ПРИСЪДА

 

№ 14

 

град Първомай, 12.06.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети юни две хиляди и осемнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Мария Запрянова и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 110 по описа на Съда за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия Г.Н.Ж. ***, за това, че на 03.06.2018 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди Б4” с ДК № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,33 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение и намира за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК. Счита, че деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл с желани и настъпили обществено опасни последици, а при определяне на наказанието за извършеното от Г.Н. Ж. престъпление – да се вземат предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото съдебно минало и оказаното съдействие на досъдебното производство с направеното самопризнание, а като отегчаващи такива – наличието на други нарушения и наказания по Закона за движение по пътищата и сравнително високата концентрация на алкохол в кръвта на водача над допустимия от закона минимум.

Изразява становище да бъде наложено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК лишаване от свобода в размер между минимума и средата на предвиденото в посочения текст, като не е пречка изпълнението на това наказание да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с изпитателен срок около минимума, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК - да се приспадне времето, през което подсъдимият е задържан по Закона за МВР на 03.06.2018 година, както и наред с наказанието лишаване от свобода по чл. 343б, ал. 1 от НК - да се наложи и предвиденото там наказание глоба, чийто размер също да бъде между минимума и средата на предвиденото.

Предлага на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимия да се наложи и наказание лишаване от право да управлява МПС в размер между минимума и средата, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК от наложеното му наказание лишаване от право да управлява МПС се приспадне времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 03.06.2018 година.

Подсъдимият не дава обяснения, в хода по същество изразява съгласие с представителя на Държавното обвинение, при последна дума заявява, че не знае какво да каже.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимият Г.Н.Ж. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, със средно специално образование, работник в ***, с адресна регистрация: ***.

На същия до момента е ангажирана наказателната отговорност със Споразумение от 29.12.2008 година по НОХД № 147 / 2008 година на Военен съд - Пловдив, влязло в сила на 29.12.2008 година, като за извършено на 04.09.2008 година престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК са му определени наказания пробация с мерки: задължителна регистрация за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи за срок от шест месеца, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, като е приспаднато времето, пред което е лишен от това право по административен ред, считано от 04.09.2008 година.

Видно от Писмо № 541 / 2018 / 06.06.2018 година на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, пробацията е изтърпяно за времето от 16.01.2009 година до 16.07.2009 година, а лишаването от правоуправление приключва на 04.03.2009 година и на основание чл. 88а, ал. 1 във връзка с чл. 82, ал. 1, т. 5 от НК лицето е реабилитирано, считано от 04.09.2011 година, и в съответствие с разпоредбата на чл. 85 от НК следва да се счита неосъждано.

 

От 20:00 часа на 03.06.2018 година до 08:00 часа на 04.06.2018 година свидетелите Я.М.П. и Г.С.П. – служители на РУ на МВР - Първомай (полицаи „Охрана на обществения ред”), са дежурен автопатрул, когато към 21:00 часа по разпореждане на оперативния дежурен в Управлението са изпратени на пътя за село Градина в град Първомай във връзка със сигнал за лице, което управлява сиво ауди под въздействието на алкохол.

Служителите на реда застават на установъчен пункт на улица „Васил Левски” до бензиностанция „Брент ойл” и към 21:30 часа виждат срещу тях да приближава моторно превозно средство, съгласно описанието. Спират го за проверка до № 60 и констатират, че автомобилът е „Ауди Б4” с ДК № ***, управляван от Г.Н.Ж..

Установяват самоличността на подсъдимия по представените им документи, като им прави впечатление, че лицето мирише на алкохол и говори несвързано.

Съобщено е на оперативно-дежурната част за ситуацията и 10-15 минути по-късно на място пристига дежурният по КАТ в РУ на МВР - Първомай младши автоконтрольор Г.Д.Г., който изпробва подсъдимия с „Дрегер Алкотест 7510” № ARBA-0058 и уредът отчита наличие на алкохол в кръвта на водача от 2,33 на хиляда. Показанията на техническото средства са представени на подсъдимия и той не възразява. Издаден му е талон за медицинско изследване и е отведен в Център за спешна медицинска помощ, Филиал - Първомай, но лицето отказва да даде кръв.

