин и пет) лева;

VІІ. в дял на И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, поземлен имот с проектен № 035324, с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от 5.005 дка, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот с проектен № 035323 – нива без данни за собственик, имот № *** – нива на А. П. Д., имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на С.М.Ш., и имот № *** – полски път на Община Първомай, образуван от поземлен имот № ***, съгласно Проект за делба от 29.03.2019 г. и Скица № Ф03040/29.03.2019 г., изработени от Общинска служба по земеделие – Първомай, на стойност 5 505, 00 (пет хиляди петстотин и пет) лева.

            ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН поземлен имот № *** по плана за обезщетяване с начин на трайно ползване: ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – *** на Г. Я. Я., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – отводнителен канал на Община Първомай, на стойност 3 730, 00 лева, допуснат до делба между първите осем от гореизброените съделители и С.П.С., ЕГН: **********, с адрес: ***, като получените след осребряване на имуществото суми следва да бъдат разпределени между съделителите, съобразно квотите им в съсобствеността, както следва: по 2/16 идеални части за всеки от съделителите С.Х.Н., ЕГН: **********, Х.Н.Н., ЕГН: **********, Д.Н.Р., ЕГН: **********, С.П.С., ЕГН: **********, Т.П.Ч., ЕГН: **********, А.П.Х., ЕГН: **********, и П.П.Х., ЕГН: **********, и по 1/16 идеална част за всеки от съделителите Н.Т.Т., ЕГН: **********, и К.Т.И., ЕГН: **********.

ОСЪЖДА С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплатят поотделно в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 223, 80 лева (двеста двадесет и три лева и осемдесет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 287, 00 (двеста осемдесет и седем) лева за уравнение на дяловете и сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността, и

Ø поотделно на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 129, 33 лева (сто двадесет и девет лева и тридесет и три стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 287, 00 (двеста осемдесет и седем) лева за уравнение на дяловете и сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността, и

Ø поотделно на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 129, 33 лева (сто двадесет и девет лева и тридесет и три стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 33 лева (десет лева и тридесет и три стотинки) за уравнение на дяловете и сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 33 лева (десет лева и тридесет и три стотинки) за уравнение на дяловете и сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 59, 34 лева (петдесет и девет лева и тридесет и четири стотинки) за уравнение на дяловете и сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 238, 89 лева (двеста тридесет и осем лева и осемдесет и девет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 80, 00 (осемдесет) лева за уравнение на дяловете и сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø поотделно на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 238, 89 лева (двеста тридесет и осем лева и осемдесет и девет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 79, 00 (седемдесет и девет) лева за уравнение на дяловете и сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø поотделно на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 20, 76 лева (двадесет лева и седемдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 238, 85 лева (двеста тридесет и осем лева и осемдесет и пет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати:

Ø на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 79, 00 (седемдесет и девет) лева за уравнение на дяловете и сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø поотделно на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 238, 85 лева (двеста тридесет и осем лева и осемдесет и пет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

ОСЪЖДА С.П.С., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати, както следва:

Ø поотделно на С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, на Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и на Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 10, 38 лева (десет лева и тридесет и осем стотинки) – съдебно-деловодни разноски съразмерно с дела си в съсобствеността;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 18, 65 лева (осемнадесет лева и шестдесет и пет стотинки) – държавна такса за разглеждане на иска за делба.

            Проекти за делба на имоти № № *** и *** от 29.03.2019 г. и Скици за проектоделба № № Ф03039 и Ф03040/29.03.2019 г., изготвени от Общинска служба по земеделие – Първомай и поместени на л. 174 – л. 179 от делото, ДА СЕ СЧИТАТ неразделна част от настоящото решение.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните, а след влизането му в сила на същите ДА СЕ ИЗПРАТИ уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                              

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