ПРОТОКОЛ № 12

 

09.03.2018 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на девети март

две хиляди и осемнадсета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

Атанаска Гаджева

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

48

по описа за

2018

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

На именното повикване в

09:30

часа

 

Ø         за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø         обвиняемите И.Г.И. и А.А.Г., редовно уведомени чрез процесуален представител, се явяват лично и със защитника си адвокат Н.Ш.Б. ***, редовно призован по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК.

 

На обвиняемите се връчи екземпляр от Разпореждането за насрочване на делото.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на обвиняемите, както следва:

 

Обвиняемият И.Г.И., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като влах, български гражданин, неженен, осъждан, с основно образование, общ земеделски работник на частни начала, с адрес:***.

Обвиняемият А.А.Г., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като ром, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (грамотен), неработещ, с адресна регистрация: ***, живущ ***.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията в съответствие с чл. 272, ал. 4 от НПК.

 

Обвиняемият И.И.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

Обвиняемият А.Г.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат Н.Б.: Също.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, и защитника на обвиняемите И.И. и А.Г. адвокат Н.Б. и с участието на самите обвиняеми. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с всеки от обвиняемите И.И. и А.Г.. Всеки от тях декларира съгласието си, като положи доброволно подписа си върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от обществено опасното поведение на обвиняемите имуществени вреди са възстановени чрез връщане на вещи и заместване с парична равностойност.

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитните ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитните ми се признават за виновни, а също така доброволно подписаха проекта за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от обществено опасното поведение на подзащитните ми имуществени вреди са възстановени с връщане на вещи и заместване с парична равностойност.

Обвиняемият И.И.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Обвиняемият А.Г.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение за решаване на делото не се налагат промени и на основание чл. 382 ал. 6 във връзка с чл. 381, ал. 5 от НПК намира, че то следва да има следния окончателен вид:

 

Обвиняемият И.Г.И., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като влах, български гражданин, неженен, осъждан, с основно образование, общ земеделски работник на частни начала, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на неустановена дата през месец май 2015 година в село Татарево, община Първомай, област Пловдив, след предварително сговаряне в немаловажен случай с А.А.Г. отнема чужди движими вещи: зелен електрически трион Boch ведно с куфар за него на стойност 111,00 лева, зелена бормашина Boch със сив куфар за нея с червен надпис Boch на стойност 102,00 лева, червено-черен ъглошлайф Pro Work без работен диск на стойност 50,00 лева, малък червен електрожен Modera 150 с метална дръжка по средата на стойност 131,00 лева, бяла прахосмукачка Mio Star за автомобил, с дълъг шнур на стойност 56,00 лева и моторен тример MS 250 на стойност 106,00 лева – всичко на обща стойност 556,00 (петстотин петдесет и шест) лева от владението на Д.Т.К.от *, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на седем месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

 

Обвиняемият А.А.Г., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като ром, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (грамотен), неработещ, с адресна регистрация: ***, живущ ***, се признава за виновен в това, че на неустановена дата през месец май 2015 година в село Татарево, община Първомай, област Пловдив, след предварително сговаряне в немаловажен случай с И.Г.И. отнема чужди движими вещи: зелен електрически трион Boch ведно с куфар за него на стойност 111,00 лева, зелена бормашина Boch със сив куфар за нея с червен надпис Boch на стойност 102,00 лева, червено-черен ъглошлайф Pro Work без работен диск на стойност 50,00 лева, малък червен електрожен Modera 150 с метална дръжка по средата на стойност 131,00 лева, бяла прахосмукачка Mio Star за автомобил, с дълъг шнур на стойност 56,00 лева и моторен тример MS 250 на стойност 106,00 лева – всичко на обща стойност 556,00 (петстотин петдесет и шест) лева от владението на Д.Т.К.от *, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК всеки от обвиняемите И.Г.И. и А.А.Г. се съгласява да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 45,89 лева (четиридесет и пет лева и осемдесет и девет стотинки) – ½ от сумата от 91,77 лева за стоково-оценъчна експертиза (52,44 лева) и допълнителна стоково-оценъчна експертиза (39,33 лева) на досъдебното производство.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият И.И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият А.Г.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(И.И.)

 

 

 

 

 

 

Обвиняем:

(п)

 

 

 

(А.Г.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемите И.И. и А.Г. и защитника им адвокат Н.Б. споразумение за решаване на НОХД № 48 / 2018 година по описа на Районен съд – Първомай, с което се отменя взетата спрямо всеки от обвиняемите мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 48 / 2018 година по описа на Районен съд - Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:20 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СЗ / АГ