П Р О Т О К О Л

№ 28

гр. Първомай, 01.06.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на първи юни две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Йоанна Запрянова

сложи за разглеждане НОХД № 97 по описа за 2018 г., докладвано от Председателя.

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именно повикване в 11:00 часа:

Ø  за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø  обвиняемият Я.А.Д., редовно призован, се явява;

Ø  упълномощеният защитник на подсъдимия адв. С.С.А., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по материалите на досъдебното производство, редовно призован, се явява.

 

Председателят на състава разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Обвиняемият Я.Д.: Запознат съм с правата, които имам в настоящия наказателен процес. Упълномощил съм защитник в лицето на адв. А.. Запознат със съдържанието на внесеното споразумение за решаване на делото.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.А.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият Я.Д.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпили от „Бюро за съдимост” при Районен съд – Първомай заверени преписи на бюлетини за съдимост на обвиняемия.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Я.А.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, строителен работник, осъждан, с постоянен адрес:***, ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам отводи и искания. Не възразявам да се приемат приложените бюлетини за съдимост на обвиняемия.

Адвокат С.А.: Нямам отводи и искания. Не възразявам да се приемат приложените бюлетини за съдимост на обвиняемия.

Обвиняемият Я.Д.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия Я.А.Д. и неговия защитник адв. С.С.А., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо № 645/2016 г./28.05.2018 г. и вх. № 3460/28.05.2018 г., чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

ПРОЧИТА и ПРИЕМА постъпилите от „Бюро за съдимост” при Районен съд – Първомай заверени преписи на бюлетини за съдимост на обвиняемия.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник.

Адвокат С.А.: Поддържаме споразумението и моля да бъде одобрено от настоящия съд.

Обвиняемият Я.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението и го разбирам. Доброволно съм го подписал. Запознат съм с последиците от същото – а именно, че то има последиците на влязла в сила присъда, и съм съгласен с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 5, изр. І-во от НПК намира, че следва да предложи на страните обсъждане на промени в така внесеното споразумение в частта досежно постигнатото съгласие по въпроса за размера на наказанието „Пробация“, тъй като при определянето му не са съобразени в достатъчна степен изискванията на чл. 54, ал. 1 от НК и същото се явява несъразмерно леко с оглед обществената опасност на деянието и дееца.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕДЛАГА на страните промени във внесеното споразумение за решаване на делото в частта досежно размера на наказанието „Пробация“, като продължителността на пробационните мерки по чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК се завиши от една на две години и се включи пробационна мярка по чл. 42, ал. 2, т. 6 от НК – „безвъзмезден труд в полза на обществото“ с продължителност от 300 часа за срок от една година.   

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с така направеното предложение. Моля също така в споразумението да се включи и приспадане на задържането на обвиняемия за 24 часа по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР със Заповед рег. № 325/21.06.2016 г. на полицейски орган при РУ на МВР – Първомай, считано от 21.06.2016 г. до 22.06.2016 г., като един ден задържане се зачита за три дни „Пробация“.

Адвокат С.А.: Тъй като моя подзащитен ще заминава да работи в Германия, където понастоящем живее и работи съпругата му, а до момента е изтърпял от около шест месеца от наложеното му наказание „Пробация” по НОХД № 44/2016 г. по описа на Районен съд – Първомай, сме съгласни продължителността на пробационните мерки по чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК да бъде една година и шест месеца, но не и повече. Съгласни сме също така и с третата предложена от съда пробационна мярка. Моля съдът да съобрази, че от извършване на деянието до настоящия момент е изтекъл повече от двегодишен период, в който подзащитният ми не е имал криминални прояви, а понастоящем стриктно изпълнява пробационните мерки.

Съгласен съм с така направеното предложение на представителя на Районна прокуратура – Първомай за приспадане на задържането му по ЗМВР от наложеното наказание „Пробация”.

Обвиняемият Я.Д.: Съгласен съм със заявеното от моя защитник. Действително, когато се случиха тези прояви, аз приемах „ривотрил” и антидепресанти за лечение на депресията, в която бях изпаднал, и когато употребих и алкохол, се стигна до тези мои действия, за които съжалявам искрено. Дори нямам спомен какво точно съм направил. Имаме намерение със съпругата ми да се сдобрим и да отида да работя при нея в Германия, което смятах да направя, след като ми изтече наказанието „Пробация”, което сега изтърпявам.

Съгласен съм с промените в споразумението, които моя защитник изложи. Разбирам какви са същите.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с направеното от защитника на обвиняемия предложение, като считам, че така предложената санкция е справедлива.

 

С оглед на изявленията на страните и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК съдържанието на постигнатото споразумение се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

Обвиняемият Я.А.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, строителен работник, осъждан, с постоянен адрес:***, ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК за това, че на 21.06.2016 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, изразяващи се в пренебрегване „на полицейско разпореждане, употреба на неприлични изрази и заплахи по адрес на полицейски служители при РУ на МВР – Първомай – А. М.М., Ж.Б. М. и К.Б. С. и нанасяне на удар с крак на последния.

Деянието е извършено от обвиняемия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпления от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на обвиняемия не са били причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемия следва да му бъде определено наказание по чл. 325, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК – Пробация, както следва: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца, безвъзмезден труд в полза на обществото с продължителност от 300 часа за срок от една година, както и обществено порицание, което да се изпълни чрез публично оповестяване на определението на таблото за съобщения в кметството на населеното място, където обвиняемият живее.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във вр. с ал. 2 от НК от определеното наказание „Пробация“ се приспада времето, през което обвиняемият е задържан за 24 часа по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР със Заповед рег. № 325/21.06.2016 г. на полицейски орган при РУ на МВР – Първомай, считано от 21.06.2016 г. до 22.06.2016 г., като един ден задържане се зачита за три дни „Пробация“.

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият Я.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

Прокурор:

п

Обвиняем:

п

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Я.Д.)

 

 

Защитник:

п

 

 

 

(адв. С.А.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира, че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване. На основание чл. 382, ал. 10 от НПК настоящото определение следва да се съобщи на пострадалите с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

По изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 10 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, обвиняемия Я.А.Д. и неговия защитник адв. С.С.А., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 97/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Я.А.Д. мярка за неотклонение „Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 97/2018 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ СЪОБЩИ на пострадалите А.М. М., Ж. Б. М. и К. Б. С. за одобреното споразумение с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:45 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

 

СМ/ПМ