П Р О Т О К О Л

№ 46

гр. Първомай, 07.08.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на седми август две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 153 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 10:00 часа:

 

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø  обвиняемият З.И.Й., нередовно призован, доколкото до откриване на настоящото съдебно заседание по делото не e постъпила разписка, удостоверяваща редовността на призоваването му, се явява;

Ø  назначеният в хода на досъдебното производство защитник на обвиняемия адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по материалите на досъдебното производство, редовно призована, се явява.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат З.Т.: Да се даде ход на делото. Не възразяваме за нередовното призоваване на подзащитния ми.

Обвиняемият З.Й.: Да се гледа делото днес. Не възразявам за нередовното ми призоваване.

 

След като съобрази изявленията на страните, съдът намира, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

З.И.Й., роден на *** ***, българин, български гражданин, без образование (неграмотен), неженен, осъждан, наемен селскостопански работник, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат З.Т.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият З.Й.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия З.И.Й. и неговия защитник адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо изх. № 141/2018 г./01.08.2018 г. и вх. № 4924/01.08.2018 г., чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат З.Т.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от неговото прекратяване и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият З.Й.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 5, изр. І-во от НПК намира, че следва да предложи на страните обсъждане на промени в така внесеното споразумение в частта досежно постигнатото съгласие по въпроса за разноските по делото, които възлизат в по-голям от посочения общ размер, а именно – на 105, 00 лева, от които 75, 00 лева – за стоково-оценъчна експертиза, и 30, 00 лева за дактилоскопна експертиза, както и по въпроса за разпореждането с вещественото доказателство, което на основание чл. 53, ал. 1, буква „а” от НК подлежи на отнемане в полза на Държавата.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕДЛАГА на страните промени във внесеното споразумение за решаване на делото в частта досежно постигнатото съгласие по въпроса за разноските по делото, които възлизат в по-голям от посочения общ размер, а именно – на 105, 00 лева, от които 75, 00 лева – за стоково-оценъчна експертиза, и 30, 00 лева за дактилоскопна експертиза, както и по въпроса за разпореждането с вещественото доказателство, което на основание чл. 53, ал. 1, буква „а” от НК подлежи на отнемане в полза на Държавата.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с така направеното предложение.

Адвокат З.Т.: Съгласна съм с така направеното предложение.

Обвиняемият З.Й.: Съгласен съм с промените в споразумението.

 

С оглед на изявленията на страните и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК съдържанието на постигнатото споразумение се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият З.И.Й., роден на *** ***, българин, български гражданин, без образование (неграмотен), неженен, осъждан, наемен селскостопански работник, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, предложение 2 във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, за това, че на 08.02.2018 г., в с. Дълбок извор, общ. Първомай, обл. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, двукратно:

1) е отнел чужди движими вещи: 12 бр. домашна луканка с формата на подкова с общо тегло 1, 95 кг., на обща стойност 53, 63 лева и 1 бр. домашна луканка с права форма с тегло 0, 070 кг. на стойност 1, 93 лева, всичко на обща стойност 55, 56 лева от владението на К. Й. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои и

2) чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот, и като е използвал техническо средство (отвертка) е направил опит да отнеме чужди движими вещи: 1 бр. лаптоп марка „Acer“, модел N 16 C 1 ES 1 – 533 – P 7 X0, на стойност 420, 00 лева, 1 бр. смесителна батерия за мивка, на стойност 120, 00 лева и 1 бр. смесителна батерия за баня, на стойност 220, 00 лева, всичко на обща стойност 760, 00 лева, от владението на З. И. Н. от с. Дълбок извор, общ. Първомай, обл. Пловдив, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, по отношение на които вещи деянието е останало недовършено по независещи от него причини, всичко на обща стойност 815, 56 лева.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК, допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на обвиняемия са били причинени имуществени вреди в размер на 815, 56 лева и същите са възстановени (върнати и заместени с левовата им равностойност).

За извършеното престъпление на обвиняемия З.И.Й. се определя наказание по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, предложение 2 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК - „Лишаване от свобода” в размер на 7 (седем) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на наказанието се отлага за срок от 3 (три) години, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК, се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 08.02.2018 г. до 09.02.2018 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Направените разноски в общ размер на 105, 00 (сто и пет) лева, от които 75, 00 (седемдесет и пет) лева за стоково-оценъчна експертиза и 30, 00 (тридесет) лева за дактилоскопна експертиза се възлагат на обвиняемия, като същият се съгласява да заплати и направените по делото разноски за служебна защита в досъдебното и съдебното производство.

Вещественото доказателство – 1 бр. отвертка с пластмасова червена дръжка и червена пластмасова обвивка на работещата част с обща дължина 16, 5 см., находящо се на съхранение в РУ на МВР – Първомай, собственост на обвиняемия, което е послужило за извършване на престъплението, да се отнеме в полза на Държавата и да се унищожи като вещ без стойност.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат З.Т.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият З.Й.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(З.Й.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. З.Т.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване. На основание чл. 382, ал. 10 от НПК настоящото определение следва да се съобщи на пострадалите с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия З.И.Й. и неговия защитник адв. З.Н.Т., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 153/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия З.И.Й. мярка за неотклонение „Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 153/2018 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалите К. Й. Д. и З. И. Н. за одобреното споразумение с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице З.И.Й. уведомление за доброволно изпълнение на присъдените в негова тежест с одобреното споразумение разноски в досъдебното и съдебно производство.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:15 часа.

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

СМ/ПМ