П Р О Т О К О Л

№ 44

гр. Първомай, 01.08.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на първи август две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 151 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 10:00 часа:

 

Ø     за Районна прокуратура – Първомай, редовно призован, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø     обвиняемият П.В.Д., редовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. Я.Г.Г., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, представено в настоящото съдебно заседание, редовно призован.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Я.Г.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият П.Д.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

П.В.Д., роден на *** г. в гр. Видин, българин, български гражданин, с основно образование, женен, „***” при ***, неосъждан, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат Я.Г.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият П.Д.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА СЕ Споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия П.В.Д. и неговия защитник адв. Я.Г.Г., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо изх. № 526/2018 г./27.07.2018 г. и вх. № 4821/27.07.2018 г., чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник. Считам, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат Я.Г.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от неговото прекратяване и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият П.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият П.В.Д., роден на *** г. в гр. Видин, българин, български гражданин, с основно образование, женен, „***” при ***, неосъждан, с постоянен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 03.06.2018 г., в гр. Първомай, област Пловдив управлява моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел“, модел „Астра”, с ДК № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 2,85 на хиляда, установено по надлежния ред – с техническо средство – „Дрегер Алкотест 7510“ с № ARBA-0058.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК, допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на обвиняемия не са били причинени съставомерни имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемия П.В.Д. се определя следното наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – наказание „Лишаване от свобода“ в размер на шест месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК, се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, считано от 03.06.2018 г. до 04.06.2018 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода, както и наказание „Глоба“ в размер на 190, 00 (сто и деветдесет) лева.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 1 във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на обвиняемия се определя и наказание „Лишаване от право” да управлява моторно превозно средство за срок от единадесет месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспада времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 03.06.2018 г.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Я.Г.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият П.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(П.Д.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Я.Г.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия П.В.Д. и неговия защитник адв. Я.Г.Г., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 151/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия П.В.Д. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 151/2018 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице П.В.Д. уведомление за доброволно изпълнение на наложената в негова тежест с одобреното споразумение глоба.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:15 часа.

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

СМ/ПМ