Г.Н.Ж. е отведен в РУ на МВР - Първомай, където му е съставен Акт за установяване на административно нарушение, след което е задържан в полицейското управление за 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите Я.М.П., Г.С.П. и Г.Д.Г. и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Писмо № 541 / 2018 / 06.06.2018 година (л. 5 от делото), Характеристична справка (л. 9 от БП), Справка за съдимост (л. 10 - л. 11 от БП), Заповед за задържане на лице (л. 12 от БП), Справки от АИС на МВР (л. 13, л. 15 от БП), Справка за нарушител / водач (л. 14 от БП), Акт за установяване на административно нарушение (л. 16 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 17 от БП), Протокол от лаборатория за проверка на средството за измерване (л. 18 от БП).

Съдът кредитира гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка - не са налице противоречия, които да разколебаят преценката на съда, изградена по вътрешно убеждение въз основа на събраните доказателства, че престъплението е извършено виновно от дееца.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият Г.Н.Ж. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява лек автомобил „Ауди Б4” с ДК № *** (моторно превозно средство) след употреба на алкохол, установено съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 19.07.2017 година за реда за установяване употребата на алкохол и / или наркотични вещества или техни аналози, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 2,33 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието му предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Като смекчаващи отговорността обстоятелства се отчитат чистото съдебно минало (предвид настъпилата реабилитация), добрите характеристични данни, трудовата ангажираност и направеното самопризнание, но с оглед на отегчаващите – предишни нарушения на подсъдимия на правилата за движение по пътищата, високата концентрация на алкохол в кръвта му от 2,33 – почти два пъти над инкриминирания минимум от 1,2 на хиляда, и фактът, че под въздействие на алкохол управлява моторно превозно средство в светлата част на денонощието по път, отворен за обществено ползване, с което създава потенциална опасност за здравето, дори за живота на другите участници в движението, смекчаващите обстоятелства не могат да бъдат определени като многобройни, нито някое от тях като изключително, за да се счете, че и най-лекото наказание, предвидено разпоредбата на чл. 343б, ал. 1 от НК, би се оказало несъразмерно тежко.

Тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, го характеризират като лице със средна степен на обществена опасност, като деянието, предмет на делото е с висока степен на обществена опасност, но с оглед на смекчаващите отговорността обстоятелства, при съвкупна преценка на горното, за Г.Н.Ж. е най-справедливо за наказанията, определени при хипотезата на чл. 54, ал. 1 от НК да бъда определени към минимума по чл. 343б, ал. 1 от НК, но над него, а именно: лишаване от свобода в размер на една година и два месеца и глоба в размер на четиристотин лева.

Като взема предвид размера на определеното наказание лишаване от свобода, както и че подсъдимият е с чисто съдебно минало (предвид настъпилата реабилитация), настоящата инстанция е на мнение, че за постигане целите му и преди всичко за поправянето на дееца не е наложително това наказание да се търпи реално и може на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с минимален изпитателен срок от три години, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от лишаването от свобода следва да се приспадне времето, през което Г.Н.Ж. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Подсъдимият е правоспособен водач и с оглед на обществената опасност на деянието, при съобразяване със смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, настоящият състав счита, че следва на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК той да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство, като най-подходящ е срок, равен на наказанието лишаване от свобода, а именно – една година е два месеца, а на основание чл. 59, ал. 4 от НК слидва да се приспадне времето, през което Г.Н.Ж. е лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от отнемане на свидетелството му за управление на МПС с Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Д № 0631514).

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Г.Н.Ж., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан (реабилитиран), със средно специално образование, работник в ***, с адресна регистрация: ***, за виновен в това, че на 03.06.2018 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди Б4” с ДК № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,33 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК му налага наказания лишаване от свобода в размер на една година и два месеца и глоба в размер на четиристотин лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от наложеното наказание лишаване от свобода приспада времето, през което подсъдимият Г.Н.Ж. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР от 03.06.2018 година до 04.06.2018 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимия Г.Н.Ж. от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и два месеца.

На основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което подсъдимият Г.Н.Ж. е лишен по административен ред от възможността да упражнява правото си да управлява моторно превозно средство, считано от 03.06.2018 година.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / ПМ