П Р О Т О К О Л

№ 48

гр. Първомай, 16.08.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на шестнадесети август две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 161 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 12:00 часа:

 

Ø     за Районна прокуратура – Първомай, редовно призован, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø     обвиняемият И.Р.М., редовно призован, се явява лично и с назначения му в хода на досъдебното производство служебен защитник адв. С.Я.Я., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, редовно призован.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.Я.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият И.М.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

И.Р.М., роден на *** ***, турчин, български гражданин, без образование (неграмотен), неженен, работещ като общ работник, неосъждан, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат С.Я.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият И.М.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия И.Р.М. и неговия защитник адв. С.Я.Я., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо изх. № 1083/2017 г./14.08.2018 г. и вх. № 5151/14.08.2018 г., чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат С.Я.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от неговото прекратяване и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият И.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият И.Р.М., роден на *** ***, турчин, български гражданин, без образование (неграмотен), неженен, работещ като общ работник, неосъждан, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК – за това, че на 15.10.2017 г., в село Буково, община Първомай, област Пловдив, противозаконно е присвоил чужда движима вещ – моторен трион марка „Щил“ MS 261, на стойност 550,00 лева, собственост на ***, която е владеел.

            Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

            От общественоопасното поведение на обвиняемия са били причинени имуществени вреди в размер на 550, 00 лева и същите са възстановени.

За извършеното престъпление на обвиняемия следва да му бъде определено наказание по чл. 206, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – „лишаване от свобода“ в размер на шест месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на наказанието следва да бъде отложено за срок от три години.

Направените по делото разноски в размер на 65, 00 лева за оценъчна експертиза в досъдебното производство следва да се възложат на обвиняемия, като същият се съгласява да заплати и направените по делото разноски за служебна защита в досъдебното и съдебното производство.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият И.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(И.М.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. С.Я.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия И.Р.М. и неговия защитник адв. С.Я.Я., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 161/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия И.Р.М. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 161/2018 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице И.Р.М. уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 12:15 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СМ/ВХ