ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 63

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в закрито заседание на двадесети юли две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

 

разгледа материалите по АНД № 91 по описа на съда за 2018 година и установи:

Обжалван е Фиш № 004039 / 11.05.2018 година на младши полицейски инспектор при РУ на МВР - Първомай.

Жалбата е процесуално недопустима – по силата на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) на съдебен контрол подлежат наказателните постановления и електронните фишове, съгласно чл. 189, ал. 8 от Закона за движение по пътищата (ЗДП).

Атакуваният фиш не може да бъде приравнен на нито един от посочените два акта и същият не подлежи на съдебен контрол – от служебно изисканите от Съда документи се установява, че обжалваният Фиш е съставен на основание чл. 186, ал. 3 от ЗДП, уреждащ възможността това да бъде направено в отсъствие на нарушителя при спазване на съответните законови правила.

В случая Фиш № 004039 / 11.05.2018 година е съставен на основание чл. 39 от ЗАНН и като самостоятелен административен акт не подлежи на съдебен контрол, а по силата на ал. 3 от посочената разпоредба се съставя акт за установяване на административно нарушение при оспорване на нарушението.

При съставен акт за установяване на административно нарушение наказващият орган преценя дали да издаде наказателно постановление, което вече подлежи на съдебен контрол.

С Жалбата се оспорва административното нарушение и същата има характер на възражение против него и съставения Фиш, поради което производството по делото следва да се прекрати, а материалите да се изпратят за произнасяне, съгласно чл. 39, ал. 3 от ЗАНН, на административнонаказващия орган – РУ на МВР - Първомай, тъй като се касае за нарушение по ЗДП.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производството по АНД № 91 / 2018 година по описа на Районен съд - Първомай.

Да се изпратят материалите по преписката на Началника на РУ на МВР - Първомай.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд - Пловдив в 7-дневен срок от съобщението с връчване на копие от съдебния акт.

 

 

 

 

Районен съдия:

(п)

 

СЗ / ВХ