П Р О Т О К О Л

№ 4

 

гр. Първомай, 19.01.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева и прокурора Валерий Велчев

сложи за разглеждане НОХД № 291 по описа за 2017 г., докладвано от Председателя.

 

На именно повикване в 10:00 часа:

Ø за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø подсъдимият С.Н.К., редовно призован, се явява, доведен от органите на Областна дирекция „Охрана” – Пловдив;

Ø адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, определен с Уведомително писмо изх. № 2325/13.07.2017 г. и вх. № 5079/14.07.2017 г. на Председателя на Адвокатска колегия – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия по НОХД № 124/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, редовно призован, се явява.

 

Подсъдимият С.К.: Наясно съм с правото си, че мога да упълномощя защитник. Такъв не съм упълномощил. Не възразявам да ме защитава адв. Д.М..

Адвокат Д.М.: Запознат съм с материалите по делото и ще поема защитата на подсъдимия.

 

Съдът, след като съобрази, че понастоящем подсъдимият изтърпява наказание „лишаване от свобода“ и по аргумент от чл. 94, ал. 1, т. 6 от НПК участието на защитник в настоящото наказателно производство е задължително, на основание чл. 94, ал. 3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, за защитник на подсъдимия.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, както следва:

Ø Справка рег. № 32/12.01.2018 г. за съдимост на подсъдимия, издадена от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Димитровград и постъпила със съпроводително писмо изх. № 208/12.01.2018 г. и вх. № 363/16.01.2018 г.;

Ø постъпило Писмо № 473/2017 г./16.01.2018 г. и вх. № 415/18.01.2018 г. на Началника на Затвора – Стара Загора, в което се навеждат данни, че към 19.01.2018 г. подсъдимият е изтърпял четири месеца и дванадесет дни от наложеното му по НОХД № 124/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай наказание „лишаване от свобода“ в размер на пет месеца.

 

При служебна проверка по реда на чл. 272, ал. 4 от НПК СЪДЪТ КОНСТАТИРА, че преписите и съобщенията, изпратени до страните на основание чл. 247б от НПК, са връчени на същите преди повече от седем дни.

 

Председателят на състава разясни на подсъдимия правата му по чл. 55 от НПК и предостави възможност на страните да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Считам, че няма процесуална пречка за даване ход на разпоредителното заседание.

Адвокат Д.М.: Моля да се даде ход на разпоредителното заседание.

Подсъдимият С.К.: Получих препис от обвинителния акт и от Разпореждането на съда за насрочване на делото от 29.12.2017 г. преди повече от седем дни и съм наясно с правото си на отговор. Запознат съм с правата, които имам. Наясно съм със случаите, в които делото може да бъде разгледано и решено в мое отсъствие. Не възразявам делото да се гледа днес. В момента съм в Затвора – Стара Загора, където изтърпявам наложеното ми наказание „Лишаване от свобода“ в размер на пет месеца по НОХД № 124/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в разпоредително заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО в разпоредително заседание.

 

Прокурор Валерий Велчев: По внесения от Районна прокуратура Първомай обвинителен акт срещу подсъдимия С.Н.К. на основание чл. 248, ал. 1 от НПК намирам следното:

Делото е подсъдно – както родово, така и териториално – на Районен съд Първомай. Няма основание за спиране и прекратяване на наказателното производство. Няма допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, респективно – на неговия защитник. Няма основания за промяна на взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка”.

Към момента нямам искания за събиране на нови доказателства, извън вече събраните по делото. Не считам, че са налице и допуснати очевидни фактически грешки в обвинителния акт.

Ако подсъдимият и защитникът му са съгласни, може да обсъдим параметри за споразумение за решаване на делото, за което моля съда да ни предостави възможност.

Адвокат Д.М.: Изцяло споделям казаното от прокурора относно въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК. Считам, че на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Нямаме искания за събиране на доказателства.

Съгласни сме да ни бъде предоставена възможност да обсъдим споразумение за решаване на делото.

Подсъдимият С.К.: Присъединявам се към това, което каза моят защитник.

 

Съдът предостави възможност на страните за постигане на споразумение за решаване на делото.

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК постигнахме споразумение за решаване на делото, което представям. Моля делото да бъде разгледано по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

Адвокат Д.М.: Моля делото да протече по реда на Глава двадесет и девета от НПК, тъй като постигнахме споразумение с Районна прокуратура – Първомай за решаване на делото. Поддържам споразумението и моля да бъде одобрено.

Подсъдимият С.К.: Поддържам споразумението, което подписах, и моля да бъде одобрено.

 

След обсъждане на въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК настоящият съдебен състав намира, че делото е подсъдно на Районен съд – Първомай, отсъстват основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, във фазата на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, и са налице предпоставките за потвърждаване на взетата спрямо същия на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка“ и тези на чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК за разглеждане на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, към което на основание чл. 252, ал. 1 от НПК следва да се пристъпи незабавно след провеждане на разпоредителното заседание.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

КОНСТАТИРА, че във фазата на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

ПОТВЪРЖДАВА взетата в хода на досъдебното производство по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка”.

Определението досежно мярката за неотклонение подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Пловдив в 7-дневен срок, считано от днес.

ПРИСТЪПВА към разглеждане на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

С.Н.К., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неработещ, осъждан, с постоянен адрес:***, ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания за отводи и такива по доказателствата.

Адвокат Д.М.: Нямам искания за отводи, както и други искания.

Подсъдимият С.К.: Нямам искания и възражения.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ представеното споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, подсъдимия С.Н.К. и неговия защитник адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между подсъдимия и неговия защитник.

Адвокат Д.М.: Поддържаме споразумението и моля да бъде одобрено.

Подсъдимият С.К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението и го разбирам. Доброволно съм го подписал. Запознат съм с последиците от същото – а именно, че то има последиците на влязла в сила присъда, и съм съгласен с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Подсъдимият С.Н.К., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неработещ, осъждан, с постоянен адрес:***, ***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК – за това, че на 04.04.2017 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил марка „***“, модел „***“, с ДК № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1, 2 на хиляда, а именно – 2, 31 на хиляда, установено по надлежния ред – с техническо средство „Дрегер Алкотест 7410“ с № ARSM-0071.

Деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381, ал. 2 от НПК, допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

От общественоопасното поведение на подсъдимия не са били причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на подсъдимия следва да му бъде определено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – „лишаване от свобода” в размер на пет месеца, което да се изтърпи реално, при първоначален строг режим на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, буква „б“ от ЗИНЗС, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК, следва да се приспадне времето, през което подсъдимият е бил задържан за срок от 24 часа със заповед по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, считано от 04.04.2017 г. до 05.04.2017 г., като един ден задържане се зачита за един ден „лишаване от свобода“, както и времето през което е търпял наложеното му наказание „лишаване от свобода“ по НОХД № 124/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, считано от 13.09.2017 г., както и наказание „глоба“ в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева.

Подсъдимият се съгласява да заплати и направените по делото разноски за служебна защита.

По отношение на подсъдимия на досъдебното производство е взета мярка за неотклонение „Подписка”.

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Д.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият С.К.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(С.К.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Д.М.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 382, ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, подсъдимия С.Н.К. и неговия защитник адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 291/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия С.Н.К. мярка за неотклонение „Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 291/2017 г. по описа на Районен съд –Първомай.

ДА СЕ ВРЪЧИ на осъденото лице С.Н.К. уведомление за доброволно изпълнение на наложената в негова тежест с одобреното споразумение глоба.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:45 часа.

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

 

СМ/ПМ